Kaj petrovska da odi podobro. Najdobro e da se pravi vo 12ta nedela. No verojatno ke bide ok i 13ta. Posle veke ne moze da se vidi
Најдобро да оди уште утре на друго мислење. Мене докторот од Систина ми кажа дека ако е над 2,5 мм се смета дека е поврзано со некој синдром за жал. Јас претходната бременост ја прекинав поради здебелен нухален набор на вратот.
@podravka секогаш има опција за амнипсинтеза или ако се во можност некој НИПТ да направи (верифи, нифти)... Сепак овие се потични методи.
Мене кога ми дијагностицираа аномалиа на главчето Петровска кажа најдобро кај Димчев он бил најдобар за аномалии на глава.
Зависи од аномалијата има препораки од доктор. За некои аномалии препорачуваат абортус. За останатите реално освен што психички делумно ќе си спремен и со можни сценарија за решавање ништо посебно друго не може да се превземе. Баре кај нас во мк нема детска кардиохирургија, а уште помалку фетална. Кај мене на синчето имаше суспектибилна состојба. Ги знаевме трите сценарија (чекање само да се среди, решавање со катетеризација или операција).
Све освен главчето за кое нема чаре за друга аномалија може да се најде решение. Ти мисли нека си останат далеку само позитивна смисла.
Не мора да значи дека зголемен нухален набор ќе е Даунов синдром. Треба да се направат други тестови ако се сомневаат докторите, според еден показател не даваат дијагноза. Еве копирано од медицинска страна, пишува 9 од 10 бебиња со нухален набор до 3.5 немаат Даунов синдром. Побарај и на странски форуми има многу примери со нухален набор поголем од 3, а се е во ред со бебињата. The baby with an NT of 2.9mm is also within the limit of normal range. Nine out of 10 babies with a measurement between 2.5mm and 3.5mm will not have Down's syndrome . Се надевам се ќе е во ред.
Мешиња кај тој драшко трет скрининг кога се правеше , што кажуваат таму и како му е името цело да си закажам кај него?