^ Мислам дека СтефШеф сакаше да го каже истото како и јас,дека нема никој изучено за нутриционист,само во Велес има нутриционизам во Македонија,а овие што се прават нутриционисти како Тања и сличните веза немаат,едуцирани се само со интернет истражувања тоа ви гарантирам.
Јас сум задоволна. После сите испробани диети, со помош на нутриционист ослабнав 20тина килограми ако не и повеќе. Можеби згрешив што не продложив да одам , ќе ослабев и повеќе. (ова беше одамна пред 7 години некаде) Пред се, следев режив во којшто немаше потреба да мерам 100 грама од ова, 200 од она. Јадев неограничено од тоа што требаше во денот. А кога личност е на диета, мислам дека ограничувањето само додава тежина кон неуспехот. Настрана тоа, диетата беше прилагодена спрема сезоната, а и спрема нашите навики. Кога имам пауза, кога можам да ручам, вечерам и случно. Дали и другите како мене го следеа истиот режим или не, не знам. Знам дека научив многу за здравата исхрана , а пред се и вкусна и конечно го пронајдов единствениот режим кој доследно го следев. Така да препорачувам на оние коишто имаат навистина потреба да ослабнат повеќе и кои имаат проблем со начинот на исхрана.
не знам зошто толку многу ги напаѓате нутризионистите или диетолозите. Нема врска што завршиле, дали за нутриционист, дали медицинар кој после специјализирал. Битно е да препознаат што се случува со организмот при зададен режим на исхрана, да препознаат дури и најситни симптоми во тие неколку недели делење совети за исхрана. За некои целта можеби е да се намали тежината, но при тоа може се направи некој друг здравствен проблем кој сеуште е скриен. На некои индивидуи можеби им сметаат житарици или мешункаст зеленчук само заради тоа што им прави подуеност и тежина во стомакот, па тоа не значи дека по литература секој мора тоа да го јаде. Други пак иако јадат свинско месо и пржена храна скоро секој ден слаби се како чепкалка за заби. Намалувањето на тежината не треба да биде опсесија. Замислете си како што е сезона некој да има грип недела дена, па дури уште се оправа го измачи дијареа уште ден два, со повраќање, тој сигурно у тие неколку дена може да симне 5 килограми ама ке му треба цел месец да се оправи, а кој му помага во тоа - матичниот лекар. И ајде кажете каде е логиката да се препирате од кого да барате совети за исхрана, дали кај нутриционист или кај лекар со специјализација. Јас ке ви кажам во што е разликата нутриционистот видел дека има ќар од солење памет па наплаќа, дури и преплаќа, за распоред на јадења кој на сите им го дава без да размисли многу, а кај лекариве за истиот совет можете кај каде поевтино да поминете некаде дури и без пари. Ама така ни е кога да се иде кај нутриционист е помодарство од една страна, а од друга сите сме со предрасуди дека докториве ништо не знаат за исхрана а всушност знаат која храна и кој лек каква беља му прави на организмот и како набрзина да се справат со тоа за да ја доведат здравствената состојба во нормала. Типичен пример се отруле со печурки или се препиле алкохол, каде завршуваат овие луѓе - на токсикологија, и кој треба да ги оправа- доктори. Затоа не треба да се вреѓа или да се потценува дека некој не чинел од икс причини, дали биле компетентни за некоја проблематика или не. Ако некој јаде на секои пет минути и не мрда од дома никој не му е крив што качил на килажа, или пак ако некој место не го држи и е нон стоп во движење дека не може да качи ниту еден килограм.
Сум ги поминала скоро сите нутриционисти во Скопје и можам да кажам од искуство дека е тоа чист бизнис. Значи, јас отидов со цел да намалам килограми, без некакви здравствени проблеми. НУтиционистот ( не спомнувам имиња намерно) ми даде режим на исхрана. Арно ама после 2 месеца моја колешка и еден пријател исто отида кај неа , но тие имаа конкретен здравствен проблем и се надеваа дека ќе им даде нешто што ќе им помогне. На мое големо запрепастување мојот режим на исхрана и нивниот ( кој патем имаа скроз различни дијагнози), беше иднетичен . Значи, тоа им е шема која со минимални модификации ја даваат. После извесен период јас и кажав дека не ми одговора тој начин на исхрана дека треба да се смени, Но, немаше ништо од тоа. Демек мора да си тераш како ти дадов. Не е тоа работата. Значи кога гледаш дека еден организам не слабее, не му одговара програмата сменија. Затоа сметам дека нашиве нутиционисти немаат некое особено знаење, туку се закачиле за еден начин на исхрана и тоа го тераат.
