Pa go preskoknuvas oti samiot Prenatalen test gi sodrzi site parametri sto se gledaat za prv skrining. Na prv skrining se gleda nosna koska i vraten nabor sto se predispozicija za daunov sindrom. Dobro ti rekla doktorkata.
Јас прв скрининг правев ( не кај матичната) во 12 недела и траеше околу 20 мин. Докторката детално ми објаснуваше се, гледавме дали ги има сите прсти на рацете и незете, крвотокот, органите биквално се што се гледаше се ми објасни детално. Приска не правев зошто правев пренатален.
Јас кога правев прв скрининг кај матичниот ги правев и брисевите и пап тестот. Со мерките од ехо, бев да ми земат крв. Тие резултати и мерките од ехо ја сочинуваат приска 1. Ама и може само скрининг да правиш без приска. Од 11 до 13 недела мислам се прави.
Mamicki ajde sega vasi iskustva spodelete Bev na skrining 21 nedela sum mi kazaa deka se e vo red samo papucnata vrca se sostoi od 1 arterija i 1 vena Nemam napraveno test od priska zaso doktorka u sistina mi rece deka ne mi treba ajde vasi iskustva ve molam
Ако ти кажале дека не треба значи не треба. Има посебна тема Приска каде е зборувано на долго и широко. Дури и пренаталните тестови нема да ти потврдат 100% освен амнио, али штом не ти кажале уживај во бременоста. Ако плодот убаво се развива и има убав проток на крв не треба да се грижиш.
Maticniot insistira da napravam nifti test da sum bila sigurna a inace deteto se razviva super se e vo red
Сите матични имаат паричен процент од тестовите, затоа настојуваат.И мене матичната уште на прв преглед одма ми рече да сум правела тест нифти,
Тој што ти го правеше скринингот што ти рече во врска со папочната врвца, да правиш или да не правиш дополнителни иследувања? Или кај матичната го правеше?
Kaj maticniot go pravev skriningot i sega mi vika jas mislam deka se e vo red nema da ima problem ama mora da napraves nifti test za sigurni da bidemo
Мој совет е да си направиш скрининг на приватно, или евентуално на ГАК, па да направиш како што тие ќе ти кажат.
Мене баш матичната ми рече нема потреба да правиш, но ако одлучиш можам да ти дадам контакти и ваучери за попусти. Додека на приватно на скринингот докторката ми рече дека морам да направам, ми даде броеви, визитки со печати, па и ми рече да размислам дали ќе ја продолжам бременоста, иако вредностите што таа ги измери иако поголеми не беа ризични. Секако направив, на крај се испадна во ред.
Нејзината историја не се сведува со аномалија. Ова е повеќе за да се исклучи можноста од данунов, едвард итн и други аномалии. Факт е дека пари земаат од нифти тестовите и затоа инсистираат што не ти гарантира дека ќе биде точно. Многу членки тука што имаа правено нифти тест имааизлезено со висок ризик за даунов а уствари врска немало.
Zdravo devojki, dali nekoja imat iskustvo so dr Elena Petrova vo Re Medika? Imam zakazano za prv skrining
На која членка пренаталниот и покажал висок ризик од аномалија, а сепак родила здраво и право дете? Велиш многу членки имало. Зошто јас не знам ниту една