@Mandela , @Tea SK vi blagodaram , ke im kazam da mi zakazat i na mene tuka da go vidam po dobro bebus❤️ 3 skrining od koja nedela moze da se pravi?
Појма немам. Што се гледа на тој скрининг? Јас со првото не сум правела и срга со второво никој ништо не ми кажал за трет скрининг. Или ме прегледуваат се што треба, а не го нарекуваат скрининг
Од 30-та недела натаму за трет скрининг. И јас најверојатно ќе одам. Чисто зошто матичната ми е многу штура со информации.
Колку ви траеше втор скриниг, дали во 2д или 4д ви правеа? Дали имаше звук и мерење на протоци, срце и се по ред да ви објаснуваат?
Пола саат негде траеше. Мереше протоци, гледаше срце, комори, преткомори, мозок, екстремитети, стомак, бешика, бубрези, 'рбет.... Ако мислиш на звук за протоците, да пушташе.
Значи тоа е тоа. Изгледа што ми кажуваа блиски како било, ептен навлезено ми кажуваа и на големо, па викам дали е добро направено.
Дали сте правеле трет скрининг? Матичнава ми рече не е задолжителен, ама ако сакаш ќе ти дадам упат избери си доктор, се прави 28-32 недела. Дали сте правеле трет скрининг на ГАК или во Чаир да споделите искуство со некој доктор?
Девојки здраво Ве молам за искуство дали на вториот скрининг Ви мерат вратен набор на бебето(NF - nuchal fold) и дали некоја се соочила со зголемен вратен набор на бебето во втор триместар. Многу би ми значеле Вашите искуства!
Mene na prviot skrining mi kaza doktorkata deka nuhalniot nabor e zgolemen ali jas ne i veruv mnogu na mojata maticna i pojdof skopje po dve nedeli bese se vo red nuhalniot nabor vo normala bese duri od previse sto maticnata strav mi dade go napraviv i toa skapoto ispituvanje sega crkam rezultati
Ја бев кај неа на втор скрининг пред 2 месеци отприлика. Добар впечаток ми остави, се што прашав ми одговори, траеше некои си 10-15 мин Да прашам и јас, 31 недела сум, матичниот за трет скрининг ништо не ми кажа. Имам правено само втор и нифти. Касно е сега да барам упат за трет скрининг и кои други прегледи ми остануваат?
Во неработни денови за редовни прегледи не работат, само итни случаи. Не само ГАК, во сите клиники е исто.