Скрининг

Дискусија во 'Бременост' започната од Nina. 1992, 11 јануари 2017.

1. Lost angel

Lost angel Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2016
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    13.054
    Еве јас од лично искуство од кај Димчев,скрининг 22 недела бебето одговараше на 21 недела ,без клексани или фраксипарин ме оставија ,ни проток ни ништо не кажа додека траеше скринингот,бебето тежеше 410гр.И од тогаш почна да заостанува со неделите ,одев де кај него де кај Поповиќ и демек ај амнио ај ова се направив,на крај 27 недела бебето беше 500 гр.и морав да се породам и нормално ја изгубив.Не знам кого да кривам,ама мојата нога не стапна повеќе во Систина...Извинете за негативата ....И да резулататите од обдукција беа дека бебето нема аномалии никави само било проблем протокот....

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Не е за "❤️ми се допаѓа", ама праќам виртуелна :hug:
    За жал имам искусено слично, загубив близначиња во 7-8 недела. Знам, не се споредува со твоето во секој случај, беа само точкички, ама затоа интуицијата во оваа бременост ми беше дека треба да примам клексани, и покрај тоа што не сум ивф (логиката на мојот матичен е дека превентивно само со ивф примале антикоагуланти) и покрај тоа што имав на првите мерења нормални димери (и скратени времиња, ама пола од докторите ми тврдат дека нормално било да се скратени во бременост). Еден доктор специјалист гиниколог дури ми тврдеше дека ако имало промени во постелката или протоците требало да се даваат клексани, ама ај ми ги препиша демек неволно (ко он од џеб да ги плаќа). Сакав да го прашам Дали дневно да идам да следи протоци и постелка или по кој распоред? Или кога ќе се случи куршлус да го барам да се докажуваме?! Што ми вреди тогаш?! За среќа буткам некако со моето мало виножито, уште само два месеци да избуткаме и веќе освен за пап годишно неќум гинеколог ни на улица да сретнам. Така ми е преку глава од нивните гигантски ега

На Anaroz1, nevermet18, Lost angel и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Muf

Muf Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2019
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    149
    Точно во инвитро ги даваат клексаните превентивно првите недели меѓутоа голем дел од нас сме со генетски мутации на тромбофилија кај што неопходна е антикоагулантна терапија бидејќи без неа се случуваат спонтани абортуси во рана бременост . Сакам да кажам што е жално во нашава држава што не даваат упат за ова испитување ако претходно немаш 4 абортуси

На Anaroz1, Lost angel и Anaksunamoon им се допаѓа ова.
  4. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Јас после неуспешната бременост, сама си побарав да ми дадат упат. Ме поучи другар доктор за среќа, ама матичниот не знаеше како и каде да ме упати, па сакаше да ме откачи.. Па барав на интернет како се вика испитувањето, како да го насловат упатот. И искрено им се обратив со зборовите "37 години сум, сакам уште едно дете, ако забременам и ми се случи исто-ќе бидеш одговорна лично?". ПС. Никаде не пишува на страната на МАНУ дека треба да имаш одреден број на спонтани за да правиш генетско испитување за тромбофилии. Тоа нашите гиниколози имаат некој став, што нас нѐ кошта години и средства вложени во борба за дете

На tina2018, Мишел*, Lost angel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.728
    Допаѓања:
    17.691
    Елена во Ремедика дали пушта придружба на скрининзите и дали дава убави сликчиња од бебето?:D

На SnezanaPet му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Мене не ми дозволи да влезе сопругот иако е вакциниран и прележан. Сликички си добиваш:inlove: ако се намести убаво бебе, моево баш и не соработуваше ама сепак докторката се обидуваше да направи убава сликичка:D

На SnezanaPet, LiquidLuna и pamelche им се допаѓа ова.
  7. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.728
    Допаѓања:
    17.691
    Најмногу ми е за да може он да влезе :(
    Кај матичниот знам дека нема да го пуштат па бар на приватно кога ќе одам да го пуштат:D На првиот скрининг Афродита во Ремедика го пушти :^)

8. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.349
    Мене за Систина ми кажа една блиска пријателка дека Димчев го пуштил маж и се надевам дека и нашите ќе ги пуштат дали во Систина дали во Ремедика :)

На Razvigorec и pamelche им се допаѓа ова.
  9. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.597
    Se cudam sto citam vakvo mislenje za profesorkata kaj nejze bev za vtor skrining i ona mi kaza deka bebeto ne mi e vekje zivo koga ja prasav od sto moze da bide mi kaza placentata bila insuficientna toa podocna i go pusuvase vo obdukcioniot naod.

