Од 18. до 22. гестациска недела се прави ултразвучен скрининг со кој покрај тоа што се следи растот на плодот, главна задача е детална анализа на анатомијата на фетусот, поединечно неговите органи и исклучување на вродени аномалии на плодот, почнувајќи од најтешките, кои се ризични по животот на плодот, сè до помалите или козметички дефекти. Се анализира папчаникот, плацентата, нејзината поставеност, но и должината на грлото на матката, кое ни го одредува ризикот за предвремено породување така викаат на блогот од Систина
Зависи каде сакаш да испитуваш има многу матични што тие го извршуваат тој преглед но го наплаќаат но потобро е да идеш на државно со упат ем второ мислење ке добиеш за бременоста а процесот е: - прво ти прават ехо (скрининг 1) надворешно каде главно е броењето на наборите на вратот на бебето, но ги гледа и останатите органи и зема мерки ( за мене овој преглед беше клучен за одредување на точната недела на плодот која се поклопи со мислењето на мојот матичен и тераме до крај така) - а потоа идеш да ти земат крв за приска за која резултатите стигнуваат кај матичниот после недела две. Ова се испитува од 12 до 14гн но мора со термин да си закажеш значи некаде во 8гн треба да имаш веке закажано Се надевам ти појаснив
Ќе правам на клиника, ме запиша сестрата за да ми закаже околу 10ти април, ми рекоа имало проблем со мој термин, па затоа не ми дадоа упат. Ќе земам кога ќе одам за брисеви ,на 5ти април фала за одговорот
Од 5 за 10ти мислам дека е касно едино да има некоја финта, да имаа проблем со мој термин ама мислам го средија јави се прашај си за сигурно. Јас исто каснев со закажување па ми дадоа приоритетен но кога бев за 2 скрининг имаше известуање дека приоритетен е само ако некој крвари. Незнам што да кажам прашај си ако пак
Не не,грешно ме разбра. До 5ти ќе ми биде закажано,тогаш ќе одам за брис и упатот за приска ќе си го земам
Мешиња хелооу Пијам какао и ве читам, едноставно уживам. Втор скриниг го поминавме супер. Но гинекологот ми рече за срцеви аномалии поточно ниеден гинеколог не може со сигурност да кажи. И ми ги предложи неонатолозите Димчев, Драшко и Гордана од Систина за во 24недела да се направи ехо. Планирам кај Драшко. Ама си велам кај било кој од овие три нема да згрешам сите се одлични за срцето. Што мислите?
Драшко е само за фетална кардиографија и само срце гледа. Ако е сомноеж за срценцето најубаво директно кај него да одиш. Кај нас Димчев забележа па сепак не препрати кај Драшко.
Фала мила. Не гинекологот вели дека е во ред до како таа шо знае. Но за подетално дека ми е прва бременост доколу сакам за сигурно ми ги препорача овие доктори. Чисто рутински за мирно да си спијам. И јас мислев кај Драшко, ми потврди ти. Фала уште еднаш
Не се неонатолози, туку гинеколози, димчев и гордана. Тие прават скрининг на бебето, а драшко само на срцето.
Ми ги претставија како неонатолози и затоа така ги пишав. Иначе за Димчев имам слушнато дека е добар доктор претходно, а другите два не ги знаев. Препорака добив потоа за Драшко. Зато и барав мислење од тука од искусните.
Повели мила https://acibademsistinababy.mk/index.php/bremenost/skrininzi/8-zadolzitelni-pregledi-vo-bremenosta
D- r Drasko od Sistina e super, nema da zgresis ke ti gi resi site dilemi. Jas bev voodushevena od negoviot pristap