Epa zatoa kazav najarno si e prema menstruacijata I za prviot skrining istoto mi go rekoa I za vtoriot sega oti ne sekoj Dr mere isto
Не кај секој се оди по циклус,ти обајснив и погоре. Неможе ако плодот е понапреден да ти прави скрининг во 22 недела а тој одговара за 24. Најбитно е да одбереме добар доктор кој ќе не води во бременоста како што треба за да не доаѓа до збунки.
A ako treba I da lezes ete kako mene vo bolnica kako ke racunas koga te gledaat na tri razlicni eha I normalno tie eha ne merat isto
Дај боже да не треба а не ако треба,ти кажувам во болница ме гледаа на три различни еха и плус кај матичниот 4 и сите си покажуваат исто.
Kako mzoe ehata da ne merat isto? Doktorite ne te merat isto. I NE,ne se racuna pp menstruacija. Koga se zemaat merki pri srceva akcija se odreduva datumot i tocno nedelata i denot vo koj e bebeto. Nekogas odgovara so menstruacijata, nekogas ne.
Bremenost i nedeli se odreduvaat spored menstruacija, osven ako ne se znae datumot na poslednata menatruacija. A apored eho plodot treba da odgovara na gestaciskata nedela. Plus minus 1-2 nedeli ne pravi razlika. Ako plodot e mnogu pogolem ili mnogu pomal sprema nedelata togas nesto ne e vo red. Nemozi plodot vo 20 nedela od menstruacija da odgovara za 16 i da te vodat kako 16 nedela. Ili pak da si 20 nedela a plodot 25 i da te vodat kako 25 nedela. Inace Sistina pred edna nedela skrining bese 4200den
I jas toa go vikam oti se vodat nedelite prema menstruacijata ne prema ehoto I sega za prviot skrining maticniot gin bas mi naglasi prema menstruacijata ne prema ehoto
Ne se vodi sekogas bremenost po prv den od ciklus. Najmnogu zavisi koa se zacnalo toest koga e ovulacija. Jas imav docna ovulacija i inseminacija ja pravevme na 21 den od ciklus. Ako go.kazuvam.pravilniot prv den od ciklus plodot na sekoe eho ke zaostanuva edna nedela.
Мене ми беа водени бременостите според датум на последна менструација. На прегледите само според мерките ми кажувале на колкаво одговара водено по "книга". Ете, секој доктор различно си тера. И така плус/минус две недели во развитокот го сметаат за нормално.
Јас сметам дека сепак на крај докторот треба да одлучи кога е најдобро да се направи скринигот. Кај мене на пример кога појдов прв пат на контрола плодот каснеше 1 недела и не се знаеше воопшто и дали ќе успее. Со секоја наредна контрола тој застој се намалуваше, па кога бев во 11 недела дури и напредуваше 3 + од последен циклус. Сега кога бев на скрининг во 21 недела одговараше точно по параметри за 21 недела освен бутна коска за 3 дена беше плус. Значи според тоа како е зачнато 2 доктори ми рекоа доцна овулација, по тоа како се развива бебе ќе излезе рана овулација. На карј сепак секој што оди редовно на контрола отприлика ќе знае како си е бебето и докторот ќе му каже кога е најдобро да се направи овој преглед. Сепак од 18-22 недела се прави, па има простор и за отстапки во терминот.
Да, ама како ја рачунаат бременоста.Значи мора на последна менструација за да знаат во која недела настанал спонтаниот.Кога одам на преглед прво прашање им е кога е последна менструација,а не ме прашуваат кога има слушнато срценце, и по тоа се ориентираат,али во секој случај ќе слушаме доктор.Он го има последниот збор.
I mene me prasuvaa posledna menstruacija ama mi rece da kazuvam 3 dena pokasno, znaci po merkite od srceva.
Vcera bev jas znaci na eho I sakav I skrining da mi napravat I Dr prvo sto me prasa bese koja ned si prema menstruacijata I vikam 18 ned I mi kaza nemoze a bebeto si e 1 ned ponapred