Скрининг

Discussion in 'Бременост' started by Nina. 1992, Jan 11, 2017.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Да не има помешано членката со приска? :^)

Rtulka and MarijaMi90 like this.
  2. V.N.

V.N. Популарен член

Да го направив,бев 10+4 или 5 дена, имаше доволно, стигнаа резултатите за 6 дена

Mari-Li likes this.
  3. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Е тоа е друго ако има помешано

kristina.k likes this.
  4. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

nifty?

5. V.N.

V.N. Популарен член

Не, центонипт во генеа лаб.

Mari-Li likes this.
  6. Freckles.

Freckles. Популарен член

Јас правев на 9+6 Нифти, ми стасаа резултати точно за 7 дена од земањето крв.

Mari-Li likes this.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Не имаше во групата за пренатални тестови пред година и кусур се пишуваше. Имаше и членка што имаше абортирано исто тестот со висок ризик бил од даунов за на идпитување кога бил пратен плодот да било сосема здраво и право.

Теоретска шанса нема да покаже тестирање со земање примерок од крв на мајката. Друго е амнио кога веќе се зема плодова вода па да се испита тоа, затоа е и најточна метода али и ризична затоа се прави ако има индикации.

8. le.soleil

le.soleil Популарен член

Да, амниото е поточна метода меѓутоа е инвазивна и доаѓа со ризици. Пренаталните даваат точност повеќе од 99 посто за основните испитувања за трисомии и не е баш така како што тврдиш дека немало теоретска шанса да покаже. Во мал процент на жени можеби ќе покаже висок ризик и во таков случај секогаш се препорачува да се потврди со амнио.
    Го памтам постот на членката и искрено скептична сум за постови од членови што ќе се појават, ќе напишат два поста и ќе ги снема. Ама еве и да било точно, истста членка не потврдила со амнио туку се одлучила на абортус.

Rtulka and stsmua05 like this.
  9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Па искрено 750 евра да ги дадеш и уште 20 000 најмалце на приватно за амнио сигурно нема да се одлучи за тоа можеби од финансиски аспект плус и ризик. Но пак ќе кажам да се земе крв од папочна или од бебе и да се испита и да се види за аномалии да тоа ми има логика, но од мајката крв од вена да и земат и они да испитуваат малце ми е неверно искрено.

10. barbiegirl123

barbiegirl123 Истакнат член

Devojki, sto se gledat na prv skrining? Zakazno mi e vo vtornik lele koga ke dojfit vremeto

11. V.N.

V.N. Популарен член

Јас бев денеска, се гледаше рачиња,ноџиња, можат и прстиња да се видат ама мене ми рекоа дека за 4 недели на следниот преглед ќе ги броиме :)
    Се гледа дали има желудник, носна коска и колкав е наборот кај вратот, без разлика што имав правено пренатален тест. Мене барем ова ми го кажаа, ако кај некои гледале нешто повеќе може да споделат.

Mari-Li likes this.
  12. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Дали во 21 век кога медицината е отидена у свемирот, ти сакаш да дискутираме за логика и верно/неверно?!:(
    Имаше напишано МНОГУ членки дека имале висок ризик од аномалии, а родиле здрави дечиња.
    Или само за таа членка збориме, кај која после абортусот се утврдило дека плодот бил здрав?!
    Тоа е еден во милион случаи.

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Под членки подразбира и луѓе надвор од форумов. И да и во 21 век ќе дискутираме бидејќи се е наметнато вештачки за луѓе да фрлаат пари за што тестот може да биде и погрешен, а некој заработил пари и плус доктор процент зема од тоа. Затоа и се скрининзите пред се прав доктор што не е зинат за пари ќе те прати на 100% сигурен резултат.

Sandra Stojanova and MilaSs12 like this.
  14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Значи сеуште тврдиш дека има многу жени кај кои пренатален тест покажал висок ризик од аномалија, а тие сепак родиле здраво и право дете, така???

eli25 likes this.
  15. eli25

eli25 Форумски идол

Кај Петрова многу ли се чека за термин за скрининг?
    Дали мери и грло на скринингот или да си побарам?

16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Нифти при позитивен резултат покрива трошоци за амнио кај и да избере пациентот. Значи финасискиот дек не е спорен. А за ризикот веќе звучиш смешно, избрала абортус зашто амниото идело со ризик?
    Види, немам намера да те убедувам тебе, ама не сакам да одвратиш некоја членка што треба да прави тест со твоите небулози тука. Нема што ти да веруваш или не, во цел свет тестовите се користат и се стандард и сигурно научници и доктори испитале дали тестовите даават точен резултат или не.
    Она што можам да се согласам е дека доста доктори препорачуваат и на кој треба и на кој не треба да прави, нормално некои се и на процент. Ама да пишуваш дека немало теорија од крв да се испита треба да имаш сериозно школо и докази поради тебе.

Rtulka, H.VAGA, Либра09 and 8 others like this.
  17. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Јас закажав 1 недела однапред, а за следен кога се јавив немаше термин во наредни 2 недели, зависи изгледа како ќе начекаш. Кај мене мереше цервикс јас и побарав т.е и спомнав на почетокот дека имам индикации и скратено грло и ми го измери на крај на прегледот. Така да слободно спомни и ќе измери, мн е фина. Ептен убав впечаток ми има оставено

Ljubova and eli25 like this.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Да звонам уште денес ако не.
    Приметив дека мн.долго и траат скринизите по пола саат?
    Прошлиот пат имаше еден немил настан пред наши очи:( се поместија прегледите два скрининзи имаше пред мене, окапав саат и нешто за преглед :(
    5000ки е така?

19. eli25

eli25 Форумски идол

А нешто ДНК ова она?
    Крв од вена на мајка, а внатре днк од бебе :)

20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Ги браните пренаталните како да се ваши. И јас знам случаи каде пренатален дал висок ризик а немало врска, потврдено со амнио. Пишувавме еднаш и истите членки пак тврдат дека пренатален е нешто најдобро. А факт е дека има ризик. Ниту една метода не гарантира 100%, ни ехото ни ништо. Додека не се роди бебето, или додека да прозбори не може да се биди реалната слика.
    Ако некој е скептик не мора да го убедувате дека пренаталните се нешто најсигурно на овој свет.
    И за породување во приватни така вршите притисок, а и таму работат луѓе кои прават грешки. Државните болници како кланица ги претставувате а приватните како хотел со 5*.
    Ако чита мајка која нема финансии а има страв тешко неа.

MeowMeow, Mamamami and LiquidLuna like this.