Ти сама си закажуваш по приватни болници, нема за таму термини од кај матичен. Јави се во call центарот и ќе ти кажат за кога има термин кај докторот па ќе си пресметаш според неделата кога да закажеш. Иначе да, најубаво ти е 21-22 недела.
Здраво. Дали имала некоја членка случај на втор скрининг видено хиперехогени црева на фетусот, тоа укажувало на можна цистична фиброза, 90% можеби не е ништо, ама треба амнио за да се потврди точно. Некоја друга метода дали сте правеле што не е така имвАзивна, матичната вика дека само амнио е најсигурна, имам закажано второ мислење кај Димчев следна нед, ама нормално до тогаш место не ме фаќа...
Denes imav prv skrining na 13 nedela edvaj bebus go najdoa doktorot 2 pati samo me mestase vaginalno i na abdomen exo edvaj sega nz kaza se e e okej mi zemoa krv za daunov sindorm i traaese 1 cas i mi dadoa da pijam aspirin
Јас еден месец порано закажувам, прв пат кога закажував за две недели имаше слободни термини, па прв скрнинг наместо 12-13 недела, 15 го правев.
Хорионбиопсијата заменува амниоцентеза, така ми рекоа докторите, хромозомите на бебето се испитани. Инаку кај Адамова денес многу пониски вредности покажа и скринингот колку за информација ми го наплатија 10000 денари. Не прашав претходно колку е ама сумава ми е малце ненормална зашто и во систина не е толку.
Лелеее..срамота. Јас лани кај Адамова во Санте 2700 платив прв скрининг..тогаш ми кажаа втор 3500, трет 2700..ама не отидов. Срамота.
Знам, бев пред три недели. По телефон ми кажаа 6400 скрининг, на шалтер 10000. Во бунилото маж ми платил без да праша зошто. Си мислевме дека ме врати три пати, бебето не и беше наместено, и три пати ме праќаше на прошетка по пола саат и гледаше повторно. Ама макар... Контролата после скрининг ми ја наплатија 3500. Читав по форумов во други теми, повеќе жени пишувале за скриени трошоци во Санте. Во Систина е 7750 ден, не знам што им е стварно.
Здраво девојки, сакам кај Димчев прв скрининг но прв слободен термин е на 7 мај кога ќе бидам 14+4. Дали е доцна за прв скрининг? Ако да, имате ли предлог кој друг доктор е добар за прв скрининг во Систина или евентуално Ремедика? Исто ми го спомнаа и Самарџиски од ГАК ама нема нешто многу мислења за него на темава па ако некој знае нешто, би ви била благодарна ако споделите.
10.000den Aman be... Hirionbiopsija e zemanje parchenca od papochna vrvka i moze da se napravi porano mislam 13ned a amniocentezata e zemanje plodova voda i mora posle 16 ned Inaku i dvete imaat ista namena i ispituvaat kariotip na plodot Amniocentezata bila podobra Ama pokasno dobivash rezultati
Самарџиски е одличен и претерано стручен, ама постојано има специјализнати со него и тие ги прават прегледите тој само набљудува, освен ако имаш ептен јака врска па да знаеш дека со сигурност тој би те видел. За Котларова потврдувам, и повеќе од одлична др.
Ако некој го интересира, Котларова нема термини до крај на мај. Сепак Самарџиски ќе биде, ќе пробам со приоритетен баш. Фала на инфо @Ani93
А зошто наваливте сите на приватно за скрининг ? Мислам не е мое да се мешам ама цените ги диктираме ние, секоја година налив на пациенти по приватните клиники за некоја услуга што и на државна болница ќе ти ја направат. На болница има стручни доктори за такви работи, не сме до толку без кадар.
Мислам дека е сечиј избор со своите пари и за свој мир дали ќе оди на едно мислење на државно или и на уште едно на приватно. Јас конкретно во мојот случај на високоризична бременост сакам да слушнам уште едно мислење без разлика на стручноста на државно затоа што сведоци сме дека на државно третманот во зависност од расположението и врските може да биде катастрофално. Може тебе не ти се допаѓа и не ти е јасно, но со секојдневните вести за нашето државно здравство, болници и лекари и те како за мирна глава ќе барам и второ и трето мислење.
Зборам за сите, не конкретно за тие кои одат на второ мислење и не се задоволни од третманот на државно. Сега е тренд по приватни да се оди. Само не знам порано кај одеа жените на преглед пред да отворат приватните.
Касно се имаш јавено искрено. Ако на 7 мај си 14+4 значи ти веќе си скоро 12 недела. Секогаш се јавувам 2-3 недели порано и пак нема многу избор на термини. Поготово кај тие позафатените доктори за скрининзи треба барем 3 недели однапред да се закаже.