Закажав за на 05.02 во систина кај Ивановски.Ја праша мм Сашка и му реч дека е топ за скрининг и он закажа.Јас и така морав кај него на контрола па барем у еден трошок да ми биде За првиот ми беше одличен.Јас сакав во ремедика ама вака испадна.Иначе ке бидам 21+6.
Фала мила! И јас два три пати имам каснато паштета, сега избегавам, од кога ќе прочитам се е и сешто, дека не смее конзервирана храна Е арно де, не е ништо лошо. Важно убави работи да ти каже! Ти си си доследна на Систина, за тој клуб си
здрсво девојки. Матичниот гинеколог ми е на одмор, нејзимата замена телефонски неможам да ја добијам , а далеку ми е да одам до таму. Мора гинеколог да закаже термин за скрининг или може и општ матичен лекар?
Вечер има предавање на тема скрининг во Систина, ќе предава д-р Димчев. Одлична можност да се поразговара со овој голем стручњак во оваа област. Бесплатни се и со почеток во 19 часот.
Одлична вест! Само што не сум од Скопје. Па дали ќе можите најважните работи што ќе ги каже во кратки црти да ни ги пренесете нас тука? И ние да се информираме малку повеќе.
Женски знае ли некој дали мерат цервикс на втор скрининг на ГАК? И ако да како се мери, вагинално ли?
Незнам на Гак дали мерат ама јас во 17та недела и кажав на матичната да ми измери и ми измери. Вагинално се мери. Ако не ти измерат речи и на докторката ќе ѕи измери. И јас треба да закажам за втор скрининг, има слободни места на гак?
Нема слободни термини. Во понеделник ги пуштија за февруари и сите се веќе зафатени. Јас за јануари уште пред месец дена закажав.
Мене матичната веќе ми правеше скрининг а сакав и на Гак да одам за две мислења да чујам. Ако е се во ред после трет здравје не планирам да правам. Некако почнав грижа на совест да имам дека многу ја зрачам бебка со ехо оти често одам на прегледи
Чисто онака. Лично за себе пошто знам каква паничарка сум. Не се опуштив никогаш до сега. Незнам ете едвај го дочекавме и сакам да бидам сигурна дека се е океј. @lady.N на преглед одам еднаш месечно и едвај го дочекувам. Ама кога ќе отидам сакам да ми посвети внимание и да ми одговори на сите мои прашања. Не сакам да одам на почести прегледи, премногу ќе се оптеретам. Која недела си ти? Што ти кажа матичната на скринингот?
Не не се мери може гледа со ехо дали има промени во тој дел ама не мерат барем кај мене не, и искрено кога јас го прашав матичнот за мерење на цервикс тој ми кажа дека се гледа и со обично ехо дека вагинално треба да се избегнува во бременоста ради ширење на бактерии едино ако има потреба, не се секирај ако има нешто сигурно ке ти кажат не се оптеретувај со тоа
Сега сум 23та, а кај матичната го правев во 21ва. Ми кажа дека се е добро, го гледаше секој орган поединечно, срце, мозоче, мал мозок, бубрези, желудник и после премина надворешно на очи, уста, прстиња итн. И плус како на секое ехо зема мерки. Баш беше интересно.
Епа и мене ми кажаа дека тоа се гледа. Матичнава моја има ехо ама од оние ептен старите, и приватно ќе си одам. Баш ми е мило што се е во ред, јас едвај чекам да го видам жапчето наше