Скрининг

Дискусија во 'Бременост' започната од Nina. 1992, 11 јануари 2017.

1. Carebear28

Carebear28 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    61
    Термините на гак ги пуштаат негде од 10ти до 15ти во месецот за следниот месец и најчесто се пополнуваат многу брзо, на пример ако ти треба термин за Мај нема повеќе слободно.

2. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    3.026
    Отприлика колку време однапред треба да се закаже за скрининг во Ремедика? Кон крај на мај треба да одам.
    Елена Петрова не работи веќе?

3. Lenaa__12

Lenaa__12 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2024
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    317
    Планирам да направам еден скрининг кај матичната и еден приватно, па ме интересира дали се прават истиот ден или вториот скрининг се прави после неколку дена?

4. steffy05

steffy05 Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2026
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    34
    Како тебе ти одговара временски, нема правило.

Дали некој има идено скоро кај Симонида Ремедика на втор скрининг, во 20та недела, ме интересира колку наплаќаат сега?

5. Amellie

Amellie Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2015
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    257
    Јас си ги таманам на по недела дена разлика, да не има нешто ново да ми кажат :$

На Lenaa__12 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lenaa__12

Lenaa__12 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2024
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    317
    Ви благодарам, дали приватните клиники прават скрининг и во сабота? Или само пон-петок?

7. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.226
    Допаѓања:
    15.552
    Само од понеделник до петок.

На Lenaa__12 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Luminara

Luminara Нов член

Се зачлени на:
    20 февруари 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки, бидејќи ова ми е прва бременост, ме интересира скрининзите дали спаѓаат под фзо или си се наплаќаат приватно? Мене матичната ми е во приватна лабораторија па ме извести сега дека се наплаќале. Бидејќи ехо прегледи не ми ги наплаќаат како трудница.

9. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    934
    Допаѓања:
    2.614
    Неинвазивните пренатални тестови не ги покрива фондот. Само ПРИСКА покрива ФЗО. Искрено не знам ни зошто воопшто се прави,кога никаде во развиените земји нема никаква вредност таквото тестирање. Не си прави стресови со правење приска.

Исто и скрининзите во прв втор и трет триместар речиси сите ги правиме приватно,бидејќи на ГАК тешко се фаќаат термини. А дури и да фатиш термин ехо апаратот не е добар во сите соби ,па џабе малтретирање кога на крај пак кај приватни плаќаме.

На Veta и Luminara им се допаѓа ова.
  10. steffy05

steffy05 Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2026
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    34
    Јас на првиот скрининг 12та недела бев кај матичната, Промедика кај д-р Ана, искрено не се сеќавам дали ми наплатија, ако нешто ми наплатиле било 500ден, нешто ситно штом не се ни сеќавам, а приватен скрининг правев во Систина 4500ден.

Сега за втор скрининг во 20та недела, пак ќе појдам и кај матичната и во Систина.
    Не знам дали наплаќаат нешто поскапо еве конкретно во Промедика, и колку е стручна докторката за тој преглед. Се надевам дека нема да наплатат нешто посебно поскапо, инаку не би идела, кога веќе ќе плаќам во Систина нема да трошам пари на две места. Ако е до 500ден океј, еве некој ако иде таму нека сподели

Последна измена: 29 април 2026
  11. Luminara

Luminara Нов член

Се зачлени на:
    20 февруари 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0

Јас одам во Биотек кај д-р Ирена и за сега само она како матична ми ја води бременоста, бидејќи сеуште не сум одлучила каде би се пораѓала. Најверојатно поради тоа што е во Биотек се наплаќа како приватно, инаку ми кажа опција имам и на клиника со упат да одам, ама таму зависи од термин и еве како што кажуваат и другите не би. Само што не знаев дека скрининзите исто се наплаќале приватно, бидејќите обичното ехо и до сега до првиот скрининг ми беше се бесплатно. Не знам дали поради што имаат соработка со Систина па поради тоа ама ме збуни дека не бев информирана.

12. steffy05

steffy05 Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2026
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    34
    Па имам слушано дека некои матични за скрининзите во 20та недела наплаќале 3000денари. Пример ако обично ехо ти е бесплатно/500денари за трудница, тој скрининг го наплаќаат поскапо, и инсистираат да биде кај нив, зошто секако ќе си земат повеќе пари, па ако отидеш на друго место се навредуваат.
    А реално неможе матичен доктор да биде стручен за скрининг, како специјалист што баш специјалност му е детекција на фетусни аномалии, скрининзи и слично и секојден само такви прегледи прави.

Мене матичната ми рече за скрининг каде сакам, најдобро со доцентот што го правеше инвитрото, или пак на клиника, но јас и реков дека секако ќе дојдам и кај нејзе, затоа што и така 20та недела ми се поклопува со редовен термин за преглед на секои 4 недели и се надевам дека нема да ми репнат некоја повисока цена.
    Затоа ако има трудница во Промедика што води бременост нека сподели.

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. flawlessss

flawlessss Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    182
    Во Промедика скринингот кај матичен го наплаќаат како обичен преглед. Ама за втор скрининг бидејќи е најбитен добро е покрај матичната плус да отидеш кај некој од попознатите доктори, бар да си сигурна.

На steffy05 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. steffy05

steffy05 Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2026
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    34
    Дали некоја има правено скрининг 20та недела кај Митко Ивановски во Систина?
    Дали е доволно стручен, како сте задоволни? Колку се наплаќа?

Со него го правев инвитрото, бев на преглед во 12та недела кај него. Гледам дека сите закажуваат кај Димчев, тој сигурно е многу стручен за оваа проблематика, ама би ми било некоректно да го одминам Митко за овој преглед, а веројатно со него ќе одам до крај.

Ми треба совет, мислење

15. flawlessss

flawlessss Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    182
    :D
    Нема зошто да ти е некоректно, за доброто на бебето идеш кај тој што е најстручен во оваа област. А штом ти води бременост ќе те види и он дополнително

п.с. супер доктор си одбрала, ја пораѓаше мајка ми со сестра ми пред долги 23 години :D

16. steffy05

steffy05 Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2026
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    34
    Не можам да си дозволам кај двата доктори да идам на скрининг, 8 000 денари е тој преглед, нема шанси 2 пати да давам пари за истото.

17. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    1.059
    Јас водам 2 бременост кај него.Природно сум бремена ама дека критична бременост 2пати и со серклаж.Сите прегледи ,скрининг,серклаж ми се кај него.Скрининг е колку што е и кај Домчев и други док 8200 или 8700 ме сум согурна точно.Преглед е 5500ден ако оставиш авана за пораѓај имаш 10% на прегледите.Детално гледа и убави слики ќе имаш.

18. Babyby

Babyby Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    2.567
    8900 платив за прв скрининг кај Димчев. Закажан ми е втор за скоро, исто така кај него. Он е тој доктор што ми ја смири душата.
    Бев на прв и кај Ливринова на ГАК, на страна тоа што ми го згреши полот, цело време си правеше муабет со специјалистите и воопшто не ми се фокусираше. Можеби е стручна, не велам не, но односот со пациентите и е рамен на 0.

19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.372
    Допаѓања:
    125.926
    Не се двоуми воопшто. Си ги прави скрининзите ко што треба а за наплаќање нас како редовни прегледи многу е коректен за тоа

20. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.874
    Допаѓања:
    12.396
    Колку чини втор скрининг кај Др. Димчев?