За тој што го интересира, во среда на гак амбуланта за скрининг е д-р Слаѓана Симеонова Крстевска, не е д-р Самарџиски.
Девојки од која до која недела се прави првиот скрининг? Денес бев во болница на преглед и според големината на плодот излезе дека ќе бидам 14 +4, а според пресметките на докторката кога ми закажа пред две недели требаше да бидам 13 +5 (исто според тогашната големина на плодот). Дали е доцна 14 +4?
Јас денес земав упат за скрининг во Чаир за 20.11 ,а доктор не пишува,најверојатно кој ќе биде прва смена тој... 22 недела ќе бидам. Ти закажа?
Ништо, вчера баш бев кај матична, немаше слободни термини, пред да одам за Чаир, ќе земам приоритетен сега до 18ти ќе идам за извештај прво јас. За втор скрининг тек за 4 недели ќе одам, исто пак со приоритетен како што бев за првиот скрининг. А видоа ли дека има доктор за скрининг тој ден?
Па на упатот си пишува баш скрининг...башка матичнава ми кажуваше саат да одберам,претпоставувам дека и давало баш датум за скрининг. Знам дека не сите доктори прават скрининг. А доктори не дава никогаш за скрининг,така ми рече, а и од други имам слушнато.
Дали е доцна да се прави скрининг на 14 + 2 ? Сум требала на 22.10 да правам ама кога ми ѕвонела докторката не сум видела,а на 30.10 имав контрола и сестрата ми кажа да чекам друг скрининг..Прва бременост ми е и не знам што е тоа освен што се гледа се детално за бебето.Инаку сум од Велес и каде се прави тоа мора приватно или?
Првиот скрининг се прави од 12та до 14та недела, тоа е ултразвучен скрининг, и обично тогаш земат и брисеви за микробиологија, и по желба се прави ПРИСКА. Најдобро слушни се со докторката да се договориш сега дали можеш да го направиш. Како што читам по статии за скрининзи во бременост секаде пишува дека се прави до 14та недела,но сепак гинекологот нека ти каже дали може и сега га го правиш. Можеш да го правиш и кај матичниот гинеколог.
Не се секирај тогаш, штом си се консултирала со докторката кога си била на 30.10. сигурно те гледала на ехо, тоа е тоа всушност на првиот скрининг те гледа на ехо. Немаш простор за грижи.Е сега незнам дали се задолжителни брисевите за микробиологија, јас ги правев во 12та/13та недела некаде, и во 2те бремености, а дали влегуват како задолжителни тоа незнам. Ако си правела наскоро (во последните 6 месеци, мислам и немора да ги правиш).
Мене на 12+3 ме виде матичната на ехо, ми зеде брисеви, ми даде упат за скрининг на гак, упат за крв и урина и упат за инфективен скрининг за хив и хепатити. Приската ја правев 13+1.