Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скрининг

Дискусија во 'Бременост' започната од Nina. 1992, 11 јануари 2017.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.264
    Допаѓања:
    18.379
    А освен третиот скриниг и брисевите што се на крај ,после 27ма недела има други испитувања? (Скриен шеќер проверив завчера)

2. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Нема. Тоа е тоа :) Ако има потреба од нешто плус ќе ти каже доктор :)

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Fani80

Fani80 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    158
    Фетална ехокардиографија - Кога? Зошто? Како?

Срцевите аномалии може да се дијагностицираат уште додека бебето е во вашиот стомак. Сè почесто вродените срцеви аномалии се јавуваат и кај новороденчиња чии родители не припаѓаат во ризична група (млади, не пушачи, без семејна историја на срцеви заболувања... ). Дознајте зошто е важно да направите рутински преглед на срцето на вашето бебе во бременоста од предавањето на д-р Драшко Димески, педијатар, кардиолог од „Аџибадем Систина“ во среда 24.07.2019 во 19.00 часот.

Феталната ехокардиографија (ехо на срцето на фетусот) е задолжителен преглед во голем број развиени земји во светски размери.

За да бидете дел потребно е да се најавите во нашиот Контакт центар на 02/3099500. И оваа среда присутните трудници ќе добијат подарок од нашите BABY пријатели.

На Andonia и Presrekna им се допаѓа ова.
  4. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    Нели оваа среда предавање има за доење.Сакам да одам на предавања за доење?Кога ќе ја има таа тема?Каде на сајт да прочитам.Ти благодарам

5. Fani80

Fani80 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    158
    Ова е последно предавање од овој циклус, па од септември ќе стартува нов циклус со нови содржини

6. pikacu87

pikacu87 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2017
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    148
    Zdravo majki ve molam ako moze nekoj da mi kaze dali imal vakov slicen problem. Vtora bremenost mi e, prvata mi beshe na 29god rodiv zdravo zensko bebe, bez nikakvi problemi vo brmeenost.
    Sega ocekuvam vtoro mashko na 31 godina, do sega nemam nikakvi zdavstevni poteshkotii i problemi.
    Deneska bevme na screening da go vidime bebeto na 4d i da gi vidime organite, za se kaza deka e vo red osven go navede slednovo : vo celost srce 4 komoren sistem so diskretna hiperehogena senka vlavula od leva komora no ne lici na golf topce po golemina.
    Kade samiot doktor posoci deka "toa golf topce" po novite ispituvanja znacelo nekoj minimalen indikator/pokazatel za Daunov sindrom. Posle toa se ogradi i kaza deka najverojatno ne e nisto strashno. Iako posoci deka ima dva tipa na pregledi, onoj preku krv koj e nekade 600 vra ili aminocenteza.
    Jas veke zakazav screening kaj Dimcev vo Sistina vo ponedelnik, no dali nekoja od vas imala vakov problem da mi kaze iskustvo.
    Inaku priskata vo 4mesec pokaza deka se e vo red.
    Pozdrav .

7. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Направи ехо кардиографија на срце кај специјалист. За плодност знам дека секоја последна сабота иде специјалист и прави 2500 ден и се прави до 24 недела за на друго место незнам кај има

8. Fani80

Fani80 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    158
    Д-р Димчев од Систина е врвот за дијагностика и скрининг, ама ако се работи за срцето можеби треба да направиш фетална ехокардиографија (мислам дека се прави околу 28 неделаод бременост) кај кардиолог. Вечер во Систина има предавање на тема фетална ехокадиографија, па можеш да се видиш со д-р Драшко Димески и да поразговараш со него

9. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    2.382
    Мајки јас закажав едвај за скрининг кај др.Димчев во Систина за утре, 11 та недела +2,3 сум, сестрата пред да ме запише ме праша која недела сум, а сега си викам рано да не е :wasntme::wasntme::wasntme: а дали ќе ми земат крв за приска или само ехо прави докторов, не ми е баш јасно (facepalm)

На Andonia му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Здраво мешиња,

Во 12та недела правев скрининг и приска, според мерењата се беше супер немаше тахикардии нухална супер теме тртица и останатите органи..

