Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скрининг

Дискусија во 'Бременост' започната од Nina. 1992, 11 јануари 2017.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.734
    Допаѓања:
    145.143
    Преглед со ехо.
    Не земаат брисеви.

2. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    7.820
    Вториот скрининг е само детално,ехо на сите органи на бебето,срце,бубрези,раце,нозе...мозоче. Брисеви не земаат.Брисеви околу 13 14 гн,и при крај околу 36 .Секако ако нема потреба за повеќе.

3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    На ехо му ги гледаат сите органи поединечно на бебчето дали правилно се развиваат.
    Брисеви не зимаат.

4. sandrice25

sandrice25 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    172
    Женски што сте од Охрид, кажете некоја приватна ординација добра за втор скрининг. Ќе треба да се враќам до Ск па назад до Охрид да не одам натака навака.

5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.765
    Допаѓања:
    23.382
    Мене ми закажа матичниот на 30 Јули за втор скрининг тогаш ќе бидам 21 недела. Таман е така?

На Lavica2016 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Мајки помина и нашиот 2 скрининг. Бев во Ремедика кај Елена Петрова, жената се си прегледа, убаво пишала ама не збореше многу и тоа ме изнервира некако. Димчев повеќе ми збореше од неа кога бев во првата бременост кај него.
    Се е ок со бебето тоа е најважно од се, 461гр е тешка, а синко истата недела и ден бил 450гр.
    Ме замисли само што гледам 2та бубрези се со различна големина а и на двата има пишано дека се уредни.
    Уреден лев бубрег 3,3 мм. и уреден десен бубрег 5,4 мм. Докторката ништо не кажа за тоа на крај кажа дека се е во ред, но јас како јас не сум баш мирна.. некој со вакво искуство?

7. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Сакам втор скрининг да правам на ГАК во 22 недела. Е сега кога ќе зимам упат од матичен треба да наведе кај кој доктор така ? (Немам искуство со земање затоа прашувам).

8. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Кај кого има слободен термин таму ќе ти пише.
    А ако ти имаш желба кај некој или мислиш дека е накдобар ќе си кажеш как тој да ти закаже.
    И закажувај на време бидејки нема термини.

На sunshine2015 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.734
    Допаѓања:
    145.143
    Монче како помина на скринин? Што прави бебка? :inlove:

10. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    К
    Кој е добар од Гак?
    Со првото бев кај една жена и кај Дабевски ама сега не знам кај кого да закажам.

11. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    @duffi Бебка мие бонбонка до сега,останува да си расте и развива како што треба.
    @sunshine2015 Јас имам убаво искуство со Симеонова која е злато од жена ме гледаше она завчера на комисијата и вчера во ходник ме застана да ме праша како е и дали сум завршила да не чекам уште.
    Ливринова и Данева исто се одлични а јас вчера ја запознав Лазарова требаше Ливринова да ме гледа но се качи на итен царки,и жената ме изненади колку беше посветена може околу 40 мин ме гледаше и секое делче на бебето го гледаше внимателно без никакво брзање и слично.
    И одговори на сите мои прашања кои ме мачеа во врска со растот на бебето.
    Толку време никогаш не ме гледале,дури мм се испаничи надвор што чекаше бидејки влагаа доктори и излагаа и мислеше кузнае што е и влезе како муња внатре:D

На baby 5, TeddyGrey, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Lola89

Lola89 Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    319
    Od koja nedela se pravi vtoriot skrining ?

13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.201
    Od 18 Ned do 22 ned

На Lola89 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.384
    Женски може ли поконкретно да ми кажете што ви мереа на втор скрининг. Јас вчера правев кај матичниот, ама не сум мн задоволна. Едно др се брзаше имаше гужви, др бебе меше мн стуткано и на 4д ништо не се гледаше. Измеривме обем на глава, на меше, на бутна коска (се си одговараше на гестацијата само бутна коска беше за 3 дена плус ама нишш страшно). Гледавме срце и комори и на доплер. Во ред беше. Плацента и папочна врвца и меревме протоци и тоа беше ок. Спина бифида проверувавме да не има. Пршлен по пршлен се беше во ред . Растојание меѓу слепоочници. Желудник и бешика дали има течност. Должина на цервикс. И толку беше. Се на се 20 минути дали беше прегледот. И сега се мислам да закажам за Плодност. 21 +1 ден сум и немам мн време за чекање. Ама од др стр мм ме кара дека претерувам со одење по прегледи, а и не се малце пари да си правам 100 скрининзи. Се извинувам на долг пост, ама ств сум загрижена

15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.201
    Ic ne kazuvaj I jas sum ista

16. lavica82

lavica82 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    660
    jas zakazav vo plodnost skrining kaj dr.Kristinka pa ke vidam kako ke bide

17. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    7.820
    Тоа е скринингот кај и да отидеш. И јас бев ваква со првото и второто,си давав пари за истото сосема да ми кажат.За слика од Систина :).Овој пат не давам.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.384
    За кога? И јас се мислам за кај неа. Знаеш ли цена. Стваено се мислам, сега читав наназад во глобала на сите тоа им гледале на 2 скрининг и на некои и пократко им траел. Па можеби и јас претерувам. Од др страна мм ми вика што е наша наше си е. Не можеш нишш да смениш, а не дај Боже ако има некои сериозни дефекти сиг ќе се видеше до сега. Плус во 17 недела бев во Плодност кај Поповски и тој се детално ми мереше 20 мин скоро како скрининг и се беше во ред. А јас и од него не сум мн задоволна мн малку збори и објаснува. Само во ред е ете ти пишува во извештај. Ова моево ни финансиски ни психички не се издржува, на секоја недела, две на контрола одам.(facepalm)

Имам слики од 4д од скоро секоја гн, на секое одам и ми дава и матичниот. Дури и ми кажа дека на мене личело. Така да само зарад тоа не давам пари, ако нема нешш др што дополнително мерат.

Последна измена од модератор: 11 јули 2018
    На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. n008

n008 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Zdravo idni mamicki,ova mi e prva bremenost pa nekakoo se mi e izmesano :D sakam da ve prasam NT screening vo koja nedela se pravi i dali se pravi kaj maticniot ili e so poseben ultrazvuk aparat? :*

20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Првиот скрининг се прави од 12 до 13 недела вториот од 20 до 22 нела и двата се прават со 4Д апарат и кај специјалист за скрининзи и ако некои ги прават кај матичните гинеколози но јас не би.

Последна измена од модератор: 12 јули 2018
    На Martka, n008 и Meckicja им се допаѓа ова.