Se preporacuva ako majkata e nad 35 god ne tatkoto. Vo sekoj slucaj ako se ima finansii ubavo e da se napravi bar mirna ke bides bezrazlika na godinite.
Mnogu se isplasiv demek moralo ako e tatkoto 35, ne samo majkata. Jas Kako sto znam nema vrska, toa ni do godinite. A ne e ni 100% sigurno. Jas samo skrining pravev, toa priska bilo naucna statistika toa ne go pravev. A I kakvo e toa zimanje na krv da islitat Dali ima nekako sindrom vo 12nedela. Takvo nesto ne mi rekoa. A site go pravele.... Vtor skrining do koja nedela se pravi?
Нипт тест е неинвазивно пренатално испитување. Нифти е име на тестот од Гинекаликс фирмата, тоа прво да разјасниме. Е сеа, се прави преку крв , се зема крв од мајката и од неа се изолира днк од бебето и се испитуваат аномалии и синдроми поврзани со хромозомите. Најчесто го препорачуваат на парови со ивф, со историја во фамилија на синдроми, постари родилки, лош кариотип итн. Ако де има финансии убаво е да се направи, но не е и неопходно доколку немате од горенаведеново. Јас конкретно правев заради абортусите
Devojki jas bev na vtor skrining. Se e vo red. Doktorot navistina ubavo objasnuvase se,mu gi vide site organi. Samo pofalni zborovi imam, vi blagodaram oti bez vas ovde na forumot ne ni ke go znaev doktorot.
Па ако има опција на ГАК или кај матичнава да, на приватно ми се фаќа стварно многу во Октомври да одам 3 пати по 4500 да давам. (Т.е скринингот 6000) Ваљда и тој си е стандарден преглед ехо каде ќе гледаат органи, постелка, плодова вода
Јас правев 3 скрининг кај матичен, убаво ме советуваше, ми рече ако ти се фрлаат без потребно пари по приватниве оди, а мене деф.не ми се фрлаат, се изнададовме доволно. Он си е стручен, му верувам па задоволна сум како поминав. Мој совет или матичен или Гак како што мислиш, нема да згрешиш. Ако имаш доверба во некој стручен доктор, избери си го тој
I mene Dimcev denes mi preporaca, rece po zelba e. Verojatno bi trebalo na Gak da ima sea i 6000 ne se malce pak. Razgovaraj so maticnata.
Да да, ќе видам имам уште 4 недели до тогаш здравје да е се ок со серклажот па ќе си закажам кај некој.
Самите гинеколози гледаат тоа е доплер. Баш денес бев јас и ме гледаше Чибишева и си пиша се што треба во извештајот.
Девојки здраво. За прв скриниг ми е препорачан др. Димитров во Систина. Дали некоја има искуство со скрининг кај него?
Здраво женски Пред 3 дена го правев првиот скрининг, резултатите се следни: BPD - 15 mm FL - 7 mm CRL - 56 mm NT - 1 mm CA + Doppler na D.V. и T.S.b.o. Плацента и ОПБ - б.о. Дали некој знае што значи ( Doppler na D.V. и T.S.b.o, и тоа за ОПБ - б.о ) не ги разбирам тие кратенки
Placenta I opb e postelkata I kolicinata na voda e dovolna I deka e dobra A doplerot e na papocna vrvka I drugoto ne go znam
Здраво девојки, дали некоја од вас има правено прв скрининг во коруноски, поточно кај доктор Павлина?
Колку време траеше скринингот? Јас бев вчера кај др.Димчев, некако се набрзина ми се виде дека помина. За разлика од кај него во Ремедика за првото дете прегледот траеше околу 40тина мин и до детал гледаше др.Афродита.. И од секој орган имаше слика направено, прстиња броеше.. а тука брзо заврши може 10-15мин.
Кај Димчев толку траат скрининзите, сам има изјавено дека со добар апарат, на стручен доктор не му требаат повеќе од 10мин Јас и кај матичната кога одам на преглед мери гледа се како скрининг па е 10мин
И јас се мислам кај неа да закажам. Она ми е матична.Имаат супер опрема па се надевам нема да згрешам.