А зошто да излезам со 100 прашалници ако докторот ми каже дека се е во ред? Стварно не разбирам. Немам ништо против Котларова, на крај на денот не сум ни била некогаш кај неа и верувам дека е многу стручна, ама зошто да излезам со 100 прашалници од кај Димчев ако ми рече дека се е во ред, стварно не разбирам. Мене лично не ми менува ништо ако ми збори за срценцето 20 минути и ми објаснува колку убаво изгледаат коморите и предкоморите, или од друга страна да ми рече срцето е супер со сите нишани. И да не се лажеме, не дека толку ќути Димчев, и те како збори човекот. Мене најбитно од се ми е да му верувам, мене ме освои со тоа што делува сигурно во тоа што го кажува.
Јас лично сакам сѐ што гледа да ми каже. Да збори додека гледа. Во тие неколку минути што гледаше и ќутеше во грч бев цела. Плус и не плаќам мала сума. Ако на некој не му смета така, мене сеедно ми е. Кај мене инаку се работаше за бременост со аномалија која требаше да се прекине и во ист ден бев на две мислења, и кај Димчев и кај Котларова. И двајцата истото ми го кажаа само разликата беше што од кај Димчев со плачење излегов (пошо емпатија нула) а Котларова ме седна и сѐ убаво ми објасна (дури и ми црташе и трпеливо ми ги одговори сите прашања за разлика од Димчев кој за малку и не ме избрка од амбулантата), отворено ми ги кажа сите опции и ме смири премногу. За втората бременост од старт бев кај неа и со душа го чекав секој нареден преглед.
Се согласувам потполно. Од искуство… џабе ми збореше кога на крај сепак испадна онака како што Димчев веднаш кажа. Затоа секогаш викам, ич не ми е гајле дали ќе збори, нека гледа тоа што треба да види. И на крај да каже ок е, не е ок… и да надополнам Димчев и те како збори… бидејќи тој ја виде аномалијата кај моето бебче, ми објаснуваше, ми најде контакт за доктор за срце, не ме остави во ниту еден момент сама… ама да до крај остана на својот став дека не е како што треба, иако други викаа дека е…
Многу ми е жал за аномалијата што ја виделе, сите дечиња само да бидат здрави и живи. Мене во ниту еден момент не ме остави да се мислам што гледа, сериозно цело време збореше човекот, дури ми викаше мене пример ја гледаш бешиката, јас му одговорив што дека гледам кога ништо не разбирам и ми рече затоа јас ти објаснувам, за да разбереш. Иако за мене лично беше доволно да каже на крајот супер е се.
Може, не знам, еве баш тука секакви искуства читам за кај него, со некои зборел со некои не…Настрана од стручноста (нема збор за тоа), мене ме погоди најмногу односот негов, гледаше 1 минута без ништо да рече и без грам емпатија на крај само ми рече ааа не чини ова. Некогаш и пристапот на самиот доктор е важен. Како и да е, грешка нема ни кај него ни кај Симонида. Она ако не е сигурна одма на лице место вика или друг колега или ќе ти рече да дојдеш за 2 недели. Некои доктори до толку се самоуверени и суетни, никогаш не би викнале колега. Сепак си стојам на тоа дека треба пријатно и убаво искуство да биде прегледот, каков и да е, па поготово во бременост. А не да го гледам докторот во изразот на лицето додека го гледа ехото и да си нагаѓам во глава дали може видел нешто шо не треба.
Не се слагам со тоа дека Димчев не би се повикал и на друго мислење. Пак ќе кажам фала му на Господ не сум имала такво искуство ама по мојата проценка за него мислам дека доколку види нешто не би бил суетен. На крајот на денот ако е доволно сигурен во себе, зошто и да се повикува на друго мислење за тоа што го видел. Жално е што такви стручни доктори во оваа област како што се Димчев и Котларова не можат ни со една дланка да се избројат.
Не зборам за Димчев, општо зборам дека има многу такви суетни доктори. За жал. Не сум имала и јас лично такво искуство со Котларова да не е сигурна ама знам жена што имала (за карцином беше) дека барала на прегледот колега да дојде да види и тој.
Ja brv na skrining kaj Gordana Petrovska vo Sistina i beshe uzasna, skriningot 20 min i toa 2 bebinja, gruba pri pregled i nekako se saka na brzina da te protera i nekako arogantno deluva, izgleda site doktori vo Sistina se nauceni pregledot da gi e 5 -10 min maksimalno. Mnogu e bitno sto ke cue pacientot bez razlika dali go gleda zeludnikot bubrezite i slicno, dolznost e da ti objasni zatoa placame
Epa ne odete be sistina. Moja drugarka zakazala termin i cekala saat ipol koga otisla. Na kraj i kazale nema da moze da ve primi site doktorot mora da prezakazeme. Vo drzavna odam so zakazan termin duri pred vreme me vikaat. 10 prasanja postaviv i na site mi odgovori doktorkata fino, kulturno i posveteno. Sistina ne zasluzuvaat za taa cena taka da se ponasaat. Jas ke odam tamu samo za porajgaj
Систина самите ние ја направивме да биде ова. Сите за што и да е трк Систина. Да не бидам лошо сфатена, доктори има за поклон, ама не е тоа што беше. Јас во една прилика бев на ургентен таму. Само пари дадов , дијагноза не добив. За истата ситуација идам ургентно на клиника, дијагноза добивам за саат време. И за таа цена во Систина за скрининг очекувам третман. Да ми биде посветено време и одговорено на сите мои мисли и прашања, а не набрзина да ме поминат и зимај парите.
Tocno samite ja napravivme, i sega imaat premnogu pacienti i stanuvaat arogantni i ne se zamaraat. Mene me iznenadi kako na klinika im e se dobro organizirano. I tie imaat mnogu guzva ama brzo rabotat. Sekoj sto ke dojde ostava upat so zakazan termin i go povikuvaat. Isto i kaj sto bockaat za ddmeri. Letaat zenite bas toa vcera im go kazav deka stvarno se brzi i odma eden po eden gi vikaat za bockanje. I mi odgovori: se trudime... Nemora da gi potcenuvame doktorite od drzavna i odma da trcame vo privatna. Ne za sekoj slucaj mora da se odi vo privatna
Истово го имам кажано многу пати. Не е толку страшно како што се збори по Гак. Па и од Систина тука низ форумов имаше членка што пишуваше за нејзиот пораѓај и третман во Систина. Ужас е мал збор за тоа што имаше пишано. Никаде не е сјајно, никаде не е толку лошо. Добри и лоши искуства ќе има и ваму и таму.
Јас кај Афродита во Ремедика бев и првиот скрининг, ќе одам сега и за вториот. Воодушевена бев од прегледот, трета бременост.. а во живот толку некој не ми се посветил. Едно 40мин сиг ме гледаше, зборуваше, јас ги имав заборавено наочарите (за далеку ми се, а екранот на ѕид пред мене) и ми ги даде нејзините Префина. До детал се прегледа и измери. Бебето од глава до пети, папочна, постелка. Ми даде 20+ сликички, цел албум А ја фалат и Котларова од Ремедика. За второто бев кај Димчев и од него бев задоволна. Ете некои па не се, а на мојот преглед беше супер. Убаво, посветено ме прегледа, си носев усб и видеа ми стави од бебето Во моментот дојде и некој кардиолог, па заедно срцето го анализираа. Дали некогаш за некаде брзаат па затоа така прегледуваат незнам...