Не е веродостојна дипломата но е нешто што покажува дека има барем основно познавање за метаболизмот и како еден организам реагира кон одреден тип на исхрана. Проста е формулата за слабеење,но секој си има прочитано одреден тип на книга и по тоа препорачува исхрана. Некој ја препорачува исхраната на Орниш,некој според крвна група,некој според сирова храна,некој само зеленчук и овошје и разни примери низ Македонијава. Сум чул се,но не можам да кажам кој е прав,затоа што слабеењето е долг процес и не е така да земеш сега ќе ослабнеш 10 кг па ќе се здебелиш 20. Поентанта на еден нутриционист е да се базира и да ја одржува неговата здраствениот,умствениот и физичкиот изглед. Не е само да копираш од некоја книга или доктор и да речеш дека си нутриционист. Барем од луѓето што ми дошле и биле разочарани од нутриционистите,затоа што се базираат на книги а не на научни факти. Првото нешто што јас правам е мерам телесни масти и телесна композиција,што ми кажува од прилика во каква здраствена состојба си. И мојот фокус е топењето масти и задржување на мускулатурата,додека кај останатите е колку килограми си ослабнал,кое е ок кај индивидуи што се предебели,но кај нормални и луѓе што сакаат да бидат здрави и витални тоа не е случајот. Имам случаеви кај девојки што се гледаат дека се предебели(а не се) и се опседнати и колку пати да им велам јади повеќе,но јади правилно они идат спротивно. Така да колку и да се криви едните,толку се криви и другите. Но секогаш велам дека кој и да сакаш изнајми го,ако ти немаш желба да се промениш џабе ти е се.
Поентата на исхраната која ја дава нутриционистот е да се придржуваш до неа до крајот на животот, ако не строго барем релативно, а не ти заврши диетата удри на хамбургери и чипсови. Затоа се враќаат, не 20, 30 кила има да се здебелат, кога му прават шок на организмот. Исто како кога после пост за Велигден сите мцкаат хабургери од седмица со препржен помфрит и мајонези. 30 дена пост, паѓа во вода, ама апсолутно после 15 минути на гнетење на хамбургерот. Не е се така црно луѓе, јас знам многу луѓе со таква правилна исхрана што доста постигнале и со слабеење и со подобрување на здравјето. Не мора да значи ако еден-двајца ве излажале дека сите е такви. Па и некои работи за здрава исхрана се општо познати, не мора да си нутриционист да ги знаеш, што значи дека и тоа не е точно и дека се глупости на квадрат. За соодветна исхрана треба претходно и детален лекарски преглед и точна дијагноза и од лекарите. Јас искрено не сум видела лошо мени од нутриционист кое го загрозува здравјето и со кое не може да се ослабе. Само знам луѓе кои се придржуваат додека да ослабат, после тоа се враќаат пак на старо со јадење се и сешто, и којко им е крив кога ги враќат сите кила што ги ослабеле ако не и повеќе. Башка и не може да сте толку скептици за нешто што сами не се то пробале дали делува или не. Од две три негативни и неуспешни приказни јас не ја гледам вината во нутрицинистите или пак само во нив, туку во они кој ги применуваат. И без здрава физичка активност, пишете пропало на се што е во врска со строга диета или најправилен режим. Кога метаболизмот е поспор, не помага само јадење а зеленчук и овошје, туку и здраво потење, минимум 3 пати неделно.
^ Не викам не,прават план за слабеење нашиве нутриционисти.Ама имам гледано еден режим на другарка,значи едноличен е,еве пример за појадок цело време јадеше една иста мешавина од семиња и малтекс,отстрани јаглехидрати и црвено месо целосно и сл.Како прво треба да се конзумира разновидна исхрана и тој план за една недела треба да биде богато испишан.Не се отстрануваат јаглехидрати целосно туку се минимализира нивната употреба и треба да се конзумираат покорисните,а да се избегнуваат штетните. Сакав да кажам дека не е само да се прогласиш нутриционист,и да имаш некое бледо познавање.За твојата диета да биде успешна треба да биде прилагодена на организмот и да може човекот да ја тера целиот свој живот,а тоа ќе се постигне ако нутриционистот земе во предвид желбите на клиентот и ги искомбинира со здрави продукти. Ете пример,ако некој обожава јаглехидрати,ќе му предложи црно чоколадо и најразни рецепти кои се поздрави и плус ќе ја вршат функцијата како извор на енергија.
