Не сум сигурна дали точно сфаќам за какви аномалии мислиш. Аномалии на органите? Во принцип, вториот скрининг е скрининг за аномалии. Третиот се следи дали развитокот на веќе постоечките органи е правилен и целокупниот развиток на бременоста.
@monik55 @danichap денес бев на контрола и мозочните комори на бебето беа 8-9 мм, а пред три недели беа 7мм. Јас сум 26+5, а бебето е помало за недела, недела ипол. Тоа си расте од преглед на преглед, ама ме плаши ова со коморите.. Докторот ми рече уште еднаш да појдам кај Димчев на скрининг. На втор скрининг сѐ беше во ред, само што и тогаш беше помало за една недела. Затоа прашав дали ако има нешто не дај Боже ќе се види сега или и тогаш ќе видел дека нешто не е во ред. Јас сум преплашена.
Прво да ти кажам смирисе и позитивни мисли. Јас кога бев кај Димчев за да ми потврди дијагноза првиот пат прво ги виде конорите кои беа 8 и 8 ипол рече еве коморите не се толку страшни ако другото е во ред само ќе ги следиме до крај.
ke ve zamolam za mislenje i iskustvo za doktorite vo cair, deneska bev kaj dr. metodi trajkovski i bukvalno nisto ne mi kaza samo da se vratam za dve nedeli ... pa za togas sakam da zakazam kaj nekoj drug barem da mi kaze nesto poveke ili moram pak kaj nego?
Таков си е докторот, не кажува многу. Но и ти не кажа за кој скрининг си била кај него (во 12 или 22 недела) и зошто рекол да дојдеш пак?
21 nedela sum, mi rece da dojdam pak za dve nedeli ne mozel ubavo da go vidi srceto citiram od saloto
AAAAAAAA ти рекол од салото не можел да види ништо и мислиш пак да одиш кај него ако си решена за Чаир оди кај Лазар Кировски и никој друг,а ако сакаш на Гак Ливринова и Ана Данева.
баш ме насмеа, извини, ама прв пат слушам некој доктор вака да ѝ каже на пациентка Незнам, како сакаш, тој важи за добар доктор за скрининзи но еве ти погоре и други препораки. Јас го правев првиот скрининг во 12+ кај него, но во 22 планирам на приватно кај Димчев во Систина.
haha i mene mi dojde smesno baska ne sum tolku krupna so ogled na visinata sto ja imam, izgledam normalno za trudnica ama toa e ke si odime pak
Девојки, кога се прави првиот скрининг: од 18та до 22ра недела? Сакам кај Димчев пред нова година, во 19+ ќе сум тогаш.
Мислиш вториот, така? Најдобро е со полни 20 недели, подобро се гледаат органите. Мислам може до 23та недела најкасно. Јас планирам 22ра, така препорачува мојот матичен.
Zdravo devojki ))) planiram slednata nedela da odam na prv skrining kaj mojata maticna koja ima sopstvena ordinacija i spored mene e dobra doktorka i obrazovana .. megutoa citam skoro site bile na privatno .. i dali ke zgresam ako pravam skrining kaj maticnata, a ne go pravam vo plodnost ?
Според мене најважно е да имаш доверба во докторот. Ако досега си задоволна не гледа зашто би морала и приватно. И сепак да нема праисториско ехо, бар јас би гледала на тоа.