Pred tebe mislam deka e poveke od 20 min. Redoven pregled kaj nea e samo 20 min i toa na dezurstvo koga bese, za skrining mi kaza so termin preku den za da mozeme raat. Ajde ke vidime kako ke bide
Здраво Која недела одевте за прв скрининг? Јас закажав кај Димчев, тогаш ќе бидам 12та недела и 3 ден, така ме посоветуваше матичната тие две недели 12та и 13та недела. Да не е многу рано?
Здраво ,јас бев во 12+4 , не е рано таман си е . Се гледаше се што треба ,дури и пол ни кажа докторот .
Здраво идни мамички , од 1 до 10ти јуни треба да правам прв скрининг ,матичната ми рече сакам приватно или државно јас и реков приватно мислев она го прави скринигот .. може подетално да ми објасни некој ? Се извинувам на долгиот пост
Privatno ti e vo Sistina ili Remedika, kaj sakas, mislam deka ima i drugi privatni ako ne se lazam sto pravat skrining ama neznam kade. Drzavno ti e na gak so upat na moj termin.
Nisto posebno, ehoto e najvazno. Priska ako sakas ama toa e statistika i nekogas e so lazen rezultat, ne se ni preporacuva vo posledno vreme. Ako sakas za sigurno mozes nifti da si napravis no sekako toa cini mnogu poskapo. No sepak ehoto e najvazno i dobar doktor sekako. Za kakvi mikrobioloski analizi mislis? Brisevi od dole li? Toa ne spagja vo skrining, brisevi vo sekoj moment moze maticen da ti zeme i da gi odneses na analiza da se vidi dali imas nekoja infekcija, bakterija dole vo vagina ili cerviks. Skriningot e za genestski anomalii nema vrska so mikrobiologija.
Скринингот во прв триместар претставува ултразвучно скенирање на анатомијата на плодот за вродени хромозомски и структурни аномалии во рана бременост – од 11 до 13+6 гестациска недела. (Даунов синдром, структурни аномалии, дефекти на невралната туба и др. ) Овој скрининг може да се комбинира со биохемиски скрининг за хромозомски аномалии таканаречен ПРИСКА . Еве овде ти пишува детално за сите скрининзи , можеш да си прочиташ : https://remedika.com.mk/skrininzi-vo-bremenosta-sto-otkrivaat/ Микробиолошки брисеви не зимаат на прв скрининг, тоа го прави матичен гинеколог во било која недела од бременоста.
Дали некоја членка што била во брзо време систина или ремедика може да ми даде инфо која е цената за прв скрининг ?
Пред некој месец 5200 платив во Ремедика, но можеби во меѓувреме поскапело. Ако не пише некоја што била скоро, јави се во понеделник и ќе ти кажат.
Мене ми кажа 23-та да одам. Слично е претпоставувам, океј е 22, само што во 23-та е поголемо бебето и подобро им се гледа колку е поголемо.