Не сакам да се расправам но кажи ми како само со овошје и зеленчук и без месо ќе ги задоволиш дневните потреби за протеини,омега 3 масни киселини и секако исхраната не треба да е рестриктивна,треба да е планирана и структиурирана според потребите на човекот. Не може иста исхрана на семки и малетекс да јаде секој човек,тоа малтексот е за правење пиво не е храна за нормален човек. На крај краева се доаѓа до внесот на калориите и потрошувачката,нема штета ако се изеде во денот нешто што е забрането како брза храна,туку тоа е добро ако се троши. Денес луѓето не се активни,само седат и плус со стресот ги добиваат тие болести.
Нема штетни јаглехидрати,сите јаглехидрати се конвертираат во глукоза.Дали тоа е од обичен шеќер или од скробни јаглехидрати тоа е краен продукт. Нормално од психолошки аспект и ситоста што ја нуди не процесираната исхрана е секако многу подобра од процесираната храна. Но тоа не значи ако конзумираш шеќер 1 лажичка ќе направи некоја голема промена.
Воопшто не се согласувам со методов на нашиве нутриционисти со тоа што во целост го исклучуваат местото, јајацата и останатите животински протени. Во право е Стефшеф, неможе секој човек да јаде семки и малтекс. Стојам на тоа дека храната треба да биде врамнотежена, со комбиниран внес на сите продукти. Не дај Боже да им спонеш месо, јајца на нашиве нутриционисти одма си сатанизиран
Повеќе мислев на оние јаглехидрати што се покалорични и кои влијаат на телесната тежина.Не чист шеќер туку чоколада,која освен шеќер содржи и масти,најчесто заситени кои го зголемуваат холестеролот во крвта.Многу често знаеме благото да го наречеме јаглехидрати,а содржи и други елементи. Без разлика,исто размислуваме
Јајцата баш се добри за здравјето и најдено е дека немаат никаков ефект кон зголемување на холестеролот. Холестеролот се произведува од црниот дроб и тоа 95% од дневните потреби. Тоа што вистински е штетно е оксидираниот холестерол,комбиниран со стресниот живот предизвикува акумулација на плеќа во артериите. Мастите играат мала улога во подигање на холестеролот,додека рафинираниот шеќер и процесираните работи кој содржат транс масти и те како играат улога во креирање на лошиот холестерол. A recent study supports the idea that excess consumption of high fructose corn syrup is linked to an increase in risk factors for heart disease by increasing a type of cholesterol that can clog arteries. The University of California, Davis, study also indicated that calories from added sugars are different than those from other foods. Subjects had 25 percent of their caloric intake replaced with sweetened drinks. Nutritional biologist Kimber Stanhope was surprised to see that after only two weeks, “We found that the subjects who consumed high fructose corn syrup had increased levels of LDL cholesterol and other risk factors for cardiovascular disease,” she tells Gupta. “I started eating and drinking a whole lot less sugar.” What happens says Stanhope, is the liver gets overloaded with fructose and converts come of it into fat, which gets into the bloodstream to create “small dense LDL,” the kind of LDL that forms plaque in arteries. The irony here is that for precisely that reason – avoiding heart disease – a government commission in the 1970s mandated that we lower our fat consumption. “When you take the fat out of food, it tastes like cardboard,” says Dr. Lustig. “And the food industry knew that, so they replaced it with sugar…and guess what? Heart disease, metabolic syndrome, diabetes and death are skyrocketing,” he tells Gupta. Similarly, the Harvard School of Public Health notes: One problem with a generic lower fat diet is that it prompts most people to stop eating fats that are good for the heart along with those that are bad for it. Another problem is that when people cut back on fat, they often switch to foods full of easily digested carbohydrates—white bread, white rice, potatoes, sugary drinks, and the like—or to fat-free products that replace healthful fats with sugar and refined carbohydrates. The body digests these carbohydrates very quickly, causing blood sugar and insulin levels to spike. Over time, eating lots of “fast carbs” can raise the risk of heart disease and diabetes as much as—or more than—eating too much saturated fat. That’s why it’s important to replace foods high in bad fats with foods high in good fats—not with refined carbohydrates. http://www.washingtonsblog.com/2012/03/ ... terol.html
