Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скрининг

Дискусија во 'Бременост' започната од Nina. 1992, 11 јануари 2017.

1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Odes na moj termin I pises skrining jas sega ke proveram I ke pisam dali ima termini

2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Nema termini za skrining

На dzeki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    4.901
    Дали матичните гинеколози се компетентни да прават скрининг?
    Мене матичниот ми рече ако сакаш да го правиш првиот скрининг кај мене ке те кошта 1000 ден , ке ти земам брисеви и ке треба да ги носиш сама во Скопје на Гак за приска ама можно е да нема термини таму па незнам дали ке успееш, или можам приватно да ги пратам брисевите и приската во Бугарија и тоа комплет ке те чини 3100 ден.Некако ме буни ова, со првото знам за приска не се закажуваше термин, само го однесов брисот.Мора ли да се прави приска, на приватниве прават ли приска, читав систина и ремедика се по 4400 скрининзите. Можам ли да одам на Гак за скрининг со приоритетен упат ако нема редовни термини?

4. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.103
    Допаѓања:
    5.864
    @macalavica скрининг правев кај матичната. 1500ден со пап и брисеви. А за приска платив авицена 3800 истиот ден отидов. Следен ден имав резултати.

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    3.623
    Мене првиот скриниг ми го правеше матичната задоволна сум. За втор не прави. Ми зема брисеви сама си ги однесов ми даде упат само. А за приска бев приватно во Авицена 3800 мислам платив. Мене ми рече не е задолжително приската но ако не ми биле проблем финансиите да си направам и направив.

6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.294
    Допаѓања:
    33.599
    @macalavica матичната ако е прв скрининг може да ти направи ехо преглед, треба да види дали има формирано носна коска и колкав е кожниот набор на вратчето.
    Брисевите и проверка на хив и хепатити е во склоп на инфективен скрининг, нема врска со приска.
    За приска ти треба примерок од крв (се испитуваат хормони), а брисевите се испитуваат на микробиологија.

Последна измена: 2 ноември 2020
    На thelittle17 и sunmoonstars им се допаѓа ова.
  7. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    @macalavica за првиот скрининг мене матичната ми го прави и брисеви ми зема.Ми наплати само 300 ден. за преглед ,брисевите си ги однесов во Авицена по моја желба 2700 ден.
    Со упат од матичната ме прати во чаир таму ми проверија исто мерки за скрининг + лабараторија се тоа бесплатно.

8. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    3.623
    Кога е најубаво да се направи вториот скрининг? Дали 21н 5д е океј? И тоа се рачуна како 22 недела така? Ова со броењево недели уште ме буни.:D

9. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.122
    Да јас го правев на 21+6 и докторот ми рече таман си дошла бидејќи коморите на срцето во таа недела се веќе оформени и се гледаат убаво а се разбира и другите органи

На abc1234 и CareTee им се допаѓа ова.
  10. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Да и јас така го правев 21+5 и јас мислев да не е касно, па док.ми кажа дека напротив не е касно, таман си е.

Последна измена: 2 ноември 2020
    На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Дали ти мереа должина на грлото на матката тогаш кога го правеше тој вториот скрининг. Јас како што читам на повеќето тогаш им правеле плус мерење на должна на цервиксот вагинално, а на мене док.ми кажа на следен преглед ќе мери цервиксот вагинално....

12. dzeki

dzeki Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Znaci pravilno sum barala, ok. Mene ke mi treba za krajot na dekemvri, do togas se nadevam ke pustam.

13. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.122
    Не не ми мереше на контрола кај матичната после тоа ми мереше она само должина на цервикс.

Мене од 16 недела ми го мери цервиксот матичната , а должина на грлото не

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Prati I javi mu se na maticniot gin koga ke ima termini da ti zakaze

15. dzeki

dzeki Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    @Lovebug01 колку е цената во Ремедика а колку во Систина?

16. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Систина не се сеќавам, минатата бременост бев таму ама мислам дека тука-така се со цените (плус минус 500 денари), 4000 прв скрининг (ама само ехо без приска, приската е уште 4000) 4400 втор скрининг-овие конкретно се од Ремедика цени.

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Можеш кај матичната да правиш али ќе ти земе пари многу нормално ако не е нешто не дај боже како што треба ќе те прати на ГАК таму е бесплатно али и ако и таму го добиеш истото мислење пак ќе си дадеш пари на приватно за 3то мислење. Зависи и матичниот каков ти е ако му кажеш дирекно да одиш на ГАК некои и се вреѓаат демек што знаат тие од ГАК повеќе од неа така да нај убаво размисли си што ќе правиш за приска ако ти се фрлаат пари фрлај сепак тоа е статистика само што вади некој глупав просек и само нервози прави мој совет не го прави јас не го правев не ми ни спомнаа за приска

18. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    4.901
    не ми е поентата за пари, туку гледам во скопје иако имате матични повекето одите на гак за скрининзи или приватно, затоа ми беше прашањето дали матичните се воопшто компетентни да направат скрининг.
    Исто ако само носам приска на гак зошто ми треба мој термин?
    Матичниот мој вика дека приска е задолжителна,а гледам дека некои не ја правите и тоа ме буни плус.
    Mојот матичен ја пракал приската во бугарија, како незнам, мислам дека е тоа само приказна за пари дека нема врска.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Ретко кој матичен е добар за скрининзи ептен треба да ти се погоди затоа сите одиме приватно и по друга апаратура имаат и само неколку луѓе се тие што прават скрининг што се обучени за тоа и што се надоградуваат, за приската мене никој ми нема кажано дека е задолжителна ако сакаш ќе ја правиш ако не не мора не може никој да те натера јас ни извештаи не и носев на матичната бидејќи бременоста ја водев приватно. Ако си во можност моја препорака барем скрининзите прави ги приватно, за приската сама одлучи си јас ти кажав тоа е само глупава математичка статистика што не игра голема улога најбитни ти се скрининзите

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Jaс бев пред некој ден кај д-р. Котларова, 4400ден е во Ремедика, а за во Систина незнам колку е.