Моето искуство со доктор Димчев е прекрасно,некои пишуваа дека не збори многу,напротив си разговараше цело време,прашуваше,покажуваше,ми објаснуваше. И дали навистина може да се одреди полот на прв скрининг? Кажа мислење,па ќе видиме
Што ви кажуваат на прв скрининг, јас приска тест правев вчера и гинекологот повеќе беше насочен да ме натера на приватно да го направам као во Германија ги праќале анализите од крв отколку тука отколку да ми објасни за плодот што и како. Ми покажа само на ехо рачиња, ноџињата, срце, и толку, пет минути. Ни постелка ни протоци ни плодова вода ништо не спомна. Матичниот исто така ми е ужас, презафатен со пациенти не знај ни кој прегледува ни ништо. Јас му давам насоки шо како, 11 недела и еден ден сум а ниту ми спомнал ни за крвна слика ни брисеви, јас требаше да го потсетам вчера. Притисок мерење и тежина што е тоа, кога им кажувам на другарка ми која живее во Германија каков пристап имаат тука се крсти, само за пари зинати се. Бидејќи сум и со терапија клексан најверојатно ќе си го сменам матичниот ама проблемот е шо во Битола повеќето абер немаат а тие што знаат повеќе исполнета му е квотата за пациенти.
јас колку што знам за постелката, плодова вода се обрнува повеќе во трет скрининг ( нека ме поправи некој ако сум грешка) има тука повеќе за скрининзите https://acibademsistinababy.mk/alat...866-ultrazvuchen-skrining-vo-tek-na-bremenost , каде правеше или направи 1 скрининг ?
Приска и тестот кој ти го нудел не се исто. Приската е статистичка пресметка за веројатност од аномалија, а НИПТ(НеИнванзивенПренаталненТест) е само со анализа на крв кога има доволно фетална крв во твојот крвоток. Првиот скрининг е за генетски аномалии, сите не се гледаат на ехо за жал, поради што многу прават НИПТ. Постојат повеќе НИПТ и се прават во повеќе лаборатории.
И крв ми зедоа во лабораторија, еве го резултатот. Ваљда пошто претходно неколку пати на ехо ме имаше гледано слушнавме и срце, се си беше супер и затоа можи ништо не ми кажа овој пат освен дека бебето има рачиња и ноџиња Па како беше наместено како за сликање Утре ќе одам за брисеви и урина па ќе видиме
Приската (Prenatal Risk Calculator) е софтвер во кој се внесуваат мерки од ехо плус некои параметри од крвта, ама не се анализира феталната днк за аномалии, туку според статистиката дава веројатност, додека кај другите НИПТ се анализира само днкта на бебето за аномалии. Не е исто испитување, тоа пробувам да ти кажам.
Сфатив, знам дека е статистички тест приската. Настрана приската мене ме интересираше повеќе што кажуваат на првиот скрининг оти кога го прашав вчера матичниот ми рече " па тоа е прв скрининг де со приска заедно, кога те гледа на ехо" Ама од други што слушам му прегледуваат и јајници, цервикс, дали се развиени сите органи, мене ништо од тоа не ми кажа докторката на болница. Затоа реков да ве прашам тука, прва бременост ми е па не сум запознаена со ништо
Мене искрено и да ми кажуваат нешто детално, не разбирам. Најбитно ми е да е се во ред и како што треба и не се оптоварувам со работи кои ни ги разбирам, а не ми се ни потребни да ги знам. И мојот матичен малку со потсетување работи, или пак ние очекуваме сите исто да работат и кога ќе слушнеме друго искуство си споредуваме. Пример мојот не ме пушти за ХИВ да правам испитувања, а други доктори праќале.