Се прави ако не си правел прва или ако нешто е сомнително. Јас ни една не правев. Ако не дај Боже не е нешто како што треба праќаат на амниоцинтеза или некое др испитување преку крв. Приската е статистика не кажува ама баш ништо.
Samo sto go napraviv skriningot rece se e ok,spored merenjata izleguva deka e za pet dena napred, ama mi preporaca da pravam amniocinteza zaradi vozrast imam 38,me interesira mislenje od nekoj sto ima iskustvo
Прв скриниг правеше така? Амниоцитезата се прави од 16 до 18 недела но може и покасно но тоа само ако има некоја индикација. Јас имам правено во 23 недела и поминав одлично без никаква компликација. Постапката се изведува со многу тенка игла не чуствуваш никаква болка туку само како тапа болка. Една докторка те следи ма ехо друга боцка и највише 5 мин си готова. Јас ќе правам сега во 20 недела без никаква индикација туку за мирна глава заради претходна аномалиа на плод.
Jas ne bi pravela amniocentesa nikogas I na edna drugarka koja imase 35god I rekoa da naprave ama ne napravi pa ete go sinceto I se rodi zdravo pravo
Знаеш дани со вакви мислења што е најтрагично,докторите предупредуваат дека треба да се направи тоа испитување а пациентки одбиваат и недај боже кога ќе искочи нешто што не треба кога ќе се роди бебето докторите ќе бидат криви што не виделе.
Секој зафат си носи ризик, сеедно за што, исто и амниосинтеза. Ама не е крај света или слично доколку истата биде извршена од страна на стручно лие. До сега сите, до една, кои тука споделиле искуство, било позитивно и без последици. Секој нема финансии за скапите тестови. Пак ќе речам, се надевам нема да бидеш никогаш во ситуација да одиш против одлука и препорака на доктор. Гали меше и растете се бебуш.
Не збори од напред. И јас исто викав и за првото не направив, ама за второто ми рекоа дека има поширок нухален набор и дека е препорачливо да се направи. Широк нухален набор и одсуство на носна коска е еден показател дека можеби се работи за даунов синдром и со амниото ке се види и покаже дали е се во ред. Дали во овој случај би направила??? @Viki tonci за двете ми препорачаа ради возраста. За првото не направив, не планирав ни за второто но на скринингот др во систина нухалниот набор го мереше доста широк. Едно десет пати се приврати на таа мерка. Ми беше речено да не се секирам, но најдобро е да се направи амнио и секоја недоумница би се одклонила. Правев на ГАК, поминав ептен лесно, воопшто не го доживеав трауматично правењето, трае буквслно неколку минути. После тоа повеке мирував следните два дена, пиев дупла доза магнезиум и се беше ок. Од оваа гледна точка се каам што не направив и за првото. Стравот е тој, постои и ризикот исто така, но со ризиците мора да се носам. Секој момент, па царскиот, па и самата бременост си носи ризик.
Да преку ехо веше видена на скринингот во 22 недела па покрај сите испитувања правев и амнио и ако беше структурна абомалиа.