Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скрининг

Дискусија во 'Бременост' започната од Nina. 1992, 11 јануари 2017.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Фина е Ива. Не знам каква специјална апаратура им треба за да видат се?!
    Инаку и во систина доле на извештајот ти пишува дека ехото не е 100% точна метода...

На Klara91 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    18.390
    И во ремедика пишува дека нема 100 % гаранција дека плодот е целосно здрав. Мерат, гледаат, ама додека не се роди бебето не може никој да гарантира. А тек после 2 3 години може да се утврди некој психички недостаток.

На Meckicja и Klara91 им се допаѓа ова.
  3. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Јас сум 33+3 и докторката ми е на одмор, ниту ми спомна за трет скрининг, само бев последен пат во гак со резултати за д-димери да ми кажат дали уште треба клексани да примам

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Нема потреба од трет скрининг они секако од 30та недела па до крај мораат да ги следат протоците и созревањето на плацентата и срцевите откуцаи

На mimi6 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. wannababy

wannababy Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2020
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    2.379
    Потполно се согласувам со тебе, јас имам во блиска фамилија детенце на кое сите испитувања му биле како што треба и сите испитувања биле направени (како што кажуваат родителите) но сепак после втората година почна да си покажува детето недостатоци (сеуште не зборува, неконтролирано се тресе, не оди како што треба итн) Откако ги видов двете цртки на тестот на бременост викам само Господ да не чува и на никого да не му даде таква болка, верувајте дека како што е пишано така ќе си врви без разлика какви испитувања и колку и контроли да сме направиле.. само со позитивна мисла и опуштено се ќе биде како што треба ;) Ве гушкаааам сите :hug:

На thelittle17, mamaJana, Fatalnata и 6 други им се допаѓа ова.
  6. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Јас се мислам сеуште, кои се тие доктори што наплаќаат по 1500 ден. за скрининг? Ме интересира ако имаш искуство од некој, колку се стручни, итн.

На Klara91 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.086
    Бев кај Афродита ми правеше скрининг и ехокардиографија , прегледот ме кошташе 4400 денари ..
    Од нема сум задоволна многу убаво детално и стручно ми објасни се , искусна докторка и детално објаснува и покажува се на ехо , ме прегледа и со вагинална сонда плус , и така се на се сум задоволна е сеа малку поскапичко ама не е битно нека е за здравје ,битно ми кажа дека се е супер и во најдобар ред:)

На zhap4e, Chuchanov, azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Прашај во Гинековита др Сузана Костовска колку чини скринингот на приватно.
    Она прави и мислам таа цена е отприлика.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Толку е прв и втор скрининг во Ремедика...

На no name5 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Yyyyyy

Yyyyyy Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    88
    Здраво мајки,да ве прашам за мислење јас на 13+2дена направив hcg papp a за даувн синдром и тестот ми излезе сомнителен со висок ризик 1:112 матичниот ми закажа на 1 септември на државна на ехо па после дека треба да направам амниосинтеза за да се утврди и гарантираат дека таа покажува точно и нее ризично,дека порано да имало грежки а сега на државна се профиосинисти ,сакав да направам на панорама или нифти тестот ама ако и тоа покажува сомнителен тогаш мора амниосинтеза,да потцетам дека пред три недели и имав крварење и примав 2 прогрестерон и 13 пролутекс и дабрестон секој дена и магнезиум таа ноќ кога имав крварење си оридов во болница и еден нов др ме прегледа вагинално со некои метал и многу буцкаше и многу ме повреди и си реков со себе којзнае детето нема да биде добро да не го повредил и еве овој тестот ми излезе сомнителен ве молам сите за одговор од колку до колку за синдром е ризичен мојот 1:112 и дали на некој му се случило истото па детео да се роди здраво и живо поздрав

11. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.353
    Немам лично искуство туку од другарка.
    Она правеше амниосинтеза поради висок ризик ја извадија од памет.
    Се е во ред еве малиот е скоро 4 години.
    Знам дека е паника и она беше потресена, ама не си стварај мн. нервози, што треба направи нека ти е мирна душата.

На thelittle17 и Yyyyyy им се допаѓа ова.
  12. Yyyyyy

Yyyyyy Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    88
    Па више се извадив од памет се консултирав со многу др.едниот вика абортирај другиот не ама ниеден нема исто мислење па заради год.јас имам 38 и пресметале дека е ризично

13. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Ако имаш можност направи си пренатален тест има посебна тема тој е 99%точност

На azelea и thelittle17 им се допаѓа ова.
  14. Yyyyyy

Yyyyyy Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    88
    Има случаии кога и тие не покажуваат точност и дека пак треба да направам амниосинтеза да се осигурам пошто и за пренеталниот тест нема 100% гаранција а ова што го направив приватно 3800ден.на адриалаб и дека може тој ден хормоните така да покажаа

15. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.086
    мене искрено со низок ризик ми излезе и малце ме испаничи докторот као не се знаело можело ова она , и право ми даде флаери за нифти одма каде да одам ако правам , се за пари си мислам ,,, на ехо си е се супер еве и 2 скрининг одлично излезе , 28 години сум се мислев дали да правам дополнителен тест и одлучив да не правам но искрено сеуште знае да ме зајаде помислата .. но што е тука е како господ никој не е , да се надеваме на добро и да биде добро :) , така одлучив да не правам дополнителен тест оти ми е со низок ризик , да беше со среден или висок да можеби и ке го направев незнам .... иначе кај мене имаше само 2 хормони покачени сите др беа добри ..

На Fatalnata, naturallmess и Yyyyyy им се допаѓа ова.
  16. Yyyyyy

Yyyyyy Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    88
    Па и мене др ми рече дека пренаталниот тест го прават само за пари и дека амниоцинтезата е посигурна еве од сабота незнам кај ми е паметот

17. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Имаш искуство за скининг како др. дали е добра?

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Yyyyyy

Yyyyyy Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    88
    3800 ден јас го направив

19. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Да да она ми е матичен. Супер доктор е, скринингот ми траеше сигурно 20-30мин полека гледавме се ..се ми објаснуваше како е што е.
    Генерално од неа сум презадоволна.

На Klara91 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  20. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    883
    А дали ако правам скрининг во приватните, Систина или Ремедика, можам кај нив да направам и Приска ако сакам?
    И уште нешто, слушам дека за да те примат на преглед бараат корона тест да имаш направено бил некој скоро да каже дали е така?

На Yyyyyy му/ѝ се допаѓа ова.