Постелка, протоци кај бебето, папочна врвца, димензии на бебето, мерење на карлица кај мајката и цервикс. Исто како обичен преглед. 35та недела сум а никој не ми кажал за трет скрининг, на ехо преглед одам
Јас од ремедика читав дека така го викаат а матична ми закажа два дена пред да влезам во 28 недела се надевам дека нема да ме вратат
После 28 недела се прави тој скрининг (преглед) зошто имало некои параметри кај протоците што биле најверодостојни после 28 г.н.
Добро утро девојки! Матичниот гинеколог ми посочи на втор скрининг да одам измеѓу 10ти и 20ти септември. Планирам да одам во Систина. Кога реално би требало да се јавам за да закажам? Рано е неделава?
Бев на "такозван" трет скрининг во ГАК. Ми се погоди специјализантка. Немам ништо против докторката коректно ме прегледа. Ама според мене не целосно и не со потребниот акцент на ниската постелка и тоа што ми е најбитно. Обично ехо со мерки и срцев ритам. Мерките малце ги утна. Ама во глобала си одговараат на неделите. Се мачеше фемурната коска да ја измери убаво и на крај ја измери една недела помала. Што не е возможно бидејќи истата беше недела и пол понапред кај матичната. Сигурно не се собрал во меѓувреме. Протоци, карлица, цервикс ништо не видовме. За протоците знам од матичната дека се ок за карлицата е рано 28ма недела сум и не се интересирам а за цервиксот според мене требаше да го видиме и да измериме колку е оддалечена постелката од него и дали има подобрување според мене најбитното. Сама си прашував сама си одговарав. Ја прашав за пораѓање дали има шанси природно. Рече да ако е постелката барем сантим/два оддалечена од цервиксот. Иии задоволна сум со тоа, најпрактичната работа што ја завршивме е мислење за боледувањето. Остатокот беше површен и рутински. Докторка на смена во амбуланта нема. Сестрата сто пати излезе да се прошета и за муабет. Поминав време нејзе чекајќи ја повеќе отколку за преглед. Лабаво онака.
И рано си отишла за "трет" обиќно 31-32 се закажува. Иако, мене на секој преглед матичната ми гледа протоци не знам кога почна ама мислам средина 6ти месец бев прв пат кога гледаше. Ама добро чим и тебе ти гледа матичната добро е...тие може мислат само за боледување одиш па не обрнуваат внимание нема разбирање со некои
ако е за наредна недела, би требало да имаат распоред, за понаредната можно е да немаат. јави се, провери, јас обично закажувам една недела претходно и секогаш наоѓам термин, па дури и да си одберам ден/време.
јас бев на втор скрининг во 20та недела и ми кажаа се гледаме на трет за 8 недели. мислам дека може од 28-32, како што е за втор од 20-24.
Она нека пише боледување тоа ти треба за друго не обрнувај внимание битно детето си е добро и штом матичната следи протоци и вика дека е добро опушти се
Јас кога правев во јули, не дозволуваа. Само преку камера на вибер Сега не знам дали има некоја промена, за 2 недели сум на трет скрининг.