Те молам, најдобронамерно, не читај. Со втората бременост, што се се изначитав, само стресови си направив дополнителни… добро е, не е, добро е, не е… а појма немам од медицина…слушај си стручно лице… Јас имам целосна доверба во Димчев, и во двете бремености беше коректен…и прв ја виде аномалијата во втората бременост, и остана зад мене до крајот (за жал мораше да абортирам)… Ти каде ќе правиш хорион? Ти посакувам се да биде добро и одлични да бидат резултатите…
Каде правеше скрининг? Може не е точна мерката, кај мене на едно ехо 1.8, а на друго 2.8 беше. Смири се додека да ги добиеш резулатите. Со нервозата и плачењето ништо добро не правиш.
Vo Ger sum Na edno mesto merevme i odma toj doktor me isprati na cvs ili amnio. Zaedno so krvta vozrast i.sl rece deka treba da bide 1:726 ,a kaj mene e 1:588
Според мене ехо мерката може да биде показател дека можеби нешто не е во ред но не и приаката, барем во мк. Приската во мк се прави на софтвер стар 20г и нема врска. Мене ми покажа 1:50 па на нифти и на ехо се беше добро. Сега не знам германија дали користат понов софтвер за приска. Барем кај нас и Димчев и Лазаревски ми кажа не приска, ама јас правев и иападна многу лоша, а на две места ехо одлично.
Zdravo, mi treba pomosh... Bremena sum 12 nedeli i mi izlegoa rezultatite za down sindrom pishuva 1:20859.. Pod brojkata pishuva na angliski The result shows now increased risk for Downs syndrom (trisomi 21). (znaci zgolemen rizik) Drugoto go pishuva na shvedski bidejki ziveeme Shvedska... Doktorkata denes ne raboti pa zatoa rekov da pobaram mislenje od vas dali ima rizik da e bebeto so down sindrom?
Mozi poveke informacii za priskata i prenatalniot? Mene mi e prva bremenost pa zatoa ne gi razbiram mnogu ovie raboti... Mi napravija ultra kontrola i kontrola na krvta pa brojkata 1 na 20.859 mislam deka treba da e mal rizik ne mi e jasno zoshto da pishuva zgolemen rizik... Rekov mozi ima nekoj slicen slucaj kako mojot...a ovie kontroli shto gi pravat zza down sindrom se 100% tocni ili onaka samo od prilika ti kazvat dali ima shansi da e?
Sega se vrativ od kaj doktorkata rezultatite 1:20859 bile super, samo shto namesto NO imaat napishano NOW increased risk.... Arno imaat receno edna nula edna kula..
Ако некој чека термин за скрининг на Клиника во 37ца,пуштени се термини за Ноември месец. Може да си закажете
Боже господе кој ве тера да правите приска? Тоа е некоја глупава математика што ја прават и вадат луѓе од памет. Знаеш колку луѓе биле со висок ризик за даун ради прискава и на крај здрао право дете родиле. По веродостојно е мерење нухален набор и носна коска одколку приската. Беше ли на скрининг?
И пренаталните се бизнис има доста што пишуваа во пренатални тестови тема со висок ризик а уствари врска си нема. Ехото најверодостојно ми е зошто е гледа моменталната ситуација. Али ова со приската ужасно од кожа ме вади колку ги замараат жените и ги вадат од памет буквално за глупост.
Јас родив жив здрав дечко, со ризик на приска 1:200. На Приска која матичниот ми рече да не ја правам. Длабоко во црвената зона бев. Имав зголемен хормон на растење од крвната анализа, другите мерки беа ок. Кога ми се јавија со резултатите ме извадија од штикли, докторот почна да ми ги објаснува опциите (амниоцинтеза, па одлука дали ќе го задржам..). Среќа не го послушав (многу непослушен пациент сум изгледа) бев на консултации кај професорката Адамова и ми објасни многу работи. После 4 месеци се роди здрав дечко. Инаку, што е Приска за оние кои не чуле објаснето тука: https://avicenalab.com.mk/prisca-prenatalen-skrining/
Баш ми е мило. Премногу има вакви случаи како тебе (позитивни) ама ги вадат од памет за ништо жениве скоро секоја втора е со спонтан или мисед доволно е да се знае тоа уште со ова ќе ги потресуваат.
За скринизи во приватните болници читам само за Систина и Ремедика, дали некоја има правено втор скрининг во Санте? Здравје, сакам да се пораѓам кај доктор Елма за која прочитав многу убави зборови, па се мислев и за скрининг да одам или сепак да го правам кај Петрова во Ремедика?
Јас и во првата бременост и сега скрининзите ги правам во Санте, кај професорката Гордана Адамова. Јас сум презадоволна