Ako si vo moznost finansiski podobro odi si na privatno na pregled, i ke ti objasnat ubavo i ke ti dadat preporaki za vo idnina sto kako, na drzavna pregledite radi red gi pravat, ne se zamaraat mnogu dali imas problem ili ne!
Zdravo devojki. Na pregled doktorot mi kaza deka bebeto e malku pomalo, i deka za prv skrining da pocekam uste nedela dve. Sega sum 12 + 3 a dr. Dimcev ima termin za 10 dena, znaci bi bila 14 nedela. Dali e vo red da otidam togas? ili sepak da baram kaj bilo koj doktor no da e ovaa nedela?? znam se meri nuhalen nabor i ne znam dali togasnite merkibi bile ok.
На втор скрининг само абдоменално ве гледаат, или има шанса и вагинално да те зирнат? Ќе сакам и цервикс да ми измерат, не знам тоа како се мери. Кај Димчев имам закажано ако воопшто и има улога тоа кај се прави скринингот
Јас правев 2 скрининг кај Димчев, абдоминално, но цервикс мери вагинално, само секунда да сликне, потоа мери на екран.
Таман се решив денеска да закажувам трет скрининг кај Димчев во Систина коментарите на претходните две страници во врска со односот и колку не објаснува, малку ме двоумат. Па, би сакала ако може да пишете и други доктори од Систина од кои сте задоволни за скрининг, па и за породување.
Ова трет скрининг е обичен преглед со мерење на протоци, плодова вода и сл. и можеш кај било кој доктор да го правиш (до крај сите прегледи се такви). Можеш да си одбереш доктор кој сакаш да те пораѓа и да те види тој, таман ќе се запознаете порано. Моја препорака за Корнелија Трајкова.
Пишав и во друга категорија Денес правев скрининг во 13 та недела и нухалниот набор беше 3.1 што ме става во висок ризик.Се др мосна коска сите др беа во ред Утре правам CSV ако преживеам.дали некоја од вас имала нормален наод од амниоцинтеза а на скрининг не
Мила немам искуство, само сакам да ти дадам поддршка. Нухалниот набор е само ориентационен параметар, никако 100% дијагностички точен. Плус, другите параметри ти се добри. Јас во ист ден кај различен гинеколог бев и двајцата ми измерија различни вредности, ептен субјективно е. Верувам дека ти е во мисла, ама мораш да си силна, оти секој стрес влијае и на бебчето. Тргај од глава тоа 'ако преживеам'. Ќе направиш утре амниоцинтеза и ќе видиш дека сѐ ќе испадни супер, ќе си имаш здраво бебенце. ❤️
Мислам дека @pamelche имаше некои слични бројки. Држи се, одмарај, и мисли позитивно. Знам, полесно е да се каже отколку да се направи. Низ слично поминав со првата бременост, на Приска бев висок ризик, мерењата беа ок. Не правев други тестови, решив да верувам на интуиција и доктор наспроти статистичка програма. Кај тебе е сосема различно, ама стравот и чувствата кога ќе се слушне такво нешто се сосема исти - како некој да ти го истегнал тепихот од под тебе. Мене стравот ми траеше до крај на бременост мислам. Барем си храбра и си решила да го отстраниш сомнежот што порано
Јас правев скрининг на две места, во 13та недела на едно место вратниот набор го измерија 1.8 а на друго 2.8. Приската ми неше со низок ризик. Правев пренатален кој испадна ао одлични резултати. Амниоцентезата ти дава 100% точни резултати, додека скринингот не. Направи си ја и ќе си бидеш мирна. Само смирено и се ќе биде со ред
Zdravo na site, Nova sum na temava, moze li nekoj da mi kaze vo koi nedeli se pravat skrininzite, priskite i brisevite? Vi blagodaram
И јас се мислам ама се си викам рано е тогаш најдобро било 22 така матичната ми кажа јас сум сега 19+ ама се мислам да го закажам таму 21+ или 22+
И мене ми рече матичната 19-20 да си направам редовна контрола, а скринингот 21-22 најдобро било тогаш.