Може и најдобар исход би било да испадне грешен пренаталниот тест, но додека не се направи амниоцентеза никој не може да ти гарантира. Особено нема гаранција со првиот скрининг, бидејќи некои аномалии за жал се гледаат подоцна, бебето е уште премало за да се види се'.
Девојки, ми закажаа втор скрининг кај др. Адела на ГАК, па сакав да прашам дали некоја има искуство со неа? Исто, ако можете да споделите како тече целиот преглед, колку трае и дали треба да се подготвам на нешто посебно. Благодарам ❤️
Јас кај него водам бременост. Биди спремна дека не збори многу, ама детално гледа се и ако нешто треба да ти каже ќе ти каже. Генерално фин и стручен доктор, мене ептен ми се погоди што е смирен и сталожен, некако таа енергија ми ја пренесува секој пат кај него кога одам.
За Гинекаликс имам читано мн лоши мислења овде од членките. Дури и двајца гинеколози независни една од друга, матичната плус од приватна болница друга док., ми рекоа, прави пренатален кај сакаш, само не таму. Не можам да замислам како се чувствувате, само се надевам дека ќе ви испадне грешен пренаталниот.
I jas od muabeti naslusav losi iskustva od ginekaliks..... Treba i jas da pravam za 10tina dena... kade pravese ti?
Според мое лично истражување, изминативе денови не знам колку студии испрочитав за овие пренаталниве тестови, Гинекаликс кај нас имаат најширок панел на испитувања. АМА, сите ама баш сите тестови се најголема точност само за трисомии 21,13 и 18 со тоа што за трисомија 21 се со најголема, останатите две со нешто помала процентуално. Половите анеуплоидии и микроделециските синдроми се со мн помала точност, околу 50-60%. Ова ако испадне позитивен резултатот со висок ризик, а ако испадне негативен кај сите синдроми точноста е скоро 99%. Значи во секој случај ако не дај Боже испадне резултатот со висок ризик обавезно се оди на хорион биопсија или амниоцинтеза. Тоа го пишува и на самиот резултат. Сите овие тестови анализираат днк од плацента која циркулира во мајчината крв, а не од самиот фетус. Во некои случаи може да се случи мозаицизам во плацентата, т.е. само плацентата да има мутација а фетусот да е скроз здрав и во тој случај секој пренатален би го детектирал резултатот како висок ризик. Затоа и амниоцинтезата е поточна од хорион биопсијата бидејќи и хорион биопсијата е одраз на состојбата на плацентата, а амнионската течност содржи само фетални клетки кои се анализираат. Пренаталните тестови работаат на принцип на сигнали кои ги детектираат биоинформатички од изолираната днк фракција. Но за жал, со пренаталните не можат да се исклучат сите генетски состојби бидејќи ги има премногу а огромен број се доста ретки, така што може да се случи пренаталниот да е сосема во ред, а на прв или втор скрининг да се примети аномалија. Кај мене тоа се случи во првата бременост, тогаш Панорама правев која излезе супер резултат, а плодот беше со аномалија која не беше генетски предизвикана, барем не од она што го покрива тестот. Не го пишувам ова за да ве заплашам или одвратам од правење пренатални, и сама јас за секоја бременост ги имам правено и би ги правела ако имам уште деца во иднина, туку да ги имате овие работи во предвид, дека она што го пласираат дека се “тестови со 99% точност” уствари ако прочитате подетално ќе видите дека таа точност е само за трите трисомии што ги спомнав погоре. Мислам дека само Панорама работат на Илумина технологија која ги има патентирано Нипт тестовите и е единствена што разликува фетоплацентарна од мајчина днк. Така што јас нив би ги одбрала, а и немам прочитано некое лошо искуство со Панорама, освен некогаш да се случи да нема фетална фракција од првото боцкање или да доцнат резултати неколку дена ама тоа сепак мислам дека секаде се случува. Затоа и посигурно да се прават 11+ недела зошто често се случува да нема доволно фракција во 9-10 недела. Qualified се мислам нови, кога правев за првата и втората бременост не постоеја, т.е. мислам дека тогаш беше Хармони ама дали е истата фирма што ги работи не знам. За Verifi не знам.
Скроз те разбрав фала за детален одговор. Искрено, не би правела воопшто мислам дека ту мач го исфорсираа ова, но ете не ми дава совест да не направам. Жан митрев ги праќалр во калифорнија директно во тоа Илумина, а био сејф премногу детали раскажуваат ме изгубија во контекст.... ништо нити ми значи што ми раскажаа ни едни ни други.
Претставниците гледаат да продадат. Докторите зимаат процент, тоа јасно ни е ко ден. Мене ме ‘купија’ Гинекаликс и претходниот пат и сега дека најмногу работи испитуваат. Јас не идев преку доктор, сама им се јавив. Матичниот уз муабет ми предложи некоја друга фирма не ми текнува како ми рече ама му реков во Гинекаликс ќе правам, ми рече ок. Ама ете сепак во случај на висок ризик секаде мораш амнио да направиш особено ако немаш на ехо никакви знаци, не можеш да донесеш одлука врз база на тестот, како во мојов случај што е. Сепак се скрининг тестови, не се дијагностички. Не знам што покрива Верифи, знам за Панорама дека исто повеќе работи испитуваат, види и таму.
Тенкс ќе видам баш што ќе направам вака лаички што споредував горе доле сите истото го испитуваат верифи, био сејф панорама... со ситни разлики во цена и време на чекање.
Епа тогаш направи го тој што ти одговара по цена и време на чекање, горе доле анализите се тие. Со лесно
се се заснова на процентот на точноста на тестовите и процент на лажно позитивни резултати. ние кога испитувавме гледавме да има голема точност и ни кажаа табела за секој синдром и микроделеции колку точност покажуваат. правевме верифи и го избравме пакетот што ги испитува сите синдроми односно сите можни неправилен број на хромозоми и плус микроделеции - тоа се мали оштетувања или грешки во хромозомите па иако бројот на хромозомите е нормален сепак може да има проблем што понатаму ќе влијае на развојот и квалитетот на животот и тоа не може да го видат на скрининзите на ехо. ние сме презадоволни од жан митрев, праќаат во калифорнија во лиценцирана лабораторија, резултатите стигнаа за пет дена. за панорама читавме многу негативно искуство дека имаат од претставничката сашка дека била мн дрска па уште од старт ја отфрливме како опција затоа што во тие моменти кога чекаш резултати и си стресиран не ти треба уште негативно некој да ти додава. имаме и табела со процентите за точност, ако ти е потребна ќе ти ја пратам.