Здраво на сите прво ви посакувам на сите лесна бременост и се најубаво❤️ имам едно прашање за Скрининг испитувањето (12-та недела) дали е по добро да се прави во Државна болница на клиника или кај матичниот лекар ? Матичната ми вика може и кај мене и таму , сега сум во дилема може некој да сподели искуство . Има термин на почеток од следен месец тогаш ќе бидам 13+5 со помош од Господ.
И мене матичната ми кажа ќе правела скрининг за органи, вториот, првиот не го ни спомна. Ниту втор, ниту трет кај неа ќе правам. Бев во Систина и пак таму ќе одам. За државна не знам. Ама, на матична не давам пари за скрининг. Ниту знам колку е стручна, ниту па нешто се замара. Секој преглед 600 ден си ги става во фиока, сега за брисеви плус. И така ме нервира, нека стое таму колку да ја имам за боледување.
I mene mi zema po 500, mi zakazuva pregled na sekoi 2 nedeli i nisto ne gleda, meri samo dali odgovara na nedelara spored dimenziite, glavce, tezina i tolku, 5min pregled.
Толку, да. Измере, даде сликичка, се е ок и имаш 500 ден. Досега ниту еднаш за крвна слика ме нема пратено, а 16 недела сум од денес. Сама си барам кај општиот матичен, човекот виде хемиглобинот паднал, вика прашај, кажи да ти препише нешто. Срамота, џабе е, нема кај да ги пријавеш, државата ни е ужас, нема правда.
Беше 6500 до декември. Сега 7000. Колку и да е, кај матична не давам пари, а на државна исто не стапнувам, имам трауми од други случки и така...
На мене ми кажа дека 3000 денари е кај нејзи , а во клиника било по евтино , на мене не ми е битно колку кошта само сакам некој убаво да ми каже дали е се во ред со бебенцево. Прва бременост ми е и ме фаќа паники …
Me interesira kakvi se vasite vpecatoci od skrining na drzavna? Dali nekoj bil i na privatno i na GAK da napravi nekoja sporedba?
До сега јас сум супер задоволна од матичната, секогаш е достапна и одговорна. Самата ми даде упати за крв и уринокултура. Ми рече кај неа првиот скрининг, ама јас си закажав прво приватно. Тој ден исто и брисеви ќе ми земе и ќе ми даде упат за приската..Гледам суми од 3000 ден што мислам е стварно многу..Мене не ми кажа цена, па да прашам дали на некоја ви е матична Лолита Грковска од пол.Ѓорче и колку ви наплатила за првиот скрининг?
Gak ti e sekako besplatno moze tamu da otides i ako nesto ti izleze sumlivo ili ako ne si zadovolna mozes plus na privatno da zakazes
На ГАК имаат навистина добри доктори. Пример Ливринова. А верувам има и други. Ова од искуство, во мојот случај, Димчев ја забележа аномалијата, докторка од Ремедика гледаше подолго време и иако укажано не ја виде, сметаше дека е нормално, Ливринова на ГАК виде веднаш…Затоа мој совет, сите што не сакаат или не можат да одат приватно, на ГАК има навистина добри доктори.
Абе не се нормални, какви 3000 ден? И мене ми е прва бременост, правев и пренатален, иако таа настојуваше приска, не морало пренатален, било над 35, а јас полнам 34 во февруари. Кај Димчев бев јас. И за втор кај него ќе закажам.
Бев на 1 скрининг во Санте Плус кај докторката Гордана Адамова, цената е 3750 ден. Одличен пристап има докторката, прегледот беше доста долг и опширен, полн со објаснувања. Освен носна коска и вратчето, виде и комори преткомори на срценце, желудниче, очи, количина плодова вода, палчиња прсти, лева десна хемисфера мозоче, папочна врвца, местоположба на плацента..се е супер ми рече. Плацентата ми е на заден ѕид - рече сосема нормално, јас сум 12+4, а бебувче одговара на 12+6. Главчето му е за 14+0 ама ми рече дека кај секоја бременост речиси ваква мерка е нормална и за ништо да не се секирам. Мерките ми рече се супер. Иии ако може искуство за 2 скрининг ( секако ќе одам на ГАК као 1 мислење ) ама сакам и приватно и се мислам дали Котларова / повторно Адамова? Јас ништо не разбирам од меркиве, па некој поискусен ако може да ми преведе што значат и дали се во граници на нормала?