Спојлер Нема што да се расправам, јас имам едно, ти имаш друго мислења.Делумно е согласувам со вас, дека има така наречени нутриционисти кои даваат една иста едноврсна диета. Ама да кажеш дека сите се такви, не можеш, зашто си чул 2 или 3 искуства, а во Скопје има повеќе нутриционисти. И ти сам со тоа што кажуваш дека сите се лажговци а студираш тоа, сам себе си се правиш будала и се дискредитираш. Секој ден е премногу месо да се јаде, месо е препорачливо 3 пати неделно, другите 4 да бидат повеќе на зеленчук и на овошје па тестенини. Ако правилно се комбинира може да се направи убав план на исхрана. И искрено да бидеме, со 30 кила плус, захтева малку построги диети, не дека тогаш мора да се јаде само малтекс и семки, ама па секој ден месо, тестенини и благо, нема никаков ефект. Тука се е во прашање колку кој има вишок и колку сериозн му го загрозува здравјето. Моја роднина на 30 години имаше сериозно нарушено здравје од многу мрсна храна и и дадоа стога диета која мораше да ја применува додека да стопи кила и да не и биде срцето во опасност. И не нутриционист, туку лекар. Некогаш и стога диета на повеќе зеленчук и овошје, тоа се бара, зашто ако се залажуваме само со намалување по малку нема ефекти. За вежбање се согласувам, ама тоа нема врска со исхрана. И сам како тренер знаш дека не треба да се вежба пре најаден напукан до даска, или ако вежбаш треба да си дозволиш да јадеш секој ден чоколадо. Без пазење нема успех во слабеење, факт е, колку сакаш ти порекнувај го. Јас по себе имам видено и споредувано. Вежбам редовно и многу захтевни вежби, не сама, со тренер кој се разбира, ама кога не пазам на исхрана една недела, одма се познава, нема резултати или станирам, не се дебелам, ама не ни слабеам. А јас немам 30 кила вишок, само 8, што е голема разлика.
Ок но треба да разбереш дека исхраната е само еден од факторите за сите проблеми,друг проблем е стресот и менаџирањето со него, Многу луѓе не знаат да менаџираат со стрес,а кога телото има премногу кортизол се создава проблеми. Метаболизмот е пософистициран и секогаш сака да одржува хомеостаза. Не знам кој рекол дека месото е штетно,се согласувам можеби за црвеното но за рибата секој ден треба да се има во нашата исхрана и внесот на протеините не мора само од месо да биде,може да биде од млечни производи,мешунки и зависи до потребите на човекот. И нема ништо лошо во јадење тестенини,ориз бел и секакви јаглехидрати,нормално ако човекот е активен и ги троши тоа нема никакви индикации на неговото здравје. Битно е за да си здрав да си активен,затоа што и да јадеш здраво а не си активен телото не е здраво. Има многу истражувања и активноста е една од најдобрите лекови за спречување и превенција за кардиоваскуларни болести,дијабетис и болести поврзани со кичмата. Повеќе во видеово. http://www.youtube.com/watch?v=_2IcYgOQ7oU П.С не мора пред тренинг да биде прејаден но се препорачува млеко или јогурт со банана за да се зголемат перфомансите при вежбање.
јас одев на нутриционст и ослабев многу, но потоа самиот организам ми се навикна на таквата храна. веќе 10 месеци поминаа а јас уште ни кило не сум ставила а продолжив да јадам што сакам но многу намалено, а благото го заменувам со мед, малтекес или овошје. вечерата ми е само лесна храна.
...јас подолго време мака мачев со килограмите.се пробав што прочитав и што слушнав,но не идеше.....да јас успеав да симнам некое килце но јо јо ефектот тука беше преку една другарка успеав да дојдам до Др.Драгица Зенделовска и комплетно ми го промени животот на подобро.Прво ми направи исхрана по генотип и она што сум денес и го должам неа.сега пред некој ден бевме со другарка ми на консултација чисто превентивно до каде сме и како напредуваме...резултатите се и повеке од одлични...топло ви ја препорацувам докторката....не пробувајте се и сешто,туку јадете го она кое му одговара и помага на вашето тело,ум и дух...а верувајте дека ке ви помогне навистина,затоа што е навистина докажана во својата област и вистински професионалец....поздрав