Женски на вториот скрининг се беше супер, димензиите како по книга рече докторката, само ми рече многу плодова вода можно е скриен шеќер да сум имала.... Што мислите голема ли е веројатноста да имам скриен шеќер или не мора да значи сеа дур проверам у мисла ке бидам
Здраво, ме интересира која недела се прави вториот скрининг, матичната ми вика 21 недела во Систина ми закажаа во 23? Поздрав
Како што знам втор скрининг се прави од 18/19 - 23 недела. Јас кога ја прашав док кога да дојдам ми рече кога сакаш во тој период, па ја прашав Вас која недела ви е идеална за тој преглед, она рече 21+ да бидеш
Немора да значи, и јас имам и докторкава само ми вика “водичка за мерак си има бебето”, испитав скриен шеќер и малку височки беа резултати ама не ги надминуваа вредностите. @melani@ Од 20 до 23 недела.
Теоретски не е рано, ама овде докториве преферираат околу 22-ра недела, дека плодот е поголем и поубаво се гледа. Мене докторката ме презакажа уште еднаш, првиот преглед ми беше со полна 20-та недела и некој ден, но ми рече да дојдам уште еднаш по десетина дена, за да види поубаво.
Мамички една информација во 16 недела каков скрининг се прави, оти кога бев во 11+2 на скрининг докторката матична ми рече сега наредно ќе закажите во 16 недела да ги видиме органите детално??? Плус спомна и мајчина книшка ќе отвориме тогаш ми рече
Теоретски е од 19 до 22. Порано е бебчето премало, покасно е преголемо, затоа реков полна 20 е сосема ок. На среде ќе му дојде. Да беше почеток на истата и јас би била малку скептична, ама вака веќе полна е. Инаку да, големина на бебечето, генетика и слични фактори влијаат па секогаш може да има плус минус од овој просек. Нема скрининг во 16та. НА приватно да не беше, пари да сака да ти зеде?
Да, секако треба да се земат во предвид и мерките на бебето, не секогаш се совпаѓаат со последната менструација.
Мене ми кажаа така ама кај мене не се гледаше убаво едната артерија и пак одев 16та за да види убаво дали е оформена и беше во ред секако и д-димери испитувам ради лакуните кои не растат...ти кажа причина зошто пак да идеш?
А за што служат скрининзите? Во цела бременост колку пати се прават? Каде се прават? Незнам ништо во врска со бременост па затоа си прашам оти си планираме бебче со сопругот па ме интересира
Постојат три скрининзи. ПРвиот помеѓу 11-13 недела, да се елиминира веројатноста за постоење на Даун синдром. Се мери Нухален набор а приската е само статистика која дава веројатност за постоење на истиот врз основа на фактори како даун во фамилија, возраст и сл. Вториот е орган скрининг. Помеѓу 19-22 недела. Детално се гледаат сите органи и се врши мерење на истите и на коските. НА третиот скрининг, 29-32 недела, се следи дали правилниот развитокот на органите кој бил утврден во вториот скрининг и понатаму си има континуитет.
Не никаов проблем не спомна, измери се и рече се е во ред најнормално се развива бебето за сега, и рече резултатите од брисевите и од крвта да ги земам и ако се сите негативни само рубеола позитивен да одам дури 16 недела за да ги видиме сите органи , а ако има позитивен некој од брезултатите да одам одма да ги види за да ми даде терапија.