Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скрининг

Дискусија во 'Бременост' започната од Nina. 1992, 11 јануари 2017.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.499
    Кај нас приската е според некои застарени математики што врска си нема, а 700 евра ти е нифти, колку што знам после 35та е проблемот, тука и членки пишуваа дека им искочил погрешен резултатот и повеќе е маркетинг пренатален тест одколку реалност.Нај реалното може да искочи со амниоцинтеза.Твој избор е секако али пак сум да не се потпирша на тестовите сепак ти кажав во Систина да идеш ради добра апаратура и стручни доктори особено Димчев :) . Матичните си ги промовираат пренаталните тестови ако ништо тие 700 евра ќе си ги искористиш за приватен пораѓај :l: Сепак твоја одлука си е и Димчев ќе тте советува дали да правиш тест или не :)

На Prolett и Bubamaricka им се допаѓа ова.
  2. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Јас бев кај Димчев, ми рече супер е се се гледа, ако има недај боже одма се познава. Ама ете ме јаде јанза 36 сум и сакам да направам

На TarantulaA, Prolett и jarec6 им се допаѓа ова.
  3. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.354
    И јас така мислам, дека добар доктор ќе види ако нешто има не дај боже.

4. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    22.403
    Морам да споделам свое искуство @ivani30 i @Bubamaricka...
    Димчев е стручен доктор со долго работно искуство од 30+ години,но и самиот тој ќе ви каже дека ехо скрининг не дава 100% сигурност.
    За жал јас бев еден од тие случаи..Дури ме убедуваше дека не ни има потреба од дополнително испитување ко амнио.Среќа моја,си го послушав својот инстикт.
    Моја препорака:не се потпирајте премногу на извикани работи ко пренатални и ехо скрининзи,бидејќи двата метода функционираат на метод веројатност, за разлика од амнио која е егзакна метода.

На ivani30, LazaLaza и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.715
    Допаѓања:
    18.403
    Зошто правеше амнио?

6. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    22.403
    без индикации бев,но се водев дека веќе во некои европски земји е веќе рутинска проверка при бременост и тоа на товар на државата.

7. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Како хромозомска грешка ќе се види на ехо?
    Да се гледало така се убаво на ехо немале ни да постојат амниоцитезата и пренаталните тестови.

На DELFINA81 и TarantulaA им се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.715
    Допаѓања:
    18.403
    Буквално никаква индикација? Години, генетски предиспозиции, скрининг нешто да индицира?
    Што излезе на крај? Ако сакаш да зборуваш на оваа тема.

9. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    22.403
    Не би ја понатаму за моите драми..
    Немав никакви индикации,ни год(испод 35),ниту во фамилија..
    Гледав една еемисија дека во Исланд баш ради амнио воведена ко рутинска постапка,имаат најмал број дечиња со попреченост.Можда тоа ми беше тригер инстикт некој да проработи па да одам понатаму...

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.499
    Ништо не е гаранција дека е во ред со плодот освен патологија да се направи(а за ова се знае како може) секој со своја среќа.Барем поголемите аномалии како за даунов синдром можат да се видат на ехо,расцеп на устата,мало/големо главче и ред други работи али ова само добар доктор може да го направи и види не секој. Додека приска може да ти искочи со голем процент дека би имал некоја аномалија, таа што ќе се нафати и поред тоа да роди, раѓа здраво право бебе. Просто едноставно додека не се роди никој не може да знае дека би имало тоа бебе некоја сериозна аномалија. За некој што е со спонтани и предходно утврдени хромозомски аномалии на плодот да во ред е да се прави амнио или пренатален.

На jarec6 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Само структурна аномалиа може да се види ама и тука не се сигурни дали е структурна или хромозомска па пак праќаат на амнио.
    Затоа скрининзите и плус некој преглед во бременоста треба да ги прави специјалист а не матичен гинеколог.
    Бидејки има аномалии кои матичниве нени знаат ни точно што се ни па да ги видат и објаснат.
    Спонтаните не се причина за амнио или пренатален, освен ако нее утврдена некоја аномалиа па после да се предложи таков тест.

На TarantulaA и Natashka1988 им се допаѓа ова.
  12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.499
    Затоа и спомнав дека нема потреба да се прават тестови ако се е во ред, ако на предходни спонтани е утврдено хромпзомска аномалија понатаму треба да се направат вакви тестови ако не, нема потреба од дополнителни стресови, а за финансиите па да не правам муабет. Матичните како што кажа и ти не се стручни за скрининзи џабе се специјалисти, според мене барем тие два прегледи треба специјалист стручен да ги следи.

13. Пудинг8

Пудинг8 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    231
    Здраво. Дали знаете третиот скрининг во која недела се прави?
    Исто сакав да ве прашам дали можам да одам во Авицена за проверка на крв и мокрача, исто и за скриен шеќер без упат од матичен?

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.499
    Можеш да одиш и без упат само поскапо ќе платиш. Трет скрининг барем јас колку што знам не постои има само еден во 12та недела и вториот 22ра недела(мислам дека беше).

15. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Јас кога бев на втор скрининг докторот ми спомна ако сакам да дојдам 29-31 недела за проверка на циркулација на крв преку папочна врвка, функционирање на постелка и сл. Тој преглед го викаат трет скрининг.

16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.499
    А уствари тоа се проверува на секое одење на ехо ама ај само пари да земаат

17. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања:
    5.728
    Мене третиот скрининг ми го наплатија како обичен преглед, не поскапо како првиот и вториот.

18. Hristinakiki02

Hristinakiki02 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    57
    Само на гак прават скрининг на државно?

19. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    22.403
    Извини,ама воопшто не ти е точно тврдењето.
    Има аномалии,ете што спомна даун воопшто плодот нема аномалија на органите која би се забележала на ехо,но тоа хромозомско пореметување се рефлектира во психомоторен развој.
    Да не се правиме доктори,бидејќи и на самиот извештај од ехо,најдоле со ситни букви пишува дека ниту еден ехо преглед не гарантирА точност од 100%. (за ова повеќе може да се прочита на систина страната,наједноставно е објаснето).

На ivani30 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    1.260
    Jas denes bev kaj Dimcev, me sovetuva da napravam skrinig vo 12 nedela pa posle Nifty.