500 денари за редовни контроли плаќам. За брисевите плус платив. Многу е за кај матичен знам, ама па има најдобра апаратура овде кај нас, со тоа се тешам.
Ме вративте во периодот кога последен преглед ми беше кај Лазаревски..дома кога се вратив, некако тажна бев, толку трагично го сфатив тоа дека нема веќе да сум кај него за прегледи го сакам многу и како човек и како доктор, патот го одевме заедно и после секој преглед задоволна си заминував зошто чувствував сигурност, сè ми објаснуваше, што и да прашав, и викам ќе ми фали човеков трудна жена хормонална ама е човек за респект, стојам позади тоа!
Исто се чувствувам ти се верува ли? Многу се потиштив, баш си мислев дека барем до поодмината бременост ќе ме води тој. Толку прекрасен човек и доктор. И на најглупото прашање ми одговара со посветеност. Се гледа кога некој си ја сака работата.
Ти верувам, затоа и јас опишав како се чувствував, си викав некој да ме чуе, може ќе ми се смее, ама вистина така ми беше. Он пред сè е човек па доктор, па тоа чудо колку се радува на секој успех. Јас исто мислев до крај ќе ме следи, кога слушнав во 16та недела дека е последен преглед, баш се разочарав. Си ја сака работата и што е нај битно сочувствува со секоја од нас.
Epa super stom e taka,me zacudi so cenata mnogu mi dojde taa suma za skrining.Jas isto i obicno eho plakam kaj maticnata 500 den,a brisevi mi zima i si nosam privatno ima kaj niv 2.600 den
I mene kemi fali,i mene me fati panika kako sega kako nema vise on dame vodi.I sea poise panika imam kaj kogo dase odlucam da odammDodeka bev kaj nego si bev labava sea neznam kako i kaj kogo da zakazam
Jas planiram vo plodnost da go pravam tamu pravev i invitro pa bash ke prasham vo petok sum na kontrola.Fala mnogu na site shto mi odgovorivte
Јас прв втор скрининг кај Димчев бев, за трет кај матичен, брисеви матичен, е сеа имав уредна бременост па и не одев нешто мн често на доктор, освен еднаш месечно редовна контрола, а ти со близнаци, па може ќе ти треба почесто следење. Димчев, Бојаџиев и Палчевски за мене се одлични доктори, јас еден од нив би одбрала. Ги фалат и другиве, ама лично јас некој од тројцата би одбрала.
Pa jas na ednas mesecno odev kaj Lazarevski i na 15 dena kaj maticnata,imise fakase na 2 nedeli dasum na kontrola.I jas sakam laj Dimcev ama gledam bil prezafaten so pacienti neznam dal kese nafati i mene dame sledi.Inace Lazarevski ja preporacuva Gordana isto za rizicni bremenosti.
Па види разговарај со Димчев, ако се одлучиш за него, може самиот да ти договара прегледи без да се јавуваш на шалтер. Јас вака правев со Палчевски кога договорив кај него за пораѓај, он сам бараше термин и ми закажуваше. Верувам и Димчев би можел, ако се одлучиш, на скрининг кога ќе си кај него, поразговарајте за опцијава. И Гордана е супер, ако не бива кај Димчев, одбери си ја неа. Распрашај се, размисли си.
Pa taka i ke napravam,samo sto Lazarevski mi kaza da zakazam za 4 nedeli pregled vo ambulanta za rizicna bremenost togas ke sum 18+ a za 2 nedeli posle toa treba da zakazam skrining a skrining sakam kaj Dimcev
Матичните што наплаќаат преглед колку ви земаат за скрининг мене ми закажа ама сакам и кај Димчев па ако е пола цена ваму кај матичната ќе откажам, колку стигна скринингот кај Димчев?
Извини, надвор од темава малце, те водат како ризична бременост затоа што си со ивф и близнаци или има и нешто плус покрај тоа?
Deka se bliznaci,samata bliznacka bremenost e rizicna taka mi kazaa a maticnata mi kaza deka i ifv deka e.
Многу чудно, јас знаеш дека сум ист скучај, ме водат нормална бременост, лабаво Никој не ми спомна во ниеден момент ризична, а баш сега читам во извештај пишува уредна ( нормална ) бременост, фала богу никој не го спомнал зборот ризична. Прашањето ми е ако водат како ризична близнаци по пат на ивф, што се препораките за да се превземе различно од нормална бременост?
Jas,sum na pataloska zosto rabotata mie teska,baska sum so mutacii se bockam kleksani.Prva bremenost mie po pat na ifv i bliznaci na rabota koga ides nemozes dase dopazis od infekcii i bakterii i krevanje tesko.Jas ednas imav eserihija i dosta tesko pominav so nea.Inaku i sum hipotiroidizam pijam terapija i za insulin pijam terapija.Za nisto na svetov nebi rizikuvala da odam na rabota sega,baska po pekolov i jas i bez toa dasum bremena imam osetlivo zdravje.Poveke pazenje preporacivaat od nastinki,virusi krevanje tesko