Јас правев пред скоро 2 недели во Систина кај Др Корнелија и задоволна сум од пристапот на докторката,а со мене беа син ми и мажот ми па ја прашав дали може да влезат и они рече секако дека да нека дојдат и така и они го видоа бебчето ❤️
Јас бев кај Димчев пред едно 3 недели и поише за 2 скрининг, задоволна сум многу, се објаснува нога прсти глава мозок ама буквално се,покажува се кај е што е , мозе едно 40мин траеше прегледот, се што го прашав ми одговори. Позитивно изненадена иако и јас читав коментари дека не збори. Тотална спротивност. И маж ми беше внатре со мене. Ова е мое искуство
Девојки, дали некој има искуство со втор скрининг кај др. Панчевски во Систина да сподели? Благодарам!
Јас во првата бременост бев за втор скрининг кај него, едвај 5 мин траеше, мене ми се сврте малце, многу беше топло... и станав на сред преглед и тој прекина викна сестра да ми донесе вода, се напив и ок бев и не продолжи рече добро е се и толку...
Дали некоја членка правела втор скрининг во неполна 19та недела? Потребен ми е извештај и конзилијарно за да продолжам боледување баш во тој период и се мислев дали ќе може тој преглед да ми е скринингот за да не одам за недела-две пак или премногу е рано? Уствари, секако ќе прашам доктор кога ќе отидам, ќе ми каже најдобро, ама не знам што да кажам кога ќе се јавам во кол центар за да закажувам, термин за скрининг или преглед, дали им е битно и прават разлика?
Zdravo dali nekoj znae koi doktori pravat vtor skrining na GAK ? I dali znaete za dr. Livrinova dali pravi. Me zacudi sto maticnata mi rece deka bila za odredeni trudnici, da recam so pokomplicitana bremenost, i da ne sme zafakale prostor... Vo prvata bremenost bev kaj nea na skrining.
Здраво, моментално сум 17 недела и сакам да правам втор скрининг на ГАК, барав да ми закаже матичнава термин уште пред две недели за точно коа ќе бидам 21недела. Не сакаше со изговор дека уште е рано. Бев сега во четвртокот и термини немаше Прв скрининг правев кај матичната и се беше океј( немав место за паника), но сега ми стигнаа резултати од Приската и резултатите се косат со ехото од прв скрининг. И затоа сакам да направам втор скрининг на ГАК па можеби и второ мислење би правела во некоја од приватниве . Дали некоја има искуство како да закажам термин на гак ? Ви благодарам
Првиот и вториот скриниг се за сосема различни работи. Првиот скрининг е за синдроми и генетски аномалии, а вториот за развитокот на органите на бебето. Приската често знае да даде лоши резултати, а за да си ја разрешиш дилемата единствено што можеш да направиш е пренатален тест. Не знам зошто матичната не ти фатила термин на време, мојата матична на сите трудници ни имаше извадено упати без да и кажеме, кога отидов да барам имаше цело купче со спремни упати за трудниците кои треба да направат скрининг. Ти останува само да земеш приоритетен упат за амбуланта 28 на ГАК и така да завршиш работа или да закажеш на приватно.
Najdobro e odma da odis na pregled na privatno. Vaka samo gubis vreme a i sama velis deka bi odela na vtoro mislenje na privatno. Priskata e samo statistika i ne treba da te plasi, ama spored mene treba da si se osiguras deka se e vo red. Vtor skrining zakazi si na Gak ama meguvreme pojdi do sistina ili remedika.
Ама што ќе и видат на ехо на приватно сега? Апсолутно ништо, затоа што е многу касно. Прв скрининг се прави до 13+6. Само пренатален тест ќе и ја реши маката.
Јас не правев приска но не треба одма да има резултатите од приска тест за ден два а таа сеа добива резултати во 17 недела малу чудно ми е а и приска ништо не значи обична статистика која јас ја прескокнав да не се уплашам од резултатот.
Јас имав истиот ден резултати од Приска. И јас мислев прво да не правам ама сепак направив бидејќи докторката сметаше дека треба да се прави па не сакав да ја одбијам ама не се потресував бидејќи секако правев Нифти.