Koga se pravi vtor skrining, dali zakazuvanjeto e isto kqko i prviot preku maticniot lekar ili kqko? I kolku e na privatno?
Мамички сакам да прашам како се одвива и колку се плаќа прв скрининг во 12/13 недела во државна во Скопје? Дали земаат крв на овој преглед, дали мора да отидам рано без да јадам пред прегледот?
Не се плаќа ништо, јас во 6 поручекта го правев, можеш да јадеш слободно. Прво на ехо гледаат дали е се во ред со бебето, после тоа крв ти зимаат и толку.
Супер штом можам да јадам предтоа, пошто и не сум од Скопје додека да стигнам ќе треба да се онесвестувам од глад. А до сега секогаш кога ми земале крв тука во мојот град ми кажувале гладна да одам. Но до Скопје многу ми е да се воздржувам, не за друго ќе ми се слоши. Фала ти многу за одговорот ! <3 со лесно на сите. Ќе се дружиме наредниот периодот на тема бременоста
Луѓе скрининг 1 само абдоменално ли гледаат? Ме зачуди дека поради маасно ткиво на стомакот убаво не се гледаше и не ме прегледа и вагинално. Или пак професионалци се видоа тоа што видоа за овој скрининг...
Контрадикторна си Викаш не се гледало убаво па после видоа тоа што видоа. Што ти рекоа? Или сама заклучи дека не се гледа. Треба убаво и точно да се земат мерките и да се види тоа што е потребно.
Можеш слободно да си јадеш без гајле. А вагинално нз зш ве гледале мене само абдоменално. Колку знам вагинално после 10та недела сите избегнуваат да гледаат.
Ехе мене и на втор скриниг вагинално цервиксот ми го мереа. Сега на 26та недела сум,можно е пак вагинално да ми го мери цервиксот. А за скрининг 1 као уште е малецко па да се види подобро. И тоа јас на почеток бев со сукрвица,инјекции сега сум со утрогестан па пак имам вагинални прегледи
Да маци за даун кога го правев скринингот во 12та се земаат микробиолошки брисеви. За кандида,уреаплазма...
Да брисеви се зимаат најкасно до 14та недела ама нема врска со скринингот не се поврзани, миже да си ги направиш пред/после скрининг.