Здраво девојки. Денес бев за прв скрининг кај матичната, ми рече дека се е добро и ми измери нухален набор од 0.4 мм, а прегледот траеше нецели 5 минути. Некако ми е чудна оваа бројка бидејќи по интернетов секаде пишува дека треба да се движи од 1 до 2 мм вредноста. Матичната ми рече дека нема потреба од приска. Инаку сум 13+2. Што мислите, да барам ли и второ мислење?
Најдобро да си отидеш кај специјалист ако не си сигурна, колку што знам скрининзите не би требало да се прават кај матичниот.
Da si otides na specijalist ubavo ti kaza natali maticnite ne se specijalisti za skrininzi I moj sovet ti e napravi si priska iako vikaat oti e samo statistica inace na mene deneska mi zemaa krv za krvna slika I mokraca I ke cekam rez posle dva saatot
И јас се сложувам со членките погоре, да одиш на друго мислење, како само 5 мин скрининг, нели е тоа многу кратко? на 4д те гледаше?
Да, и на 4д и на обично. За тие 5 мин и срце слушаше и проток и бебето го измери и носна коска виде и се, веројатно затоа што имаше многу гужва па гледаше сите набрзина да ги помине... Туку ај тоа се во ред ама меркава некако ми се виде чудна. Има ли и некој друг што му кажале под 1мм мерка или единствена сум?
Се што е под 2 е убава мерка за нухален набор. Приска и ја не правев и мислам дека нема потреба да се прави. Статистички податоци, веројатност, ништо конкретно. Скринингот е најбитен и убаво би било да ти го направи специјалист.
Definitivno Remedika, Elena Petrova, Dimcev nikako... Od site samo ona mi kaza bebcevo nema lev bubreg od koga se rodi se potvrdi toa, site drugi Dimcev, Librinova kazuvaa deka ima duri I go merea... Kaj nejze da odis od iskustvo ti kazuvam.
Петрова во Ремедика. Нема утка. Исто ко @ШноличкаМала тоа шо виде, така испадна. Патем, на испитувањето каде што го правевме за бебето, докторката ни кажа дека сите што дошле со сл. проблем на нашиот, се видени од Петрова интра утерино.
Денес имавме контрола, како трет скрининг ќе му дојде. 29 недела. Бебе е скоро две недели напред,малку ме замисли тоа ама +- нели има па ќе дојде таман. Има некој вакво искуство? Мене ме прашаа за шеќер како сум, тоа ми е ок на секои две недели проверувам. Сега контрола за месец( ако ме држи место до тогаш)
Вчера баш бев внатре во амбуланта кога докторката правеше скринимг и кажа дека до 3 ипол е нормално,кај девојката беше повише и ја препрати на амниоцитеза или од другите тестови.
3,5? Охоо па многу некако мене мислам док што ми правеше скрининг ми рече до 2.5 е low risk. Ми кажа дека е супер. Ми рече нема потреба др тестови освен ако не сакаш ти да ги направиш.
Кажувам тоа што слушав,докторката одма им кажа дека е поголема и дека нема потреба од приска туку директ на генетски тест. Ако има нешто одма кажуваат така да немај гајле ако рекол нема потреба дополнително да испитуваш нема што да си правиш стресови.