Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скрининг

Дискусија во 'Бременост' започната од Nina. 1992, 11 јануари 2017.

1. Skyler81

Skyler81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2024
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    636
    Сите мерки се во граници на нормала, BPD е обем на главче, CRL е должина на плодот, а NT е вратниот набор. Во однос на препорака за вториот скрининг не би можела ништо да кажам, не сум била кај наведените доктори.

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    790
    Фала многу :inlove::l::l::l:

На Skyler81 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.769
    Прв скрининг ќе правам за една недела, ќе бидам 12+4 ако не се лажам тој ден.
    Матична имам кај Цветановски и ми понудија кај нив, во државна или приватно. Бидејќи секако ќе одам за брисеви кај нив одлучив таму да правам скрининг. Дали некоја од вас правела кај нив и колку ве чинеше?

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.300
    Допаѓања:
    76.397
    И јас кај матичната само си правев прв скрининг. 400ден ми наплати. Брисеви ти зима матичната и сама носиш на клиника, за тие не плаќаш ништо. Исто и за приската на Гак, ништо не плаќаш. Ако носиш сама брисеви, ако има редица (јас кога бев 10 души на шалтер еден чекаа), не си ќути. Како влегов кога ја видов гужвата одма си прашав дали за трудници има посебен шалтер или предност (дека сепак е микробиологија, луѓе чекаат за брисеви со вируси и бактерии), па веднаш ми ги зема брисевите и ми кажа чао :D Една друга трудница исто од редот се јави дека чека, па и нејзините брисеви ги зема.

На angel4444, marama и intj_girl им се допаѓа ова.
  5. behappy111

behappy111 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2023
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    138
    Извини што се уфрлам во тема ? Која ти е матична , на мене матичната ми побараа 3000 денари за прв скрининг ?

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.300
    Допаѓања:
    76.397
    Надица Героска, Пзу Мама. Кај неа сум 15тина години. Две бремености истерав, трета бременост ми е оваа. Исто кај неа правени сите први скрининзи...

7. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    790
    Леле кражба буквално. Да се надоврзам и мене матичната ми зема 400 ден и ме гледаше многу време. Ми зема брисеви, ме упати за се што треба и мерките ми се поклопија скроз со оние од Санте пред некој ден :)

8. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.769
    Јас сега се јавив да прашам колку ќе ме чини кај матичниот, ми рекоа 1500 ден.
    Плус ќе ми земе за брисеви, плус ќе си наплати уште нешто :D

9. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    790
    Не би да ти ставам лоши мисли у глава..Ама морам да ти кажам на мајка ми е матичен и цел живот
    ( еднаш годишно оди ) и наплаќа 2000 денари за се некои испитувања :?: Јас еднаш отидов и никад веќе. Ме извади од памет дека имам ХПВ, ЦИН, РАК на ниеден добиен резултат, а у моментот ми зимаше ПАП. Нездравиот дури ми закажа интервенција на ГАК, мене животот ми го скрати во тие 2 дена..отидов во ремедика и ми кажаа дека сум апсолутно здрава, права, ништо такво нема..капак што имав 19 години :) и ми рекоа под итно да го сменам. Поминуваат некои си 3 недели и ми се јавува сестрата да ми каже дека папот е чист и се е во ред :o Јас и кажувам за дешавката со докторов и веднаш таа почна да се правда, ама јас тоа не знам, видете си со докторот блабла..Мене искрено ми одеше ординацијата да му ја запалам ама нема везе :)
    Инаку јас кај Наде Ѓероска секогаш преглед ми наплаќаше 300, долго време бев кај неа, сега и другава матична исто. Мајка ми кај Цветановски никогаш не искочила испод 1500-2000. За пап, брисеви, ехо, најнормален преглед...

На mariz и marama им се допаѓа ова.
  10. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.769
    Одев кај ќерка му ама гледам во последно време се кај него ми закажува сестрата. Ме изнервира што многу пати ми рече дека сум стара, големи се шансите за некаков проблем, аномалии итн.
    Мислите би ме примил сега некој друг матичен?

11. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.380
    Допаѓања:
    4.770
    Абе шо стара :oкај мојов оди 53 годишна трудница, инаку можиш да смениш кога сакаш гинеколог, само прашај дали примаат нови пациенти.

На marama му/ѝ се допаѓа ова.
  12. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    790
    Значи убаво сум го проценила дека е нездрав (y)
    Уместо да те опушти да уживаш во најубавиов период од животот..нема што муабет на место :clap:
    Можам да ти дадам број од мојата матична ако сакаш да го смениш..јас сум презадоволна од Лолита во поликлиника Ѓорче.

