Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скрининг

Дискусија во 'Бременост' започната од Nina. 1992, 11 јануари 2017.

1. Scorpio87

Scorpio87 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2016
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    318
    За крвна слика знам, но ете за ехо не ми закажа, треба јас да ѝ досаѓам или па на приватно да си го правам ехото.. Значи луѓе памет во глава кога бирате матичен гинеколог, ете јас не очекував дека ќе забременам и не реагирав навреме да ја сменам

2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Во гееманија во 12-13 недела псвен основниот скрининг кај мат гинеколог ако сакаш пдиш и на приватно да ти направат скрининг за рано откривање на даунов синдром. Само скрининг и крвна слика кошта 150€. а преку хромозомите т.е специјална процедура преку крв од мајката( 400€ кошта) се одредуваат тие параметри. Резултати доаѓаат после 2 3 недели а и не се 100% веродостојни. А за тоа време мисла ќе те отепа и ако ти кажат нешто недај боже што не мора да значи дека има бебето синдром до крај на бременост ќе пукнеш. Јас закажав термин и го откажав да не живеам во страв. Еве денес имав втор скрининг во 20+4 и се е во ред фала богу. Инаку здравст. Каса плаќа само три прегледи главните скрининзи а секој месец одеш на контрола за крв урина итн. Ако сакаш секој месец да те гледат на ехо ќе си платиш пакет 60 или 90€ и до крај на бременост при секоја контрола ќе имаш и ехо преглед да видеш бебето.

3. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    6.151

Нормално дека се прави ехо, јас уште два пати бев .Можеш да ја смениш, или па секој месец да и закажуваш да си одиш редовно .Ако не те бендисува оди на приватно :)

На Scorpio87 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Scorpio87

Scorpio87 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2016
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    318
    И закажав за во понеделник, пошо она е изгубена бар јас не сум. Среќа крвната слика е супер и уринокултурата чиста, тоа ми е најбитно :inlove:

5. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    нормално дека треба.. и мојата матична е таква крш одам само за упати шо ми треба, рецепти и мајчина книшка води колку без ич :)

одам иначе на приватно, таа воопшто не е заинтересирана за под пензија е и си вика толку од мене :)

На Scorpio87 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    2.382
    Мајки кога е најдобро да го направам вториов скрининг, сега сум 20 +5 ? :wasntme:

7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.784
    Собирај сметките инаку здраството ќе ти ги врати парите . И јас сум немачка трудница :D, со поинаков ред и редослед од Македонија :D

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    Можеш одма. Јас 21-ва полна го правев, а ти ќе бидеш полна за два дена. И сега вториов пат пак ќе го правам исто во 21. Според мојата докторка, тогаш е најдобро за се’ да се види, инаку се прави од 20-24 недела :)

На lejlla и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    2.382
    Фала мајче, уште сега ќе се јавам да закажам :*

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    6.151
    Јас неќна баш правев скрининг во државна 21 + 3 дена :)

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Хаха фала на совет. Собирам

12. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Сакам да прашам за втор скрининг, како изгледа? Што всушност се испитува? Колку време трае?
    Благодарам

На BY<3 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  13. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    6.151
    Мозоче, срце, желудник и сите останати органи,.прегледот 10 мин се на се :)

На Veki4kaa, elimkd и BY<3 им се допаѓа ова.
  14. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    Зависи,јас кај матичната 2 саати детално ме виде и ми измери све,ама буквално СВЕ,а кај Ивановски 1 саат и кај него ме фати и ми измери све,ама побрзо од неа.Битен скрининг е не би траел баш 10 мин.Гледаат све ама буквално све.Секое добро.П.с. Те гледа абдоменално,а за цервикс најдобро и најточно е вагинално.Се гледаат сите органи како функционираат.

На Dikinzi и elimkd им се допаѓа ова.
  15. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    На Dikinzi и Martka им се допаѓа ова.
  16. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    6.151
    4 пати до сега имам правено скрининг, со првата бременост кај матичната после во Систина и ме гледаше 20 мин се на се. Со втората бременост и првиот и вториот ги правев во државна, за првиот имаше гужва, и набрзина се видоа, а за вториот секако закажуваат на размах од 20 мин термин, шо додека се намести , па да внесе податоци, па да почне да мери..прв пат слушам толку време скрининг некој да прави, искрено се мислам кој е толку слободен доктор ? Би уживала да сум на твое место искрено :)

17. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    Мила во државна си правела,све ми стана јасно.Има мила сеуште доктори,само треба да се најдат.И да битен е скринингот и уживав:inlove:.Секое добро

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.138
    Јас правев во Систина кај Димчев и пак траеше 15-20 мин макс .. Нема врска дека е на државно па пократко ги гледаат , еве мене Димчев набрзина ме прегледа . А сакав да трае подолго , ама тоа е . Битно ми кажа дека се е во ред :)

На Martka, joy1 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  19. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    6.151
    Не ми текнуваше на името, фала шо ме потсети :D Ете он ме гледаше исто толку време.

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.803
    Допаѓања:
    325.316
    ја ни толку кај Димчев не се задржав :D. Десетина мин се на се :) башка шкрт е на зборови мн некогаш он |(

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.