Dobar den mamicki jas kako nov clen i prva bremenost bi sakala eden sovet od vas.Vo petokot bevme na Gak da gi zememe rezultatite od skrinig i bioxemiski marker za daunov sindrom i site propratni.Na Gak nikoj ne sakase da mi gi procita rezultatite pa do dolga molba se najde nekoja od doktorkite koja rece deka seto toa sto go gleda e mnogu strasno ja zaprasav sto e tolku strasno mi rece deka ova e vekje Daunov sindrom tolki drsko i tolku bezobrazno mi rece vo vtornik da dojdam da mi zemat od plodovata voda.Iskreno neznav niz koja vrata da izlezam.Deneska bev na pregled vo Sistina kaj dr Ivanov mi rece deka nema mesto za panika deka e ubavo da se napravat ispituvanja za da se bide miren i deka na 13 nedela e mnogu rano da se zema plodova voda.Iskreno tukagi ostavm moite rezultati da mi dadete i vie mamicki novopecwni nekoj sovet
Ова приската е жива глупост. Нели ти препорача Иванов да направиш некој неинванзивен тест како Нифти и сл? Што мисли тој има ли простор за паника? Јас како што читам доле вика low risk, Од кои податоци се гледа дека е страшно?
@Endzi 123 кај виде докторката дека е со Даунов? Ова е пред се статистика, претпоставувам поради биохемиските резултати од хормоните ти има речено така. Друго е се со низок ризик. Подобро направи си пренатален тест преку крв, да си мирна.
Др Иван исто го препорача и генетскиот тест каде што се гледа се за да бидеме по мирни но рече дека нема место за паника никаква.Овие на Гак без живот ме оставија два дена морав да ви се обратам на вас фалави девојки од се срце прва бременост и знаете како е паниката е тука присутна.Благодарам од се срце уште еднаш
Најискрено од толку што сум потресена незнам од понеделник што попрво да направам.На клиника Гак убави ми го забиберија што веќе еден ипол ден собирам мислења веќе незнам ни како да се однесувам.Разговорот со др Иванов Систина утрово ми го смири тлото но сепак не сум никако мирна .Затоа и ги прикачив резултатите да видам дали некој имал сличен проблем и совет многу би ми значело.
Јас оваа бременост одбив да правам приска и пренатален тест,приската е статистичка глупост најголема.Направив ехо,и толку.На гак се налути докторката зошто не сум направила приска и ми напиша и во извештај дека одбивам пренатален тест и покрај укажани ризици.Не се замарај, се ке биде ок.
На скринингот што го направив со бебенцето се беше во ред од главичка нозе раце се се како што треба нухална транслуценција и одеднаш на биохемискиот маркер не е ок вадење од кожа па одеше муабетот до годините е а јас 31 год хахаха искрено каша ми направија во главата
Поради годините комбинирано со висок бета хцг ти излегле такви резултатите. Мерките од ехо се во ред и мислам нема потреба за паника. Јас имав уште повисок бета хцг ми ги направија истите паники, амниоцентеза мора , има ризик вака така. Не направив ништо, 32 недела сум сега фала богу засега се е во ред. Ако сакаш да си мирна да не мислиш и ако имаш финансии напрај си Нифти ,мада и во тоа не верувам знам случаи што за жал и тоа не им покажало точно. Се ќе биде во ред не се паничи и јас сум рекла тоа ми беше прв и последен пат приска што правам.
Dali nekoja od vas praela serklaz vo remedika sega skoro ds mi kazete kolku e? Cudno mi e oti mi rekoa deka ke treba da me primat eden den napred da zemam nesto infuzii pa krvna slika pa posle moze 2-3 dena da sedam tamu. Pa od sto se paniciv ne ni prasav kolku ke kostat.
Приската според мене не е воопшто релевантна, само статистички податок и ништо повеќе. Јас сепак сметам дека неинвазивен тест е добро да се направи, секако кој како е во можност. Тоа што ти рекле да направиш на гак претпоставувам е хорионбиопсија, која е 100% сигурна во однос на редултатот, меѓутоа постои мал процент на спонтан, иако мал, сепак постои. Подоцна, мислам од 17 недела е амниоцинтеза. Штом доктор Иванов не видел ништо, верувам дека нема простор за паника, но ако те советувал и имаш можност, направи. Инаку јас правев хорионбиопсија со првото и ок беше се, ама Димчев тогаш предложи да мирувам поради ризикот, зашто сепак постои. Што и да одлучиш ти посакувам се да биде добро.
Ви благодарам премногу утринава само што направив Нифти заради тоа што веќе сама си ср вадев пф памет читајќи статии така да чекам резултати по 7 дена се надевам најдобри.
Кога е најдобро да се оди на втор скрининг? Втора бременост ми е, ама сум заборавила кога бев во првата. Сега сум 17 недела
Јас бев во 18та недела бидејќи не правев приска или друг тест, па докторката сакаше порано да ме види. Инаку, можеш 20-22 недела.
Матичната исто ми кажа дека од 18-та недела може.Јас правев 19+4 отидов кај Петрова заради аларм а она рече чекај и скрининг ќе напраиме. Потоа ја прашав матичната викам абе рано да не го напраив, вика не не од 18-та може слободно