Третиот скрининг е обичен ехо преглед. Се мерат протоци, плодова вода се гледа и стандард како и на др прегледи-се мери бебето.
Здраво мамички. Јас бев на втор скрининг и во Систина кај Димчев и ми рече 28 недела или 29 да одам пак да ме прегледа. Во гак бев, мојава мат по грешка ми дала упат, ама завршив и се беше ок. И оттаму ми рекоа 28 недела во амбуланта за протоци, ехокардио така некако да ме гледаат. А пред тоа бев во амбуланта 37. Сакав за др. Симеонова или Самарџиски но завршив кај др. Докторка. Супер беше и тааа, ме гледаше убаво, рече ок е, но да си следам редовно контроли. Сега здравје ќе чекаме за 3 скрининг,. Дај боже се да е добро.. Со лесно на сите мамички..
Мајки, точно во која недела треба за ехо на срце? Мојот матичен. ми рече да одам 24та, се јавив кај др Драшко, сега сум 22ра и ми вика таман е, за неделава да одам. Вие кога бевте, и споделете искуство со др Драшко
Во која недела правеше, и зошто ти рекоа да правиш? Мене ми рекоа или ова или пренатален тест. Но ризик од првото дека постои
За срцето е најдобро да одиш со 28 полни. Јас бев 26+ кај д-р Драшко, ми направи преглед, ама ми рече со полни 28, некаде накај 29та-30та полна да појдам уште еднаш.
Јас му викам да закажам за наредна недела, бидејќи сега сум 22+ и рано ми е, ми вика не, таман е дојди сега петок. Дали да му се пополнат термините ме форсираше човеков или не, не знам. Не ми одговара баш сега да одам и не знам што да правам
Мамички кога е 28 + се рачуна 29нполна нели. Ако е 27 + се рачуна 28 полна така ли? Нешто ме збунува ова. Мене ми рече 28,29 недела да одам...
28+ е полни 28 недели и тогаш веќе си влезена во 29та. Ако е 27+ си полни 27,влезена во 28ма. Исто ко за месеците. Пример поминале 5 месеци, ти викаш 'влегов во 6ти' или 5 полни, а влезена во 6ти. Не знам, како мислиш. Мене матичната ми рече со 28 полни. Тој на телефон ми рече можи и порано, секако ти си во 27ма недела влезена, ништо не сменува, за ко појдов да ми речи дека е најдобро овој преглед да се прави од 28-31 недела и и покрај тоа што сѐ беше во ред, да појдам уште еднаш.
Da ne mislel za obicen skrining go baras? A zaso mora toj srce da gleda? Mene ista me gledase i 12 i 23 i 28 i eve za nekoj den vo 32
За првото не правев скрининг на срце, за второво си реков да направам. Му кажав за трудница, но за бебето. И кога реков сакам за нареден недела, вика тогаш ти е крајно, демек 24та ќе си. И ме збуни. А од почеток на оваа бременост, се нешто ми се дешава, со приската ми згрешија мерки, па матичната навреме не ми кажа, па ајде прави амниоцинтеза ама има ризик, за на крај да правам Nift тест, а по мое немаше потреба. И сега си викам дај да направам и ваков скрининг, ама ме буни докторов
Дали кога одите на скрининг (во случајов втор) носите некои документи од претходни испитувања, на пример од типот на анализа на крв или проверка на ддимери и хемостаза исл? Инаку бременоста ја следам кај матичен гинеколог, но за првиот и сега за вториот скрининг одам на приватно.
Јас одам и кај матичната и во Ремедика и секогаш си ги носам сите испитувања што сум ги направила со мене. Не мораш ама убаво е да си ги носиш и да се консултираш со докторот на приватно.
Исто и јас како kostovaivana. Во папка носам се од претходни испитувања затоа што секогаш те прашуваат брисеви дали се правени, дали биле чисти, ддимери дали се испитувани итн итн. Нема штета да ги носиш секако
Ne vopsto ne e bolno jas napraiv amnio vo drzavna gak I eve sega bebeto e super fala bogu Jas go napraviv bidejci priska testot mi izleze somnitelen so visok rizik trisomy 21