На приската ми излезе дека биохемискиот ми е понизок, а комбинираниот малку повисок на тоа си пишува низок ризик.. кога докторот го прочита кажа дека е во ред(бидејќи докторката веќе беше замината).. некој сл искуства?

Бидејќи сето ова го правев во приватна болница во Бт, случајно појдов на вондреден преглед по 2 недели на 14та недела кај докторката и таа вели пожелно е да направиш пренатален тест од 600 евра.. потоа ако не сакаш пренатален направи обавезно амниоцинтеза.. бев др ден на второ мислење кај др лекар и повторно направив скрининг бидејќи беше последен ден ми кажаа се е во ред со сите мерења бебето е супер, амниоцинтеза вели ни под разно бидејќи има ризик а и со овие резултати демек немаш ни потреба да правиш..

Се думам да напрвам уште една приска утре сум 15та недела.. ?

Иначе во прилог може да го видите и резултатот..

Некој сл искуство?

Прикачени фајлови:

11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Приска е статистика и искрено не се секирај многу со неа чим на мерењата на ехо бебето е супер. На главниот скрининг во 20 недела оди кај добар доктор и немаш потреба од други испитувања. Ова од искуство споделувам зошто знам за случаи каде што приска е супер, а кај бебето се најдени малформации на главниот скрининг, и обратно, приската лоша, а бебето супер.

На Andonia и Miss.N им се допаѓа ова.
  12. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Приска таму не прават ниту ја препорачуваат. Скроз непотребна

На Andonia му/ѝ се допаѓа ова.
  13. betty oh

betty oh Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    85
    Кај мене резултатот беше со уште поголем ризик скринингот беше добар сите мерки нормални и докторката ми рече нема место за паника,приската е само статистика. Фала на Бога,родив здрава и права девојка која сега има скоро 3 години Еве во прилог ти го праќам мојот резултат

Прикачени фајлови:

На Miss.N, bella.gk и Presrekna им се допаѓа ова.
  14. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2017
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    549
    Здраво женски, прв скрининг денес и шок:(:( вредноста за нухалното растојание е над граница. Прво докторката измери 3.7 а граница е до 3, евентуално 3.5. одма отидов и на друг доктор, он измери 3 мм. Како и да е високо е. Ќе правам нифти...ама додека да ги добијам резултатите ќе се шекнам:worried:. Некој со вакво искуство па се да излегло ок на крај?

15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Smiri se, i pocekaj da vidis nifti sto ke kaze. Statisticki, 9 od 10 bebinja so merka od 2.5mm do 3.5mm ke se rodat zdravi, taka sto najverojatno i tvoeto bebe e dobro.:hug:
    (Nine out of 10 babies with a measurement between 2.5mm and 3.5mm will not have Down's syndrome.)

На охриѓанка му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    А носна коска се виде? Направи си нифти за мирна да си бидеш, е се плаши можеби не мереле добро,ете еден 3.5 друг 3 измерил. Како и да е сл нифти сите дилеми ке ги решиш. Само позитивно. Не помислувај на ништо друго освен на тоа дека ке си имаш бебенце. Со среќа

На охриѓанка му/ѝ се допаѓа ова.
  17. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2017
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    549
    Да, се виде носна коска. Ова растојание не било мерка само за хромозомски анеуплодии. Можно било да е нифти во ред и да има други компликации, како на пример да не му се развие добро срцето и ред други. Да не земиш да читаш на интернет:worried::worried:

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Ајдеее не читај ништо,затоа што ништо нема да биде слушај ме. Јас бев најголемиот паничар и песимист во труднички до пред 4 месеци и се се заврши во најдобар ред. Во медицината 2+2 не се секогаш 4. Затоа пред време ни се радува, ни тагува. Ништо нема да му биде . Биди полна со верба:):l:

На bela.m и охриѓанка им се допаѓа ова.
  19. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2017
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    549
    Се надевам и јас дека се ќе е во ред. Фала на поддршката :*:hug:

На bela.m, Andonia и Happyinlove им се допаѓа ова.
  20. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Без грижи само со Господ напред се ке биде во ред ,кај золва ми вака паники еден куп и направија го направи нифти испадна се во ред си роди здраво право машко дете.

На Martka, охриѓанка и bela.m им се допаѓа ова.