Обично прават на возраст од 35 години ама мислам дека прво би те пратиле нифти да правиш или некои од пренаталните па ако искочи и тоа со висок ризик тогаш амнио би ти правеле.
Не знам како така, само поради годините амниоцинтеза Обично препорачуваат неинвазивни, ама и тоа е по желба и не инсистираат доколку е приската во ред. Штом ехо наодот е во ред, не знам зошто воопшто ти спомнала амниоцинтеза. На 35 го родив првото, второво на 37. Никој не ми ни спомна амниоцинтеза, а кај повеќе доктори одам. Неинвазивен само препорачуваат.
На прв скрининг се мери нухален набор кој според некои вредности означува дали бебето има веројатност да има даунов синдром. Дополнително ако се прави ПРИСКА тогаш се зема и крв од вена. Кај мене докторката почна абдоминално да ме гледа ама на крај се запна да го види полот и проба и вагинално.
Супер што го постави прашањето и мене ме интересира на што треба да обрнам внимание. Дали е морално да правиш приска? Која недела беше и дали го виде полот?
Приската не е задолжителна. Јас бев 12та недела и докторката многу се трудеше, но бебето никако нејќеше да се покаже, таа рече мислам дека е машко, но ајде на следен преглед ќе видиме сигурно. Така остана на наредниот преглед во 17та се виде дека е машко.
Aбе многу скапи ова скрининзиве и приска. Во плодност да ти било 9500 двете заедно скрининг и приска. Прашав дали може само приска, не можело тие двете заедно оделе бидејќи на скринингот земале мера од бебето некои нивни параметри и спрема нив ја правеле приската.Ете не знаев јас, сепак е скапо. Во Прилеп кај што одам јас на гинеколог за минатата бременост платив преглед 600 ден и 4000 ден приска. Тоа беше се. Ова дупло човече.
Jas priskata ja pravev vo drzavna, I onaka e samo statistika, a za eho skriningot bev vo remedika I plativ samo 5200, povazno mi bese ehoto nego li samata priska
Поважно е ехото од приската. Приската е глупост што само може од памет да ве извади. Не давајте 4000 ден за статистика, пресметки и слично.
Со првото во 17та недела го откривме полот, а сега ќе видеме за 2рото се надевам порано, има некои на првиот скрининг го откриваат.
Со првото на првиот скрининг 12та недела, а второво 16та недела. Но, секако не е 100% сигурно, ќе потврдат на втор скрининг.
Jas bev 12+2 i mi kazaa deka e zensko. Neizmerno srekna sum. Samo se plasam mnogu sto go doznav tolku rano od predhodniot missed vo 12 nedela. Ne znam dali bese pametno sto otidnav da mi kaze. Znam deka zvuci crazy ama premnogu ke se povrzuvam sega i se plasam mnogu
Ајде сега не мисли на тоа, за арно за убаво е Некогаш така течат работите. Мене ми кажаа во 12 пол, точно прецизно
За првото не ми текнува точно, сега за второто матичниот ми напиша на ливче уште во 12та недела, истата недела бев на преглед и на приватно ама док ми рече нема шанси да кажи 100% и почекавме уште цели 4 недели. Беше на ливче оти пукавме балон, испадна дека матичниот што виде уште во 12та недела беше точно.
Здраво да не знаете колку е втор скрининг плодност,а колку само ехо преглед. Докторот ни кажа и за приска 2 околу 36000 била но се дознавало се ,дали правела некоја и како сте задоволни,планираме да праам зошто прокрварев и го скокнав времето за приска. Имам ризична бременост со миоми,ако имате некое искуство пишете,.
За тие пари ќе направиш нифти приска 2 и толку пари не. Приска е математичка пресметка и не вреди да се прави.