Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скрининг

Дискусија во 'Бременост' започната од Nina. 1992, 11 јануари 2017.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.004
    Допаѓања:
    14.437
  2. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Zdravo zenski:) ve citam i mn raboti ne mi se jasni (facepalm) skrining ti prave maticniot ili moras vo drzavna vo sk? Posto ne sum od sk...e sega jas sum 8ma ned a doktorkata mi reci na kontrola na pocetok na april znaci ke bidam 10ta a kako so ve citam trebalo so vreme termin? I uste nesto sto potocno e priska? Prva bremenost mi e i sum ko padnata od nebo...:sweat:

На Andonia му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Денес дознав од пријателка дека има промени во законот дека се обавезни овие прегледи и за приската да не ја плаќаш приватно морало и скринигот да ти е во државна. Ти можеш телефонски да се јавеш да побараш да ти најдат термин за државна, имаш време ако си 8гн тој се прави од 12-14 гн на време си само да ти најдам терминче.
    Значи имам доста пишувано но еве накратко само, скрининг овој период е важен за борење на вратни набори и ризик од даун синдром тоа е клучно но ги гледаат и др органи значи имаш наворешно ехо а приската е со земање крв ти се одредува веројатноста за даун ама математички.
    Сума сумарум матичниот тебе секако ти праве скриниг секој преглед но ако го направиш овој кај него нема да можеш приската да ја правеш во државна а на приватно е 3800 колку што разбрав. Подобро ти е ем ке те виде 2 доктор ке добиеш второ миселње за бременоста мене ми беше клучно за одредувањето на краен термин се поклопија мислењата на матичниот и док од државна а и приска зш да плакаш приватно тоа е тест кој само дава веројатност ништо конкретно. Сепак ти си знаеш :) види како ти одговара. Имај лесна бременост :)

4. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Fala ti mn :hug: samo citam nesto ama drugo e vaka da ti objasni nekoj so pominal...na pati se osekam ko so kazav kako od nebo da sum padnata :) da znam deka ima vreme ama drugo e koga si informiran :) :inlove:

5. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    И јас на почеток бев иста ко од марс :D важно е дека ништо не е страшно обичен преглед е.
    За измените во законот денес дознав па да ви пишам :*

На haruki му/ѝ се допаѓа ова.
  6. E*N

E*N Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    42
    Првиот скрининг го прават само како обично ехо или може и преку вагинално ехо??

7. Малечкоxxx

Малечкоxxx Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    156
    Обично ехо не е вагинално

8. E*N

E*N Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    42
    Па мене ми го правеа во систина вагинално, дека плодот бил уште мал и така подобро се гледало што како е, затоа ме зачуди и прашав бидејќи матичната ме гледаше на обично ехо. Нешто не ми е баш јасно

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.027
    Допаѓања:
    40.367
    Мене ми правеа вагинално. И докторката што ме следеше и Димчев во Сиситина. И двајцата се обидеа абдоменално, ама како што ми кажаа матката ми била наназад и не можеа да видат убаво па ме гледаа и вагинално. Не се замарајте. Докторите знаат најдобро како треба.

На E*N му/ѝ се допаѓа ова.
  10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.004
    Допаѓања:
    14.437
    матичниот лекар закажува таа не може. Јас со првата бременост така закажував и си појдов на закажано и за џабе немало реагенси не биле организирани демек ќе ми презакажеле за крвта само на ехо ме ѕирнаа ради да ми се исплати патот,да не е за џабе а мерките на лист со пенкалце ми ги запишаа а чекав пола ден врска нема што сум имала термин за разлика од сега кога матичниот ми закажа ми даде упат и резултатите од крвта службено по маил ги пратија. А и брзо завршив работа и се беше организирано.

На kockichka и ***Bony*** им се допаѓа ова.
  11. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Да да на матичниот мислев да се јави да и закаже да не оде до таму да не се малтретира :) па кога ке оде на преглед ке си го земе упатот :)

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  12. E*N

E*N Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    42
    Добро барем нешто се потрудила да не речам се "помачила" да напише, јас правев прв скрининг во систина како ај да имам и второ мислење, ни мерки, ни ништо не ми запиша докторката, само некое мислење во еден ред и толку, дури ни слика не ми даде па си ја барав сама како мислиш таа ми плати за да ме гледа, срамота. Ми наплатија 4300 за ништо да не кажам, за обично ехо, а ако нешто ја прашаш не ни одговара, изгледа за тоа накнадно се закажува. Срамота, толку се разочарав од болницава иако имав некое убаво мислење!

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    571
    Допаѓања:
    496
    Koj doktor e ova?

14. *цветче*

*цветче* Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    1.249
    Женски, едно прашање до тие кои правеле фетален скрининг во систина, отприлика колку време однапред се јавивте да закажете термин за скрининг? Де факто нели си бираме кај кој доктор, па се размислувам ако се јавиш за тековната недела да не излезе дека докторот нема термини/е на одмор/отсуство?

15. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Многу е веројатно, особено ако сакаш кај Димчев, треба 2-3 недели однапред да закажеш.

16. *цветче*

*цветче* Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    1.249
    Конкретно за кај Гордана, но претпоставувам дека е тој принцип за сите. За првото одев во ремедика, но тотално заборавив што и како беше околу закажувањето... Знам само дека бидејќи имаа пракса (сега незнам како е) да не се јавуваат на телефон по цел ден, одев и така, на незакажано. А се јавуваш во кол центарот што е, така?

17. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.119
    Допаѓања:
    40.322
    Јас 2 недели унапред закажував кај неа.

На *цветче* му/ѝ се допаѓа ова.
  18. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Да.Си кажуваш кај кој доктор и ти кажуваат кога има слободен термин. Ако сакаш да си го бираш терминот треба однапред додека има повеќе слободни.

На *цветче* му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ДимиМ

ДимиМ Нов член

Се зачлени на:
    15 март 2019
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    3
    И јас мислев дека Авицена како приватна ќе ми наплати, ама еве, 3 пати правам испитувања таму како трудница и баш по тој основ не ми наплатија ништо. Изгледа склучиле договор со фондот или нешто сл...

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Супер штом така паметно така треба :)