мене матичниот лекар сега во средата ми земаше брис за тоа,кандида уреаплазма ... Плус и пап зашто поодамна немав правено.
на листата што ми ја дадоа од првиот скрининг ми пишуваше контролен втор скрининг на 22-24 г.н. мене ме интересира на вториот скрининг што се испитува и на кој начин се вршат испитувањата.
Мене Елена од Ремедика ми рече да дојдам во 20та недела за втор скрининг. Се испитуваат детално сите органи, бидејќи се веќе оформени, дали има некоја аномалија.
Од 12 до 14гн се прави прв скрининг, некои матични го прават кај нив ама се наплаќа, можеш и приватно ако сакаш но можеш и со упут од матичен во државна тоа е бесплатно. Твој избор јас бев во државна
Дали во приватна лабораторија или болница трудниците се ослободени од партиципација? На пример за уринокултура ми понуди Пролече и клиника, зар не може во Авицена, или се плаќа?
А на кој начин се прави и за која цел се прави (Извини може прашањето ми е глупаво, но прва бременост ми е и не сум баш упатена а ни матичната не ми спомнала, вајда штоуште е рано?)
Ехо на стомак обично. Од 11. до 14. гестациска недела се прави првиот ултразвучен скрининг со кој се одредува ризикот на плодот од хромозомски аномалии. При тоа ултразвучно се детектираат одредени делови на плодот кои можат да укажат на овие аномалии, а тие најчесто по 14. недела исчезнуваат. Доколку го пропуштите овојпреглед , понатаму нема да може да седетектира маркерот кој укажува за можнопостоење на хромозомски болести (Даунов синдром), кои, за жал, се неизлечиви.
Ни гладно, ни жедно, и во било кој ден од денот може...јас навечер ги правев накај 20ч. така најдов термин..