од кај оваа жена пишии е може да ти прати или ако имаш некој друг што работи со форевер исто е Жената се вика Силвана еве нејзино бројче 072 232 793
Има мерица во тегличката, ставам во сок или млеко. На големата по две мерици ставав, а на малото по една.
Имам бебе 15 месеци, цело време крвната слика му е на некој долна граница или испод, цело време давам витамини и никкако да погодам.Давав сидерал капки, па малтофер капки, бејби вит капки,витамин ц плус во комбинација со тие и немаше некоја разлика.На последна крвна слика хемоглобинот 100 а железо 2??? Матичната ми препиша ферум лек сируп ама мислам дека ке му биде тежок на мешето, и онака одбива да јаде а ми пишала да го давам на гладно пред јадење во комбинација со витамин ц капки и бејби вит капки. Се мислам да земам Флорадикс сируп на природна база што е , читав позитивни искуства тука, или Фероглобин (тој па ми го препорачаа во аптека како демек најдобар), ја прашав матичната она ми вика слаби биле.Иначе давај и ја јце и телешко и маџун аронија урми и тоа постојано, млеко не пие само цица, 2 млечни оброка има во денот, еден околу пладне обично грчки јогурт со палента или овошен јогурт и навечер инстант млечна каша ( чоколино, нутрино хип).А премногу е активно бебето, не застанува ни минутка во место, цело време оди, се качува на се живо, не е летаргично, јас со 3ка железо како возрасна неможев да функционирам кај бебето не приметувам замор или поспаност.Минатиот месец давав и киндер имуно прашок и на бебето и на поголемото, поголемото таман малце почна да јаде фати некој стомачен вирус и толку беше. Кој сируп да земам за бебето што мислите, флорадикс, фероглобин или ферум лек. Дали да давам плус вит.ц капки, бидејки давам бејби вит капки?
Сокчиња пие ли? Да пробаш со цвекло, аронија за нејадачи само сок за железото да е на природна база. Витамин ц нема штета. Со сирупи друга да каже искуства
Син ми е со низок хемоглобин и железо. За железото, 2ка може било моментално ако бил болен пред тоа, но секако треба суплементи. Ферум лек е единствено лек од овие, другите се на природна база и не се толку ефикасни. Јас давав ферум лек по јадење измешан во сок. Му правеше диареа често, ама го качи железото.
Еве два три дена на мојов нејадач успевам да го натерам да стави нркакво јадење во уста. На пример денеска компирче од мусаката, но детево поврати. Сирење, маслинка значи било што и да проба ќе поврати.(Значи самоволно става во уста и пак му е гадно) Зар толку многу му е гадна храната? А глупости како тук, смоки, било какви кекси не му се гади. До година и пол многу убаво јадеше.
Molam da spodelite iskustvo za niska kilaza kaj dete, skoro 3 godini e moeto, krvna slika OK, jade no ne dovolno za negova vozrast i ne saka se,(premnogu pribira) ograniceni ni se namirnicite. Veke 1 godina ima ista kilaza odnosno 13kg
Зошто мислиш дека има ниска килажа? Еве мојата е 3г и има 13,6 кг и никогаш не сум помислила дека е мала кг. Вака споредбено со другите дечиња од градинка тука некаде се сите плус минус. Мојата па баш се јаде и има убав апетит ама слабичка си е, и не е многу висока.
Pa zatoa sto site se so komentar sekogas lele kolku e slab, na lekar da pojdeme lele nema gaze inekcija kade da se stavi itn... I veke me fati panika a nema sto da napravam probani se nekolku sirupi za apetit nema promena sega momentalno davam b-complex i vitamin d3 samo
Моето е 3 години и 9 месеци, тежи 13.5. Исто како твоето е премногу пребирлив и на прсти се бројат јадењата што ги јаде. Како што кажа членката погоре, исто никогаш не сум мислела дека е слаб. Од страна има коментари само од баба му, пошто другите внучиња на 4 години тежеа 30 кг, па сега овој бил преслаб. Матичната и ортопедот секогаш ни коментираа дека расте убаво, како што треба да расте дете. Крвната слика му е супер. Кога се преселивме Германија, и таму матичниот рече дека слабо дете е здраво дете. За разлика од нас, за внуката им рекоа дека мора да ја стават на диета, зошто не е во ред на висината што ја има да тежи 30кг. Не се оптоварувај со коментари, ако се друго е во ред, килажата не треба да е проблем.
Бебето мое од како е родено има некоја гранична анемија со хб цело време околу 100, секакви капки и сирупи давав, плус исхрана богата со железо и не мрда хемоглобинот, еве пак е 103.Ми рече педијатарот да го носам на додатни испитувања на детски хематолог, матичната ми дала упат за хематоонкологија, ја прашав зошто таму ми вика тоа е хематологија за деца, некако мир немам, дали ке го носам на вистинско место, каде сте правеле додатни испитувања за анемија кај бебиња и деца? Иначе има 19м, јаде секој ден месо телешко,јајце, зеленчук,овошје, семе од коприва, лешници, ореви, кикирири, чиа, аронија, боровинки, цвекло.Со килажа мрдна малце 10.7 кг висина 86 ама хемоглобинов ужас.
До која возраст ги храните вие а кога почнуваат сами да јадат? Синко му давав јас од мало, никако немаше желба сам да земи нешто со рачето а да не беше смоки, чипс , нешто благо. Сега има 3,5 години многу од јадењата ако му се потешки за јадење му давам јас, ама се почесто го оставам самиот да јади е сега го местам му давам лажица пример вилушка и не мрда, ајде јади јади со терање со молење со инает не знам ептен ме изморува насекое да го гледам дали ќе касни или не, секој залак јас треба да го потсетувам ајде лапни...и мора нешто да му се заканиме ако не јадиш ќе ти ја земам колата пример, или нема млеко или ќе исклучам телевизија се е така и тоа е одвај јадење, никако со инает а не сакам така да јади сакам самиот да си земи кога е гледен веќе и ми бара благо. Како да го натерам да јади а зборувано е цел ден дека треба да се јади, самиот не сака да покуша да земи, чека да го потсетам чека да му дадам. Дали е уште мал и јас имам премногу очекувања од него или сие таман возраст за сам да јади барем пола од јадењето?