Последно и мене толку 108 ми беше сега по 1 месец ќе правам др недела кс се надевам дека нема припаднато, за тој да се крени треба време, железото со терапијата се крева а тој паѓа.
Да сега ферофолик. Мене ми ги купи братучеда одеше Грција, Лерин ги има, одолу 130-150 ден се пакетче без рецепт, нз точна цена не ги платив јас, ама се тука некаде, ако имате некој шофер на камиони да вози за Грција речете му ќе ви купи. Или на овие со туристичките агенции што возат тури до Солун.
Zdravo zelezoto od 21 mi padnalo na 8 za eden mesec dali e nisko ili dodeka ne e pos granica e vo red , 23 nedela Hemoglobin 11,8
Повеќето доктори гледаат хемоглобинот да е океј,а за железото не обрнуваат внимание. Али тебе и хемоглобинот ти е на долна граница советувај се со лекар можно е да ти каже да пиеш нешто за железото.
Има некоја со слабо железо на почеток од бременоста? Лани после корона едвај го средив, пред два месеци испитував 10ка ми беше, вчера пак проверив 6ка, имам вртоглавици, главоболка, болка во гради.. Налет то се плашам за бебево 4+5 сум..
Јас скоро цела бременост бев со многу слабо железо, 3 и нешто ми беше најниско. Пиев ампули тотхема плус со мед нешто ми имаше направено една другарка да јадам по една лажица.
Пренатални витамини пиеш? Обавезно земи аронија, семе од коприва направи си со мед, какао. А од суплименти, на сите со слабо железо ги кажувам... Феррум лек (сирупот ло две лажици) или Феррум лек таблетките, тие се 100мг железо, една таблета и обавезно вит Ц со тоа. За 2 недели има да ти дигне...
12.9 во 19гн моето беше железо во ред ли е ? Близначка бременост. Веќе почнав да пијам домашен сок од цвекло лимон и морков за да не оди уште доле.
Пробај да го кренеш, јади грав, леќа, наут, месо, риба, какао ,зелени сокови со спанаќ... јас ке купам семе од коприва(стави го во мед) читав дека за брзо го средува железото
Јас сакам само да споделам искуство со Вас. Пред 15 ден 7 ми беше серумското железо ими дадоа терапија хеферол 2 пати на ден . Пред го пиев заедно со витамин ц од 500 мг .не јадев додатноништо бидејки имам предиспозиции за дијабет и незнаев како да комбинирам . Само со терапијата после 15 дена ми е 16.3 . Сакав само да стои во темава ако на некој му треба размена на искуство.
Трет месец сум, денес на крвната слика хемоглобинот 12,4 а железото 18,4. Железото мислам е ок, хемог не баш.
Хемоглобинот е ми во долна граница а железото под граница ама матичната ми вика да не зимам ништо пред 12 недела немало потреба, само со исхрана.Дали има некој ваков случај?
Јас сидерал пиев и тоа ми помогна во првата бременост. Во втората ниско ми беше желозото ама не пиев ништо.