Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скрининг

Дискусија во 'Бременост' започната од Nina. 1992, 11 јануари 2017.

1. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    393
    Da de i jas mislev na toa. Ama na Dimcev nikade ne spomnav. Tuku bas za sistina kako bolnica i celata usluga momentalno ne e na nivo ko sto bese. Prvo cekas dva saati vo cekalna da te viknat na pregled, pregledot e 5 min, plakas i si odis. Tolku. Tuka mnogu podrug pristap imav. Od sestri do doktor. Doktorkata si kazav takov pregled nikoj do sega ne mi napravil. Duri i mi vikna odma anasteziolog koj za minuta dojde za konsultacija zosto imam problem so anastezijata. Nekni vo niedno vreme i pisav na viber odma mi odgovori iako ne ocekuvav. Dali doktor od sistina odma bi odgovoril vo 22 casot navecer? Jas so denovi se obiduvav da zakazam kaj Ivanovski vo sistina, duri vrtev i na negoviot broj kaj sestrata nikoj ne se javi i da imale rabota posle toa mozese da se javi nekoj a vrtev sto pati.. znaci po moe ako pregled nemozam da zakazam sto koga ke mi treba za nesto da prasam? Neznam, zboram opsto za pristap, ne za strucnosta na doktorot. Za strucnosta zatoa prasuvam iskustva.

Последна измена: 11 мај 2023
  2. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    393
    Znam. Zatoa i kazav i obicniot pregled kaj nea mi bese isto kako skrining,takva doktorka nemam videno, a i iskreno ne veruvav se dur ne otidov licno kaj nea. Poradi ova kaj nea ke odam do kraj. No sepak koga se raboti za skrining neli prvo na pamet ti pagja Dimcev... Sto ne znaci deka drugite doktori ne se strucni. No ete jas sum takva sto sakam bas kaj naj naj najdobriot da odam za vazen skrining ili za bilo sto vo zivotot nesakam kaj bilo kogo. Stvarno se dvoumam a i nekako cudno mi padna sto odma mi rece skrini g kaj ke pravis kaj mene, zakazi od togas do togas.. nekako ne mi dade izbor...sekako deka e moj izbor ama ete neznam...

3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.507
    И јас имам позитивно искуство со Ремедика. Еве за педијатрија, првпат одев кај две докторки и ми дадоа и број да ги барам за што и да е, а Систина не било така. Палчевска ми беше на пораѓај, и првите прегледи кај неа одевме со бебе, но број не ми дала. Од Ремедика сум задоволна и од сиот персонал навистина, а Систина не е како порано.

4. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    393
    Isto za pedijatrija imam i jas pozitovno iskustvo vo Remedika za razlika vo Sistina kade sto doktorkata ne terase na sekoi dva do tri meseci da go nosime maliot na eho na bubrezi zosto imase problem. I sekoj pregled isto bese, na kraj se svestiv i otidov kaj Kuzmanovska vo Remedika, neznam dali e uste tamu ili vo penzija, no ona tocno ni go kaza problemot koj na kraj izleze banalen i rece nema potreba od pregledi. Na kraj zaklucokot koj go dobiv bese deka Sistina e golema masinerija za pari, samo odi bezveze i davaj pari a dali ima potreba od tolku pregledi nebitno.

5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Не се замарај што рекла ако сакаш да одиш на друго место.
    Не закажувај скрининг кај неа тој месец и оди кај Димчев ако си посигурна така. Те уверувам дека не е суетна и нема да замери.

Кузмановска е во пензија, но доаѓа за прегледи во Ремедика.

На rikimiki му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Стручен доктор со искуство и достапен во секое време не постои. Ќе ти врати тој што има доволно пациенти што може да им обрне врнимание и после работно време. Јас 2та скрининзи ги водев кај Гордана и цела бременост мината и сегашна се испадна во ред.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    393
    Naprotiv. Zavisi od karakterot, bas taa sporedba ja pravime, Simonida koga bev na pregled i toa nemase termini mi kaza dojdi na dezurstvo togas i togas sum. Ok super rekov nema da ima guzva. Koga otodov imase bukvalno 10 dusi pred mene za kaj nea vo niedno vreme. No ne cekav tolku kako sto sum cekala vo Sistina so dvajca pred mene. Doktorkata trcase vo dve ordinacii za pobrzo da ide a pregledot bukvalno 40 min mi traese, i da me islusa i da me pregleda i vaginalno i abdominalno i sve da mi objasni sto gleda pa duri i milion slikicki mi dade vo 3D :inlove:
    Dostapna e sekogas da i koga e na rabota i koga ne e. Ednostavno jas takov vpecatok dobiv deka e pred se covek na mesto, a da ne bese strucna neznam dali tolku bi ja falele i bi odele kaj nea. Ne deka ja falam nesto wow da ne sum svatena pogresno no jas vo zivotov sum pominala mnogu lekari za se nesto, i eve si kazuvam ednas bev kaj nea i takva doktorka nemam videno najiskreno. Koj ne veruva slobodno neka otide na eden pregled, i jas ne veruvav i ne veruvam opsto vo doktori no za nea se uveriv. Dimcev e namkor neznaci deka ne e strucen, Simonida e coveciste pa i toa neznaci deka ne e strucna, se zavisi koj sto ocekuva od doktorot.

8. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.507
    Доктор ако ти дал број и ти рекол да го бараш во кое било време, треба да крене или да пише. А не ти да си пишуваш или вртиш, а тој мува да не го полази. Плаќаме огромни суми и не е во ред да се однесуваат ко „непријатели“ кон пациентите. Тоа нема врска со стручност.

На Viveki и rikimiki им се допаѓа ова.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Ај сеа не претерувај :D
    Као нам тие што ни враќаат на пораки се нестручни и немаат искуство.

На joy1, Bluemoon1111 и rikimiki им се допаѓа ова.
  10. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    945
    Jas bi ti preporacala stom vodis bremenost kaj nea, drug da ti pravi skrining. I onaka ona primer ke te gleda vo 19 nedela, 23 kaj drug… ne mora Dimcev, i vo drzavna ima dobri, primer Livrinova. Ke ti bide na nekoj nacin kako uste edno mislenje i pregled.

На KuklickaSk и rikimiki им се допаѓа ова.
  11. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    393
    Nekam bas na drzavno...

12. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    393
    Inaku mi kaza od koj do koj datum da zakazam, a toa mi se pagja vo 23 nedela. Neznam kolku bi imalo prostor i za kaj Dimcev na primer.

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Нема врска тоа, сакам да кажам од 15 доктори неколку се презафатени, а другите не се толку. Има пациенти што се ризични и да тебе би ти вратила, ама на некоја со скроз нормална бременост нема да и врати.

Мора да разберете дека и они имаат живот после работа и нив ги чекаат деца дома. Колку од пациентките има глупости пишуваат ме пецка доле што да правам, стомакот ми е подуен не можам да прднам што да правам и ред други банални работи да не ги набројувам. Постојат дежурни доктори од истата болница сигурно некој ќе те прими ако е нешто хитно. @Black girl Ако имаш крварење сигурно нема да ја чекаш докторката да ти врати на вибер туку ќе земеш ташничето и ќе излеташ на дежурен нели?

На joy1, Giovanna и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.507
    Не реков за некоја ептен итна работа, но еве за крвна слика или кога имав Ковид му се јавив на докторот да го прашам што да земам од витамини и да ми потврди за антибиотик препишан од матична (таа ми рече да го прашам). Во такви случаи очекувам да крене или еве да ми пише. Ми рекол дека е достапен, затоа очекувам.

На rikimiki му/ѝ се допаѓа ова.
  15. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    393
    Iskreno vrti suci sepak nie samite odbirame kaj koj. Ubavo e da se slusnat i iskustva no odlukata na kraj e na nas. Iskreno jas najsigurno i najubavo se osekav koga si otidov od kaj Simonida, za razlika koga si otidov od kaj Dimcev od prviot skrining nekako sepak postoese nekoj nemir i somnez vo mene pa prasuvav i togas tuka... No eve dojde vreme da se zakazuva i vtor skrining, pak ne e seedno neli.... I nikogas nema ni da bide veruvajte, nit koga ke se rodi nit ponataka vo zivotot. Se dur nie odlucuvame za najmiloto a i od koga ke odlucuvaat sami za sebe nema da bide seedno kaj koj doktor ke odi, sto ke jade, sto ke oblece dali ke se ispoti dali ladno ke mu bide,dali vakcina da primi ili ne, dali da se napie antibiotik ili ne i milion drugi raboti. Ova ke me razberat tie koi veke imaat drugi deca. A koj ne doprva ke razberat :) znam sto me ceka i sto da ocekuvam zosto veke ednas pominav i zatoa sakam najdobroto da go odberam, a toa najdobroto e malku tesko....

16. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.255
    Допаѓања:
    3.149
    Јас па обратно искуство имам до него. Он не го виде тоа што Котларова го виде. Ама да, се согласувам дека секој треба да оди кај докторот на кој што му верува и цела бременост да си ја вофи кај истиот

На juice_ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    945
    Pa samo togas nema da zakazes kaj nea. Zakazi go naredniot pregled. Ne veruvam deka ke ti zameri. Na kraj za tebe i bebe stanuva zbor, taka da pravi kako sto tebe ti odgovara :)

18. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    10.582
    Извини што те замарам, може само да ми кажеш каде се наоѓа Гинекаликс? На нивна страна гледам 50 Дивизија, на маил ми пишале Ѓорче Петров дека им е адресата :wasntme:

19. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.777
    Кај рентген Толовски беше позади во зградата кај Кам што е исто.

20. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    10.582
    Фала мајка :*