Немаш потреба од приска, секој искусен доктор кој прави скрининзи ќе ти го каже тоа. Воопшто не е веродостојна, се прави со компјутерска пресметка на мерките кои веќе докторот ќе ги зеде кога ќе одиш на ехо и секако по нив може да процени состојба на бебето и со ехото. Ако веќе мислиш дека ехо ти е недоволно, имаш неинвазивни пренатални тестови кои коштаат 500-600е. Имаш тема на форумов за нив, иако според мене стручен доктор за скрининг е доволен кај жена која е под 35 и која нема историја на генетски аномалии во фамилијата.
Здраво, дали знае некој за термини во Ремедика за скрининг кога ги ставаат на 15ти секој месец мислам беше нов распоред?
Приската е всушност пресметка на ризик, но таа пресметка се прави според ехото и според крв од вена која мора да ја земат во рок од 24часа на ехото. Ако одиш на ехо(скрининг) приватно, не знам дали матичниот би ги прифатил тие податоци. Јас пример бев на скрининг(ехо) во Систина, но после 3-4 дена кога отидов кај матичен и реков сакам приска тој рече мора пак јас да направам ехо и ова ехо во комбинација со крв ќе ги даде пресметките за приска.. Се надевам дека објаснив добро
Мислам дека гинеколозите можат да видат кој доктор кој ден е на смена за скрининг, за разлика од ние што преку мој термин не можеме но не сум сигурна, прашај. За скрининг, Ана Данева, Ведна Ливринова, Игор Самарџиски, Иво Ќаев.. има доста квалитетни доктори на клиника.. Во првата бременост првиот скрининг го правев на ГАК, темелен преглед имав, вториот го правев на гак ми се падна една луда Кристина што не знаеше ни сама што све тресе, едвај и излегов од ординација. Како ќе ти се падне веројатно.
Mozebi glupo prasanjeto no dali e vaginalno ili abdominalno? Dosea site pregledi mi bea vaginalno. Na 03 sum zakazana na Gak.
Не ти треба приска живи глупости се. Таа ако ти ги утне мерките на ехото ни приската нема да е точна. Јас во државна кога бев нухален набор 0.77мм мери, а во систина 1.77мм тоа е голема разлика. Јас би за скрининзите во приватна да ги правиш.
Termini za skrining vo drzavna nemalo za vo avgust. Jas sum sega 9 nedela, od 14 avgust vleguvam vo 12. Termini nema, nz so da pravam.ostanuva privatna bolnica samo skrining, so priska plus e mnogu skapo nz. Sovet,ideja...
Матичните прават скриниг кај мојата е околу 1200денари, приска ти дава упат да идеш во ГАК и ти зимаат крв, тоа е бесплатно на клиника и ти дава упат од денес за денес.
Za priska skoro site mi vikaat deka nemalo vrska,deka samo skrining e biten i sea sum na dve podelena nz.
За приска не би давала пари на приватно, а првиот скрининг јас го правев кај матичниот бесплатно, цената зависи ете од матичен до матичен.
А зашто се мислиш за Приска? И онака на клиника е бесплатна. Направи си ја секако и покрај скринингот. Мој совет- не прескокнувајте преглед. За нешто недај боже секогаш да си имаш документ каде си била и што ти кажале.
Аман бе....сега видов погоре ,сори. Скопје нема термини ? Ццц катастрофа значи.....Па ако е така ,онда не ја прави,не давај пари. Плати си со тие пари приватно скрининг кај добар доктор .
Termini mn tesko jas pred 6 nedeli imam zakazano za na 3 avgust. Pocekaj uste nekoj den pratete da ne se oslobodi iako ne veruvam. Ke moras privatno no samo skrining ili pa ako si od sk prasaj po privatnite kade ima slobodno.