Здраво на сите јас сум од Охрид и треба да правам скрининг , а сепак сакам во Скопје каде препорачувате некое искуство и сепак добар Доктор ви благодарам
Девојки, дали постои некоја табела со вредности кои се гледаат на прв скрининг? Денес правев, па чисто сакам да ги споредам со резултатите од ехото.
На прв скрининг димитров ми рече втор од 20та до 23та недела... ме буни ова со сликава. Вас како ви препорачале, или сепак најдобро е 20та да се направи за секој случај
Мене ми закажаа за следна недела, ќе бидам 21+1. Тоа е некоја средина на ова што ти го кажал докторот. Слушај си го него.
21ва или 22ра недела е најдобро за скриниг затоа што на поголемо бебе многу поубаво се гледаат сите органи, мене така ми објаснија. Значи верувај му на докторот и не се секирај.
Ne sum pravela a sum 21 nedela denes pred 2 dena na skriningot mi kazaa imalo zadebeluvanje na muskulniot zid na srceto nekoja tocka na valvulata(Podocna na drugi kazala i deka se somneva na down sindrom trebase mene da mi kaze za dzabe ne bev tamu a na prviot skrining i priska i nuhalen nabor se bese ok) ne mi preporaca amniosinteza kolku so znam abortus se pravi do 22 nedela no bez dokument za anomalija na plodot ne pravat abortus doktorkata mi rece da napraam nifti ama vo 24 nedela duri a togas e kasno za abortus pa zakazav pregled i vo sistina ke vidime pisuvam na 10 temi odednas no maka imam dlaboko veruvav i seuste veruvam deka e se vo red i deka posle prvata kiretaza ke imam zdravo dete a ne 10 bremenosti so falicen plod
Прво смири се. Што точно ти кажаа? Срцева аномалија не значи по дифолт даунов синдром. Уствари обратно е поголем број на дечиња со даун имаат срцева аномалија, но не и обратно (мал процент на дечиња со срцева аномалија имаат даунов синдром). Мене исто ме испаничија во првата бременост кога се појави сомнеж за сецева аномалија кај бебето. Направив пренатален и излезе во ред (во смисла на генетските аномалии). Си го родив синчето, го оперираа на 5 месеци и сега имам здраво, право 5 годишно момче. Според мене направи си пренатален ако си во можност за да си помирна, а повеќе фокусирај се на срцевата аномалија, ако навистина ја има и кој се ризици, можности, третмани. Обавезно оди на второ мислење, ако можеш кај специјалист за фетална ехокардиографија.
Rece kaj mene ne gleda problem samo ima somnez imalo zadebeluvanje muskulniot zid i tocka na valvuata spored nea minalen rizik od sindrom i ako sakam da napraam nifti ako ne napram da se sledi sostojbata na eho ne bese mn zagrizena ja sum smirena no utre ke od kaj drug doktor a potoa i vo sistina 20min traese pregledot i toa so go kaza e dovolno da ne mozam da spijam od druga strana go gledase bebeto na 4d glavata mu ja vide cerepot ako imal down sindrom ke se vidi na 4d ja mislam
За жал оние параметри за даун се гледаат до 13+6. Но пак ќе повторам, само суспектна срцева аномалија не е по дифолт индикација за даун. Оди слушни си за секој случај второ мислење, па ќе одлучуваш што понатаму. Се надевам се ќе биде во ред.
Оди си на второ мислење и направи си Нифти за мирна глава. Ти пуштам среќа сè да биде во најдобар ред
Најмирна ќе си ако направиш било кој тест што дава најбрзо резултати. И второ мислење секако. Со лесно ….
Девојчиња, сакам да закажам прв скриниг кај Димчев. Може ли од искуство да ми кажете колку време пред терминот сте закажувале и во која недела го правевте?