Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скрининг

Дискусија во 'Бременост' започната од Nina. 1992, 11 јануари 2017.

1. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    1.997
    Моето искуство со доктор Димчев е прекрасно,некои пишуваа дека не збори многу,напротив си разговараше цело време,прашуваше,покажуваше,ми објаснуваше.
    И дали навистина може да се одреди полот на прв скрининг?
    Кажа мислење,па ќе видиме :hai:

2. Iva.T

Iva.T Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    957
    Мене ми погодија на прв скрининг во 12та недела :D

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  3. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    1.385
    Мене ми погоди исто пол на прв скрининг

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Maria921

Maria921 Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    А некоја ако може да сподели икуство со д-р Дракулевски за втор скрининг?

5. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    18
    Што ви кажуваат на прв скрининг, јас приска тест правев вчера и гинекологот повеќе беше насочен да ме натера на приватно да го направам као во Германија ги праќале анализите од крв отколку тука отколку да ми објасни за плодот што и како.
    Ми покажа само на ехо рачиња, ноџињата, срце, и толку, пет минути.
    Ни постелка ни протоци ни плодова вода ништо не спомна.
    Матичниот исто така ми е ужас, презафатен со пациенти не знај ни кој прегледува ни ништо.
    Јас му давам насоки шо како, 11 недела и еден ден сум а ниту ми спомнал ни за крвна слика ни брисеви, јас требаше да го потсетам вчера.
    Притисок мерење и тежина што е тоа, кога им кажувам на другарка ми која живее во Германија каков пристап имаат тука се крсти, само за пари зинати се.
    Бидејќи сум и со терапија клексан најверојатно ќе си го сменам матичниот ама проблемот е шо во Битола повеќето абер немаат а тие што знаат повеќе исполнета му е квотата за пациенти.

6. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    286
    јас колку што знам за постелката, плодова вода се обрнува повеќе во трет скрининг ( нека ме поправи некој ако сум грешка) има тука повеќе за скрининзите https://acibademsistinababy.mk/alat...866-ultrazvuchen-skrining-vo-tek-na-bremenost , каде правеше или направи 1 скрининг ?

На ray111 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    18
    Државна болница во Битола

8. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    1.997
    Мене на првиот скрининг во извештајот ми беа напишани податоци и за постелката и плодовата вода.

На Cvetce_ и nice-girl им се допаѓа ова.
  9. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.205
    Допаѓања:
    8.384
    Приска и тестот кој ти го нудел не се исто. Приската е статистичка пресметка за веројатност од аномалија, а НИПТ(НеИнванзивенПренаталненТест) е само со анализа на крв кога има доволно фетална крв во твојот крвоток.
    Првиот скрининг е за генетски аномалии, сите не се гледаат на ехо за жал, поради што многу прават НИПТ. Постојат повеќе НИПТ и се прават во повеќе лаборатории.

10. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    18
    И крв ми зедоа во лабораторија, еве го резултатот.
    Ваљда пошто претходно неколку пати на ехо ме имаше гледано слушнавме и срце, се си беше супер и затоа можи ништо не ми кажа овој пат освен дека бебето има рачиња и ноџиња :)
    Па како беше наместено како за сликање :inlove:
    Утре ќе одам за брисеви и урина па ќе видиме

Прикачени фајлови:

11. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.205
    Допаѓања:
    8.384
    Приската (Prenatal Risk Calculator) е софтвер во кој се внесуваат мерки од ехо плус некои параметри од крвта, ама не се анализира феталната днк за аномалии, туку според статистиката дава веројатност, додека кај другите НИПТ се анализира само днкта на бебето за аномалии. Не е исто испитување, тоа пробувам да ти кажам.

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    18
    Сфатив, знам дека е статистички тест приската.
    Настрана приската мене ме интересираше повеќе што кажуваат на првиот скрининг оти кога го прашав вчера матичниот ми рече " па тоа е прв скрининг де со приска заедно, кога те гледа на ехо"
    Ама од други што слушам му прегледуваат и јајници, цервикс, дали се развиени сите органи, мене ништо од тоа не ми кажа докторката на болница.
    Затоа реков да ве прашам тука, прва бременост ми е па не сум запознаена со ништо:)

13. Merten

Merten Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    568
    Допаѓања:
    901
    Мене искрено и да ми кажуваат нешто детално, не разбирам. Најбитно ми е да е се во ред и како што треба и не се оптоварувам со работи кои ни ги разбирам, а не ми се ни потребни да ги знам.

И мојот матичен малку со потсетување работи, или пак ние очекуваме сите исто да работат и кога ќе слушнеме друго искуство си споредуваме. Пример мојот не ме пушти за ХИВ да правам испитувања, а други доктори праќале.