Јади што повеќе киви , цвекло (салата, свеж сок од цвекло и сл.) спанаќ , брокула и се што е зелено,кисело и свежо така содржи повеќе витамини и минерали секој зеленчук и секое овошје .
29+2 ама докторката рече не мора да земам ништо, барем не сега за сега @❤️Sneze❤️ леле цвекло да не видам, во живот немам пробано освен еднаш како дете а другиве работи ги јадам заедно со витамин Ц да го врзе железото па ќе видам на следна контрола како ќе биде
Моево е 9, а хемоглобин се држи веќе втор месец околу 11.5. Ќе почекам преглед наредна недела, па да видам дал ќе ми покачат Хеферол на 2 на ден или ќе сменат на нешто појако. А јадам цвекла, портокали, мевце... ама цицаат ѕверчињава.
Мене па не ми кажаа да внасам витамин Ц дополнително пр. шумливи и слично , во мандарините , портокалите и црвениот цитрон имаш највеќе витамин Ц и така можеш да си пробаш сок да правиш , а цвеклото изрендај го ситно свежо со морков и малку зелка закисели го со домашен вински оцед и поубава салата немаш јадено верувај нема да осетиш гаден вкус , така ги имаш повеќе витамини во еден тајнир
Е две се, па повеќе им треба А тоа Хеферол е тој што добро се поднесува, не предизвикува запек и мачнина? Ама вака ако го пиеш а сеуште ти е 9, колку има ефект?
Пиј обавезно витамин Ц, ништо не те кошта. Само така правилно се сврзува железото. @Anicka30 можеш да пробаш со мед и семе од коприва , внатре исцеден лимон. Се од око. На тегла мед околу 50-100гр семе , мелено. И 2-3 лимона.
[/QUOTE=@Anicka30 можеш да пробаш со мед и семе од коприва , внатре исцеден лимон. Се од око. На тегла мед околу 50-100гр семе , мелено. И 2-3 лимона.[/QUOTE] @duffi Е тоа можам, ми звучи баш убаво ионака секој ден и мед и лимон земам, само ќе додадам семето - фала!
Хемоглобинот ми беше околу 10.5 пред Хеферолот, па го качи малку, ама сега изгледа само одржува на некое ниво. Пијам по препорака првин витамин Ц, па по 10-15 мин. капсулата Хеферол. Запек од нив немам, само темна столица. Може ќе пробам од рецептов на @duffi (фала на идеја) место екстра апче.
@DuchessAnn добро е штом го одржува, а не паѓа дополнително. Сепак две бебки се хранат. Пробајте го медот, штета нема. Може да прија само.
Јадам и пијам се што е можно на природна база дека желудникот ми е "нежен" ништо не ми прифаќа никаков вид на апче и сл. а од шумливи што се прават како сок ич не можам да ги мириснам вака портокали,цитрони,киви и се што можам свежо си кркам , добро е што до сега немам никаков проблем со крвна слика и урина исто и бебуш е супер па нема потреба да ми препишуваат плус витамини или минерали.
Така дефинитивно најубаво а штом и ти и бебуш сте добро, уште подобро а како ми ја опиша салатата, лиги ми потекоа па може и ќе пробам
Мене хемоглобинот од 10.4 за неполн месец ми се качи на 12.4 со 20 ампули тотхема. Ја пиев наутро на гладно заедно со ацерола и фолна за да се врзе железото и не конзумирав млечни производи во наредните барем 2 часа. Исто така го заменив утринското кафе со какао
Душо јас бев со 10 железо и секој ден место кафе пијам какао некогаш и двапати во ден и сега баш проверував ми беше 17 и многу цвекло јадев пробај и ти
И мене ми е толку и почнав да пијам Sideral Folic прашок - прекрасен вкус, никакви нусефекти (а јас сум со многу осетлив желудник и црева) и одма се осети разлика на подобро, иако за десет дена треба да проверам крв.