Здраво девојки. Сакам да прашам дали е штетно за бебето да отидам на прв скрининг на две различни места. Мојот матичен гинеколог, инсистира тој да ми правел скрининг, а јас сакам да отидам кај постручни за тоа, кои што само тоа го работат ( Мислев во Ремедика). И бидејќи немам нерви да се расправам со неговото его, ме интересира дали има зијан за плодот нешто. Утре влегувам во 11 недела и веќе треба да закажам термин мислам. Исто, кога е најдобро да биде првиот скриниг? (знам дека треба да е од 11+1 до 13+6, но да не има кога е најдобро во тој период).
Нема штета, голем дел од трудниците одат на две мислења. За терминот некои викаат 12та недела, но јас и за двете бев точно 11та па дури и полот успеаја да го видат. Треба веќе да бараш термин оти веќе си 11та а може и да е гужвичка во Ремедика или Систина.
Првиот скрининг го прави матичниот ама можеш да одиш и на второ мислење кај специјалист, не е штетно ехото.
Zdravo devojki, sakam da prasam koja e cenata za prv skrining celokupen pregled kaj maticniot ginekolog
Зависи. Јави се прашај најдобро. Мене 1000 ми наплатија за прв скрининг, 1500 за втор, а обичен преглед ми наплаќа 300.
Ако добро разбрав првиот скрининг е како и обично ехо што ти го прави матичниот гинеколог секој месец, со тоа што претпоставувам дека има некои посебни параметри што ги следи тогаш. Јас минатата недела на 10+4 бев на ехо да ме види зошто наредниот ден правев неинванзивен тест за синдромите и баш ја прашав кога следен преглед со оглед на тоа што нема да има потреба од приска, ми вика ќе дојдеш следната недела за брисеви, а за 4 недели пак на преглед. Е сега според ова, мене ми испаѓа дека јас го прескокнувам тој прв скрининг или ...?
Dali nekoja sto praela nifty zakzala samo za eho kako prv skrining? Sum 12+ praev nifty i sega dr mi rece zanonza eho ke vidime skopje. Kafe ste praele i sto se gledat na toa?