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.300
    Допаѓања:
    76.397
    Јас ни пап немам платено кај Наде... а обавезно правев на 6м, некогаш ептен и на 9м. За преглед ќе ми наплатела и 60ден за папот. Во ноември правев пред да останам трудна, толку си платив само 60ден за папот.
    @marama а брисевите они си ги носат ли? Мене матичната ми ги зема кај неа во епруветите, сама ги однесовина микробиологија и ништо не платив... не водат со "дијагноза" бременост, на упатите си стои Z34 и никаде не треба да ни наплаќаат со упат од матичен гинеколог...

Мојата не ти ја препорачувам. Со мене е одлична, ама многу се разочарани од неа дека била дрска. Со мене дали дека со години се знаеме, супер е.. Другарка пратив еднаш кај неа и веќе никој не праќам. Незнам ни дали прима нови пациенти...

На angel4444 и marama им се допаѓа ова.
  14. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.769
    Ти благодарам ама далеку ми е. Од Лисиче до Центар ми треба.

@mariz од кога сум бремена не ми зеле брисеви. Сега кога ќе одам за скрининг се договоривме и брисеви да ми земат.

На mariz и angel4444 им се допаѓа ова.
  15. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    790
    даа и јас денес ништо не платив ни приска ни брисеви..уринокултура во прољече исто 0 ден и крвна слика во авицена :D
    инаку и мене ми е предалеку, јас сум скроз од друга страна на ск - бутел чаир :D ама вреди да си ги зачувам нервиве..
    во центар знам се многу задоволни од промедика, имам колешки што се фалат :) можеш да прашаш

16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.323
    Јас само да потврдам @mariz што кажува :D И јас сум кај Надица ама само на хартија, воопшто не одам кај неа освен трудничко кога требало да отворам. Цела фамилија бевме кај неа и беше супер ама последните години не е со сите. На претпоследниот преглед ми кажа дека имам тумор (немав), на следната контрола ми се развика како сум можела да мислам на тумор толку млада!? А таа ми рече дојди на контрола за 1 месец. Плус прегледот беше јас на столче, таа на тераса цигара пушеше :D За гужвите муабет не ми се прави. Не е тоа што беше.

На Maja92@ и mariz им се допаѓа ова.
  17. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    790
    јас затоа си заминав од кај неа..термин закажува за месец ипол, и на тој термин чекаш минимум 2 саата. И не е еднаш, секој пат. 15 минути трае прегледот макс, мн пати сум сакала да ја прашам нешто, она ми вика ајде ајде супер си облакај се и само колку да те протрча..сите потребни информации ги добивав од сестрата.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.937
    Допаѓања:
    18.557
    Ако треба да плаќам скининг кај матичната ќе си идам на приватно.
    Ми наплаќа секое ехо / преглед 500 ден.
    Е решив сега зошто сум нешто напната, да ја прашувам дали може за на гак да ми дава прегледи, бидејќи таму не плаќам.
    Знам дека и е наложено да зима пари, работи за плата , ама па многу сум напната сега кога читам како некои матични не наплаќаат ништо.
    Барем на гак ме води докторка која е далекуууу постручна.

На maichka и mariz им се допаѓа ова.
  19. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.323
    А тие матичните што наплаќаат за скрининзи, имаат ли барем некое образование за фетална медицина и дијагностика? Зашто земање мерки не е скрининг, малку повеќе од тоа е.
    Ако немаат тогаш подобро на клиника да се оди доколку се нема можност во приватна.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.300
    Допаѓања:
    76.397
    Е сега незнам што се случило ама од ноември навака, веќе 4 пати бев и живо пиле нема. 3 пати одам, 3 пати само една пациентка внатре има. Еднаш само чекавме две во чекална. Многу брзо завршував. И закажувањето е брзо. За пап уште трудна не бев, имаше термини и за 2,3,4 дена.
    Порано беше страшно со гужви да... Сега и две и работат на шалтер. Внатре кај неа има уште едно биро, некој доктор еднаш беше со неа заедно, келав еден.. врска немам кој беше.
    Со мене е супер секогаш. Редовни контроли си правам, ехо на гради ми прави кога и барам. На скрининг сега супер се детално си прегледа и ми објасни, со слатки зборчиња за бебче :D Незнам зошто е толку дрска со други :?: Абе другарка што отиде кај неа (со моја препорака), со плачење си отиде....

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.