Мене после вториот скрининг секој редовен преглед кај матичниот ми е како скрининг. Детално ги мери сите органи еден по еден. За трет скрининг прв пат прочитав тука.
@Cka извини што прашувам дали со бебето е се во ред. Читам дека не се сложуваш со некои коментари околу скринингот па да те прашам.
И јас мислам дека само два скрининзи се главни. Овој во 28-ма недела што ми рече Димчев, рече дека е рутински не спомна скрининг. На секој преглед гледаат гинеколозите, плодова вода, плацента, мерат органи. Од Ремедика ми рече дека скринингот е подетален заради срценцето и мозокот во 20-24 недела што се прави, а секако тие го следат цело време Сепак сметам дека ако нешто не било во ред, до сега на двата скрининга ќе се видело. И јас не ја разбрав убаво @Cka ако може да ни напише на што мислеше. Јас Димчев го прашувам на крај значи се е добро нели, вели колку што видов јас да. Малце безвеза одговор, а и на самиот извештај што го даваат се заштитени пишува дека не одговараат доколку има некоја аномалија и слично.
Не е дека не одговараат , туку на било каков скрининг не се гарантира точност од 100 % . Затоа така пишува. Како што кажа еден доктор во некое интервју ,може и Димчев да беше ,вика некогаш на жив пациент пред тебе неможеш дијагноза да поставиш не пак внатре преку ултразвук . Не дај Боже поголема аномалија одма ќе се види на прв поглед . А и ние сега, се читаме , некако само во страв сме . Барем јас сум така . Така да малку треба по опуштени да сме . Сепак Господова работа и благослов е нашата бременост. Ви посакувам на сите од се срце да биде се во ред и со лесно.
Кај него си ги правев. Само овој што е во склопот на вториот ултразвучен скриниг за фетална кардиохрафија ми рече да одам доле на гинеколошкото одделение, имало таму некој специјализиран за срценцето на бебето кој правел по детален скриниг за евентуално ако има некој ризик кој најчесто се јавувал со развојот на тие преткоморите, да се интервенира благовремено. Бидејќи имало терапија за тоа да се среди, но само доколку навреме се увиди. Кај нас, за среќа..барем до сега, се е во најдобар ред. Но ни олесна психички откако го направивме и тој преглед.
На крај памет не ми падна ни мене да одам кај друг. Нека е добромисла, и за пораѓај ќе сум во негови раце.
Dimcev jasno go prasav se li e okej mi rece da. Posle izleze deka ne e se okej. Isto i na GAK. Ne e nesto strasno i ne mi se zboruva ama fakt e deka ne gledaat. Posle na neonatologija mi baraa dokymenti od skrining i se cuedea kako ne videle na eho. Na koj kako mu e pisano. Toa e.
Мешиња добро утро Во која недела го правевте вториот скрининг? @Ano ? Ми се чини @Capricorn Taurus утре ќе правиш, колку ќе бидеш? И мене уште некоја недела ми доаѓа време за тоа па сакав да знам кога е најдобро да се направи дека секаде различно пишува
@Вереничка за мене знаеш, денес ќе го правам .. и јас како @SophiaBella едвај чекаааам, иначе сум 21+5 .
Сакам во 20та или 21ва, па мислам да не е рано? А сакам тогаш дека ќе помине многу време како не сме го виделе бебчето
Прави го скринингот кога ќе ти каже твојот гинеколог. Јас правев 22ра за да можат убаво да се видат органите.
@Вереничка најидеално е во 22 недела, но не е проблем ако го правиш во 20та или 21ва. Во 22ра органите на бебето биле најдобро развиени, па затоа се препорачува тогаш. Инаку може да се направи од 18та до 22ра недела. Советувај се и со твојот гинеколог кога да го правиш.