Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скрининг

Дискусија во 'Бременост' започната од Nina. 1992, 11 јануари 2017.

1. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Јас правев во полна 24 недела втор скрининг,така ми се погоди некако според обврски,па немаше замерка од докторот..иако гледам најчесто 22 недела прават.

2. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Излегоа термини за јануари денес и излезе дека Лазарова е во петок, барем така ми кажа сестрата демек кај неа во компјутер се гледало кој доктор кога е, и ми закажа во петок кога ќе бидам 23+нешто. Може е касно ама се беше зафатено, а не сакав кај кој било доктор да правам скрининг ради реда.

3. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Има скриниг термини затоа е во петок.
    Она ми ја води цела бременост и она ќе ме пораѓа,немам лош збор за жената.

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Како мислиш скрининг термини? Јас за скрининг закажав во петок на 18ти и ми рече сестрата дека Лазарова е тогаш за скрининг. Да не сум утнала нешто да мењавам додека има време? :wasntme:

5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Не си утнала чим така шишува во систем така е.

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    270
    Дали има некој искуство со прв скрининг меѓу 11 и 13 недела кај Др. Антов?
    Доколку да, колку сте задоволни и која е цената? Колку однапред треба да се закаже?

Ви благодарам

7. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.770
    Да се споделам искуство и од мојот прв скрининг кај Др. Петрова Ремедика. Жената е супер, топло ја препорачувам на секој што не ја знае. Убаво, смирено објаснува, темелно гледа и многу ме опушти. Фала му на Бога се е добро со бебињата. Поздрав до сите!

На ifv, an4ii, Coco31 и 7 други им се допаѓа ова.
  8. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    207
    Здраво девојки, ќе сака некоја да ми каже во врска со првиот скрининг? Каде се прави и кои анализи?

9. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    803
    Прв скрининг или приска 1
    Приска се прави на клиника со упат од гин. Се зема крв за анализа и рез имаш за две недели. Тоа е некоја статистика повеќе, математички пресметки колку има ризик од некои аномалии на плод( даун синдром и сл)
    Скринингот е ехо преглед, се мерат сите органи на плод и може да се прави на клиника или во приватна кај спец.за скрининг.
    Ти посакувам се да биде во најдобар ред

На ifv и Martka им се допаѓа ова.
  10. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    207

Ти благодарам на одговорот :)

На Viki tonci му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    1.267
    Koga pravevte prv skrining? Jas sega sum 11ta nedela pocetok posle nova godina mi rekoa. Okej e? I so ustavri e skriningot?

12. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Јас го правев во 13+1. Го правев кај матичната, само абдоменално ехо беше. Го мерат наборот на вратот кај бебето и гледаат дали има формирано носна коска. Ако има индикација може да те испратат да правиш ПРИСКА тест кој се прави преку крв во државна или пак во некоја приватна болница. Јас приска не правев бидејќи матичната ми рече дека нема потреба.

13. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    1.267
    Mene mi rece vo skopje.mm valjda kaj nas ne pravat nez... a toa brisevi takvi raboti koga. Jas neam nis praveno do sega.

I plus bev vo remedika pred nedelA za mislenje zas mn povrakav togas go slusnav doktorot rece nosnata koska e veke oformena. Prva bremenost mi e mn raboti ne gu znam i ne gi razbiram. Zatoa se prasuvam

Последна измена од модератор: 24 декември 2018
  14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.104
    Допаѓања:
    10.415
    Јас 12та недела правев скрининг,абдоменален кај матична па вагинален во систина.Тогаш и брисеви ми земаа и приска истиот ден.

15. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    1.267
    Sam biras kaj ke odes ili oni preporacuvaat?

16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.104
    Допаѓања:
    10.415
    Сама си бираш каде сакаш.Јас одам регулар кај матичната но и бидејќи сум поризичен случај и Ивановски во систина ми ја следи бременоста па затоа и он ме прегледа и искрено неговиот преглед каде каде беше подобар од прегледот кај матичната.Поубаво мереше поопширно,и вагинално подобро се гледаше.

На Leo-nora му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    1.267
    Nemozam da ti pisam vo lp... mozes li da mi pises nesto da te prasam

18. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    @Emma2 само скрининг правеше а приска не?Дали ќе правиш аминоцинтеза и каде?Дали прават на клиника и дали е задолжителна и ако се прави на приватна клиника колку е,а колку на државна?Ти благодарам и секое добро:hug:

19. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.770
    Правев пренатален тест на приватно, на државна не прават, ме чинеше 650 евра. После тоа правев скрининг, и прашав дали треба амино, ми рекоа дека истите резултати ги дава како пренаталниот тест т.е истите хромозомски нарушувања се испитуваат, ништо повеќе. Така да не правев амнио. А приска па ич, тоа се само некои математички пресметки на ризик и ко што се информирав не се баш за ослонување, можат само да те извадат од памет.

На Ygritte и Martka им се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.034
    Аминоцинтеза се прави само ако има сомнеж за нешто. Доволно е мерење на набоите на вратот пред 30 години ако е мајката и над 30 поради зголемен ризик добро е да се направи тестот кој чини 650 евра во Македонија ( овде е 250 е, али Македонија ти е стандард повисок од Германија:))
    Знам дека се многу пари али процентот над 35години беше застрашувачки висок еден на 95 така нешто. Над 40 уште поголем.
    Иако генетски нема од двете страни самите години кои ги имаме носат ризик во материјалот.

На Emma2, srekice и Martka им се допаѓа ова.