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Бев јас пред два дена на обично ехо го пуштија, и не само мојот туку сите мажи си влегуваа како придружба

На S.o.F.i, pamelche и stsmua05 им се допаѓа ова.
  11. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.349
    Одлично :inlove: фала ти за информацијата! :hug:

На Razvigorec му/ѝ се допаѓа ова.
  12. viva.la.vida

viva.la.vida Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2011
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    308
    Јас кога бев во јули го пушти сопругот, само додека го гледаше бебето и после му кажа да излезе и мереше уште нешто, па разговор. Најубаво да си прашаш. Иако во Ремедика генерално се построги во однос на придружби во споредба на Систина, ова мое мислење. Имаше периоди кога не пуштаа ни во ходник придружба.

13. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.808
    Допаѓања:
    99.176
    Имаат нови протоколи, вчера бев сопругот не го пушти. Иначе претходно и тој влегуваше.

14. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Здраво, за скрининг која е подобра Петрова или Афродита во Ремедика? Сум одела кај Котларова супер е ама нема термин кај нејзе.

15. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    6.221
    Петрова

На RAK91 и ni.na им се допаѓа ова.
  16. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Кај мене го пушти и маж ми на скринингот, а и подоцна одевме уште 2-3 пати заедно и него го пушташе.
    Последниот пат сестрата рече само јас да влезам, ама Петрова вели ај и маж и може вакциниран е.
    И секогаш го нуди и столче да седне и да го гледа бебето.
    Такво е моето искуство.
    :)

На baby 5, viva.la.vida, Anaksunamoon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.728
    Допаѓања:
    17.691
    Втор скрининг закажав во 20+4 и 20+5, не ми се чекаше повеќе :tmi: се надевам убаво ќеможе да се види се.
    Што е најважно да се провери во втор скрининг, во случај да не ми кажат да знам што да потпрашам:$

18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.392
    Допаѓања:
    31.785
    Па не знам дали има стандардна процедура или зависи од доктор до доктор.
    Кај мене ги броеше прстињата, секое органче посебно го гледаше и коментираше, мозочето, срценцето, се се баш се ми објасни до детал. Е лицето не сакаше да го покаже госпоѓицава, сакаше да и го види устето докторот дали и е развиено ама ова се криеше иако ја молевме пола саат да се заврти :lol:
    Плус ми го мереше цервиксот.

На Knizhevnik11 и pamelche им се допаѓа ова.
  19. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Втор скрининг е за меки ткива и органи. Се гледаат сите органи посебно, дали се формирани и дали се во функција (мозок, хранопровод, желудник, срце, комори и предкомори, главни артерии, црева, бубрези,генитални органи). Се гледаат и лице, уста и нос дали се убаво формирани и дали има т.н.зајачка уста, се бројат прстиња на ноџиња и рачиња, се мери нивна големина (фемур, потколеница, надлактица, подлактица, обем на меше, обем на глава) и дали е сѐ пропорционално со остатокот на телото, дали одговара на неделите. Се мери проток на крв преку папочна врвца, се гледа плацента, количина на плодова вода. Мојот скрининг така изгледа по извештајот што го имам, а и не беше така одамна па детално се сеќавам :) Со среќа
    Пс. Треба да има Протокол по кој се оди, дури ако имате и конкретна состојба/сомнеж/семејна историја на нешто треба да си кажете да се обрне повеќе внимание на тоа

Последна измена: 26 октомври 2021
    На Matea94, nevermet18, Anaroz1 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.349
    Јас денес бев на преглед кај матичната и баш ја прашав дали може да закажам во 20+5 и она ми одобри и ја сум нестрплива :inlove:

На Secret.women, pamelche и Anaksunamoon им се допаѓа ова.