Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скрининг

Дискусија во 'Бременост' започната од Nina. 1992, 11 јануари 2017.

1. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Како така, баш Даун има милион морфолошки карактеристики, и тоа на најобично ехо?
    Носна коска, нухален набор, во 12та, срце во 16, 22? Дури на 5д може да се воочи и физички специфичниот изглед.
    Не е точно тоа што го кажуваш... каков психомоторен развој, кога баш кај тие деца има АСД, ВСД на срцето... скроз погрешно инфо...
    Прегледот како преглед нормално дека не гарантира, бидејки и најминорна аномалија да е, од типот на 6ти прст, и сл не е секогаш можно да се види. Но таман работа ако би се пропуштале големи дефекти, или пак цели синдроми.

На IRBBB, Lizi, Brpbrp и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.450
    Допаѓања:
    22.379
    за жал сум во право.За да ти докажам би требало еден куп линкови да постирам,а немам намера да ја оптоварувам темава или да стресирам трудници.
    Слободно изгуглај...
    Исто така спомнуваш ти 12..16 недела..Муабетот беше за генетските испитувања (амнио/хорион)во порана бременост каде може да се најдам хромозомски аномалии,но на ехо тој период да не се видливи...

3. Natashka1988

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Нема што да гуглам, имам диплома.
    Не навлегувам ниту во дискусија, ниту во муабетот, само тврдам најодговорно дека конкретно за Sy. Down врска нема напишаното. Дефинитивно не е ниту само психомоторно нарушување.
    Изгуглај ти, ќе видиш.

На happygirl, ivance.., IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  4. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    И јас така исто, се е во ред ама за сигурна глава ќе направам тест. Закажав во понеделник

5. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.450
    Допаѓања:
    22.379
    А од која област имаш диплома?
    ..зашо не е секоја диплома релевантна за нешто.Е сеа освен ако не си специјализирала гинекологија?

6. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.530
    Допаѓања:
    1.257
    Jas sum 8 nedela, rano mi e iste. Kolku plati za skiningot kaj nego?

7. Natashka1988

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Од уметност. Мисли што сакаш, само не шири фејк инфо. Бар за даун.

На Kaja991 и IRBBB им се допаѓа ова.
  8. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.450
    Допаѓања:
    22.379
    па за мене твојот пост е фејк...
    Има цел спектар на симптоми со даун(од полесна до потешка форма)
    еве ти слушај, дур уживаш во уметноста

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Додека не искочи бебето никој нема да знае дали би имало некакви аномалии.Кој ти гарантира за тоа дека тестовите се точни? Никој! Подоцна во бременоста на ехо се гледаат како функционираат органите срце,бубрези,мозоче итн.Ако ехото не е никаква гаранција зошто тогаш сите одиме на ехо? Во тој случај само нифти ќе направиме па ќе си знаеме дали е океј бебето или не.

10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Ај вака јас ќе пишам од тоа што 10000% го знам.
    Недај боже на ехо или скрининг се открие нешто што не треба.
    Процедурата е оваа, се прави амниоцитеза да се види да нее генетски, после тоа се прави ммр точно на делот што се утврдила аномалиата.
    И од кога ќе се добијат сите резлутати се знае што е како е.

На jarec6, IRBBB, TarantulaA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.450
    Допаѓања:
    22.379
    Таман работа..за ништо нема 100% гаранција..
    Муабетот го почнав дека во МКД според мене премногу е маркетинг удрено на неинвазивните пренатални тестови,кои работат на база на веројатност.А доколку не испадне нешто ок,доктор пак праќа пациент на инвазивен тест амнио/хорион.
    Се знае неинвазивните тестови за кои пациентки се наменети.Ехо скрининзите па уште помала веројатност на точност имаат особено при првиот слрининг,кога бепчето е мн мало. И недај боже да има нешто коа на нареден скрининг во поодмината бременост би се видело,многу голем шок би било.
    Е сега кој како ќе си одлучи што би правел...
    Да напоменам,не ми е постот да разубедам некој,бидејќи секој за себе одлучува. Ова е форум,секој својот став и искуство да си го каже.

12. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Јас 2800 зашто отидов мжкао на преглед, иначе гледам феминкиве по 4500 плаќаат.

На Bejb15 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Ај намерно да бидам офф за да разбијам дискусија.
    Не е мој тип амаааа имааа нешто во доктороооов:nod:8)
    :hai:

На TarantulaA и ivani30 им се допаѓа ова.
  14. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Знам дека амнио е 10
    Сум го видела во Систина, многу ми е лигав

15. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.981
    Да бидам искрена мене пак топ ми е докторов , јас кај него одам и многу мие народен, све објаснува за секое органче и збори цело време, ми враќа на вибер кога ќе испаничам за нешто или за резутати некои ,што мене лично баш ми се свиѓа ,мислам да не се сватиме погрешно нормално секој со свое мислење не го оспорувам твоето :)

На TarantulaA му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Да да секако, јас лично не сум била никогаш кај него, кога и да одам во Систина налетувам на него и таков впечаток ми оставил

На Slonce91 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.582
    Jas nesro zbunka sum pa ako moze da mi pomognete, spored menstrualen kalendar od prv den menzis denes sum 11+4, spored pregnancy+ aplikacijata denes sum 12 week, spored what to expect aplikacijata denes sum isto 12 week, spored bolnicata koja shto mi pravese ivf koga me gledase na prvo eho denes sum 12+1, spored bolnicata shto me prevzema sega kako svoj pacient da me sledi sum 12+2, e sega prasanjeto mi e sledno, mi zakazaa pregled na 30.04 togas ke bidam 13+2 (toa neli veke e 13 polni i se broi kako 14 nedela) i planiraat da mi napravat nifti test, dali e predocna za toa bidejki citam na net se pravi vo 9ta nedela, na minatoto eho na 14.04 mi pustija srceva akcija da slusnam, mi pokazaa racinja, nozhinja, glava, kazaa deka e rano za pol da se vidi, go izmerija 44mm i rekoa deka vaka izgleda se ok, neznam dali merea toa nosna koska, pa toj nabor kako se vika strucno neznam, pa taa tecnost kaj vratceto, nisto od toa ne mi kaza na glas doktorot. Dali za se ova e kasno vo 13+2 oti neli toa go racunaat veke kako 14 nedela a jas znam deka se gleda od 10-13 nedela najdobro. Cela sum pobrkana so datumi, nedeli, ispituvanja. Ima li nekoja tabela neshto kaj shto tocno e opisano koga shto se pravi? Me buni toa koga ke recat pr vo 13 nedela, e sega 13 polna ili 12+ nekoj den? Se nadevam mi gi razbravte prasanjata i kaj mi e problemot. Vi blagodaram (patem, koga prasav dali e kasno togas za nifti mi rece doktorot ne e kasno, podobro bilo da e posle 12 nedela za da bilo najtocno, porano mozelo da dade nekoj somnezi pa da sme morale da pravime i drugi ispituvanja ili pak takvi testovi)

18. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.530
    Допаѓања:
    1.257
    Istoto mene Dimcev vo sistina mi go rece, podobro podocna. Mislam deka ne ti e docna zosto se pravi od 10 do 24 nedela.

19. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.582
    Super togas ne menuvam termin, daj boze se da e dobro jas sakav porano poradi nedaj boze, oti sepak i 2 nedeli rezultat ako se ceka.......so Gospod napred i neka bide samo se dobro, a za toa shto ne mi izmerija nosna koska, nabor, tecnost ili i toa ne e kasno naredna nedela da mu recam na doktorot, moze i izmeril ama ne komentiral kojznae

20. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Кај Димчев ако си била, алжко нешто има ќе каже чим рекол се е добро немаш простор за паника

На Bebe2021 му/ѝ се допаѓа ова.